Pe aceeași temă
Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care au luat la „puricat” averea lui Nicolescu şi le-au transmis concluziile lor nu doar procurorilor DNA, ci şi instanţei de Contencios Administrativ, care ar trebui să anuleze mai multe contracte avizate de acesta, în calitate de președinte al CJ, cu firmele la care el sau soţia sa sunt acţionari majoritari. În plus, raportul de evaluare a fost transmis şi prefectului de Argeş, deoarece, dat fiind conflictul de interese, Constantin Nicolescu nu ar trebui să mai ocupe funcţia de preşedinte al CJ.
Firmele soților Nicolescu, 26 de contracte cu Consiliul Județean Argeș
Constantin Nicolescu ar fi avizat sau semnat, din postura de preşedinte al Consiliului Judeţean, mai multe contracte cu firme la care el ori soţia sa sunt acţionari majoritari şi care au prestat servicii pentru instituţiile şi serviciile publice aflate „în coordonarea, subordinea ori sub autoritatea Consiliului Judeţean Argeş”.
De altfel, firmele familiei Nicolescu au derulat sau derulează, pe bani publici, cu autorităţile din Argeş nu mai puţin de 26 de contracte, în valoare totală de peste 1,56 de milioane de lei (adică, peste 376.000 de euro).
„Existenţa conflictului de interese s-a concretizat (...) prin semnarea sau aprobarea de către domnul Nicolescu Constantin, în calitate de Preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, a unui număr de 14 contracte (13 contracte în sumă de 1.139.715,84 lei - TVA inclus - şi un 1 contract - adiţional prelungire perioadă) încheiate de către Consiliul Judeţean Argeş sau instituţii şi servicii publice aflate în coordonarea, subordinea sau sub autoritatea Consiliului Judeţean Argeş cu SC AUTOPRO MOND SA, respectiv, SC MAC AUTO SA (societăţi la care domnul Nicolescu Constantin este acţionar majoritar, în procent de 92,194% respectiv, 63,08%)”, arată inspectorii de integritate.
De asemenea, AUTOPRO MOND, MAC AUTO (societăţi la care Nicolescu este acţionar majoritar) şi DINIK MAR ARG SRL (societate la care doamna Nicolescu Viorica, soţia persoanei evaluate, este acţionar majoritar) au încheiat un număr de 12 contracte (9 contracte în sumă de 303.262,12 lei – TVA inclus -, 1 contract - conform comenzilor -, 2 contracte - oră de manoperă) cu instituţii şi servicii publice aflate în coordonarea, subordinea sau sub autoritatea Consiliului Judeţean Argeş”, subliniază ANI.
„În perioada 2006 - 2010, SC AUTOPRO MOND SA a prestat servicii către instituţii şi servicii publice aflate în coordonarea, subordinea sau sub autoritatea Consiliului Judeţean Argeş, pe bază de comenzi, în sumă de 124.327,49 lei”, mai arată inspectorii ANI.
Concluzia acestora: „Suma totală a celor 9 contractelor încheiate sub semnătura domnului Nicolescu Constantin, a celor 5 contracte încheiate cu aprobarea acestuia, a celor 12 contracte încheiate de către societăţi la care domnul Nicolescu Constantin sau soţia acestuia sunt acţionari majoritari, precum şi a prestărilor de servicii efectuate instituţiilor şi serviciilor publice aflate în coordonarea, subordinea sau sub autoritatea Consiliului Judeţean Argeş de către societăţile la care domnul Nicolescu Constantin sau soţia acestuia sunt acţionari majoritari este de 1.567.305,45 lei”.
Constantin Nicolescu a fost înştiinţat de ANI despre raportul de evaluare şi are dreptul să-l conteste în termen de 15 zile de la momentul la care acesta ajunge în instanţa de Contencios Administrativ.
Firmele lui Nicolescu, singurii ofertanţi
Cât priveşte „indiciiile temeinice” privind comiterea unor fapte de corupţie, ancheta ANI a scos la iveală faptul că în cazul a 9 din cele 26 de contracte, firmele la care Constantin Nicolescu este ori a fost acţionar au fost singurii ofertanţi la licitaţii publice. Mai exact, din investigaţia inspectorilor de integritate a rezultat faptul că „într-un număr de 8 contracte încheiate între Consiliul Judeţean Argeş şi AUTOPRO MOND, respectiv, MAC AUTO (societăţi la care domnul Nicolescu Constantin este acţionar majoritar) au fost prezentate oferte doar de către societăţi comerciale la care domnul Nicolescu Constantin deţine sau a deţinut calitatea de acţionar şi într-un contract încheiat între Direcţia Generală pentru Administrare, Întreţinere şi Reparaţii Drumuri şi Poduri Judeţene Argeş (intituţie aflată în coordonarea Consiliului Judeţean Argeş) şi SC MAC AUTO SA (societate la care domnul Nicolescu Constantin este acţionar majoritar) au fost prezentate oferte doar de către această societate şi SC AUTOPRO MOND SA.
Iar potrivit Legii DNA, „infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi infracţiunea de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial”, coroborate cu prevederile art. 12 lit. a) din acelaşi act normativ, „efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale” şi lit. b) „folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”, constituie infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie.
A „uitat” să declare 18 contracte cu CJ Argeş
Iar în ceea ce priveşte falsul în declaraţii, lucrurile par să fie la fel de clare. Pe de o parte, Constantin Nicolescu „a uitat” să înscrie în declaraţia de interese depusă pe 3 noiembrie anul trecut 18 contracte aflate în derulare şi încheiate de societatea AUTOPROMOND SA (la care este acţionat majoritar) cu instituţii şi autorităţi publice din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Consiliului Judeţean Argeş. Patru contracte fac parte dintre cele în care preşedintele CJ s-a aflat în conflict de interese.
Pe de altă parte, Constantin Nicolescu nu a menţionat în declaraţiile de interese depuse în perioada 2004 – 2010 calităţile de acţionar pe care le deţinea la nu mai puţin de 11 societăţi comerciale, mai arată inspectorii ANI.