Comisia Europeană cere imperativ României să stopeze tăierile ilegale de păduri

Redactia | 12.02.2020

Comisia Europeană cere României să stopeze tăierile ilegale de păduri. România se află la un pas de infringement.

Pe aceeași temă

Comisia Europeană îndeamnă România să pună în aplicare în mod corespunzător Regulamentul UE privind lemnul (EUTR), care interzice întreprinderilor din sectorul lemnului să producă și să introducă pe piața UE produse obținute din bușteni recoltați în mod ilegal.

”În cazul României, autoritățile naționale nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii și să aplice sancțiuni corespunzătoare. Inconsecvențele din legislația națională nu permit autorităților române să verifice cantități mari de lemn recoltat ilegal”, spune Comisia.

În plus, Comisia a constatat că autoritățile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, după cum se prevede în Directiva Habitate și în Directiva privind evaluarea strategică de mediu.

De asemenea, există deficiențe în ceea ce privește accesul publicului la informațiile privind mediul din planurile de gestionare a pădurilor. Comisia a constatat, de asemenea, că unele habitate forestiere protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a Directivei Habitate și a Directivei privind păsările.

Prin urmare, Comisia a decis astăzi să trimită României o scrisoare de punere în întârziere, acordându-i un termen de o lună pentru a lua măsurile necesare în vederea remedierii deficiențelor identificate de Comisie.

În caz contrar, Comisia poate decide să trimită autorităților române un aviz motivat.

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană („Comisia”) urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

Scrisoarea de punere în întârziere este un pas premergător procedurii de infringement.

Citește și:

Dosarul uciderii pădurarului din Maramureș preluat de Parchetul General în urma unei petiții online

***

Organizațiile de mediu Agent Green, ClientEarth și EuroNatur au făcut în toamna anului trecut, când PSD era la putere, o plângere oficială către Comisia Europeană împotriva autorităților din România pentru distrugerea sistematică și deliberată a pădurilor seculare din ariile naturale protejate din România.

Potrivit organizațiilor de mediu, pădurilor seculare distruse din ariile naturale protejate din Români constituie două treimi din ultimele păduri naturale neatinse din Uniunea Europeană, în afara Scandinaviei.

În urma unei plângeri similare înaintate de Client Earth în anul 2018, Polonia a fost somată de Curtea Europeană de Justiție să plătească 100.000 de euro zilnic până la stoparea tăierilor din Parcul Național Bialowieza.

Organizațiile susțin că Romsilva organizează lucrări silvice în interiorul siturilor ariilor protejate Natura 2000, fără o analiză adecvată a impactului tăierilor în aceste zone unice.

În multe cazuri, evaluările relevante pentru impactul asupra mediului, care trebuie făcute în mod normal înainte de planificarea tăierii, se fac la mai mulți ani după ce tăierea a avut loc sau deloc, potrivit organizațiilor de mediu.

Agent Green precizează că s-a judecat în ultimii ani cu Romsilva, solicitând în instanțe anularea amenajamentelor silvice care au fost aplicate înainte de realizarea procedurilor de evaluare de mediu, procesele fiind încă pe rol.

"De 12 ani de când am intrat în UE se taie în arii protejate conform unor planuri de exploatare pentru care nu s-a făcut vreo evaluare de impact asupr mediului. Dar Romsilva susține că legislația din România permite acest lucru, refuzând să recunoască faptul că biodiversitatea din ariile protejate este pusă în pericol, iar Ministerul Mediului tolerează asta. Este timpul pentru Comisia Europeană să intervină ", a transmis Gabriel Păun, președinte Agent Green.

"Tăierile sistematice în siturile Natura2000 fără evaluările adecvate zonelor respective reprezintă o încălcare clară a legilor UE. Această problemă este răspândită larg în România, fapt pentru care aducem acest caz în fața Comisiei Europene", a precizat și Ewelina Tylec-Bakalarz, avocat pentru natură sălbatică, ClientEarth.

Potrivit organizațiilor de mediu Agent Green, ClientEarth și EuroNatur, Romsilva administrează 22 din cele 29 de parcuri naționale și naturale ale României.

"Dacă încălcarea normelor UE continuă fără consecințe, întreagă rețea Natura 2000 este slăbită. Drama continuă a naturiii sălbatice din România este printre cele mai grave din Europa, și în același timp cel mai puțin recunoscută", a declarat Gabriel Schwaderer, director executiv, Euronatur.

"Cazul pădurii Bialowieza arată cât de eficientă poate fi legea Europeană în protejarea comorilor naturale ale continentului nostru. Sperăm că și în cazul pădurilor din România, Comisia Europeană va trece la fapte înainte că distrugerea acestor ecosisteme unice să devină ireversibilă", a precizat Tylec-Bakalarz.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22