CCR ar putea dezbate sesizarea lui Meleșcanu privind completurile de trei judecători

Redactia | 22.01.2020

CCR este așteptată să se pronunțe asupra presupusului conflict juridic dintre parlament și Curtea Supremă pentru care a fost sesizată de Teodor Meleșcanu pe tema completurilor de trei judecători.

Pe aceeași temă

Judecătorii CCR au amânat să se pronunțe până acum pe această sesizare.

„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se află pentru a treia oară în ultimele 14 luni în faţa Curţii Constituţionale în calitate de parte într-un conflict juridic de natură constituţională cu Parlamentul României. De data aceasta i se impută Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie faptul că şi-a arogat atribuţia de legiferare în materia legii organice în ceea ce priveşte modul de compunere a completurilor de trei judecători în materie penală. Nu voi relua în faţa dumneavoastră argumentele pe care le-am expus în punctul de vedere transmis şi în raport de care eu am convingerea că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin cele două dispoziţii, nu a adăugat la lege şi nu a alterat dispoziţiile Legii 304. Nu a făcut nimic altceva decât a rămas în limitele unei operaţiuni clasice de organizare a executării Legii 304”, a declarat președintele Curții Supreme, Corina Corbu, în fața judecătorilor CCR.

Președintele Senatului, Teodor Meleșcanu, susține că a sesizat un conflict la CCR între Parlament și ÎCCJ pentru că mai multe dosare ar fi blocate în instanță pe această procedură și că hotărârile conducerii Înaltei Curți, de stabilire a completelor de judecători ar determina o ”stare de incertitudine juridică”.

De asemenea, Meleșcanu a pus sub semnul întrebării imparțialitatea judecătorilor care intră în compunerea instanțelor astfel stabilite și a vorbit despre ”temeri privind imparțialitatea obiectivă a instanței”.

„Neexistând un mecanism procedural care să reglementeze în vreun fel, o modalitate și o procedură de constituire a completelor de trei judecători, aceștia fiind numiți în mod unilateral și arbitrar de președinții de secții și aprobați de conducerea instanței, temerile privind imparțialitatea obiectivă a instanței apar total justificate”, susține Teodor Meleșcanu în sesizarea făcută la CCR.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22