Dragoș Dobrescu, Doru Boștină și fostul șef Astaldi, trimiși în judecată pentru trafic de influență

L. G. | 06.10.2022

DNA a anunțat joi trimiterea în judecată a doi oameni de afaceri și a unui avocat, pentru infracțiuni de trafic și cumpărare de influență, comise în forma autoratului și a complicității și spălarea banilor

Pe aceeași temă

Este vorba despre afaceriștii Dragoș Dobrescu, figură discretă a grupului de la Monaco și Canino Pier Luca, fost director al Astaldi România. Alături de cei mai este acuzat avocatul Doru Boștină, cel care l-a denunțat pe ex-ministrul Finanțelor Sebastian Vlădescu, în mega-dosarul privind afacerea judiciară cu Swietelski.

Cei trei sunt trimiși în judecată de DNA, joi, într-un dosar de trafic de influență privind acordarea avizelor pentru magistrala 5 de metrou Drumul Taberei. Conform procurorilor, unul dintre oamenii de afaceri i-ar fi cerut celuilalt un milion de euro, pentru a interveni la primarul de atunci al sectorului 6, Rareș Mănescu, pentru obținerea avizelor la magistrala 5 de metrou.

Dobrescu ar fi cerut, în schimb, 1 milion de euro, iar cei doi ar fi convenit ca banii să fie remiși prin firma lui Doru Boștină, pentru a ascunde natura banilor fiind încheiat un contract de asistență juridică, precum și un contract de mentenanță.

De precizat că Rareș Mănescu nu are nicio calitate în acest dosar.

Rise Project a scris că Dragos Dobrescu ar fi „unul dintre cei mai notorii rechini imobiliari ai Bucureștiului, un multimilionar pe care personaje din mediul politic sau din cercurile mondene l-au descris ca numărându-se printre apropiații fostului președinte al PNL Crin Antonescu, în perioada în care acesta din urmă se afla la vârful carierei sale politice". Dobrescu face parte din așa-numitul grup de la Monaco, format din influenți milionari. El a făcut și în 2018 o afacere profitabilă cu statul român, căruia i-a închiriat sediul pentru Ministerul Fondurilor Europene, pe când ministerul era condus de Rovana Plumb.

Pier Luca Canino a fost CEO al Astaldi România, demisionând în luna ianuarie.

Comunicatul DNA:

În contextul desfășurării unor lucrări în București la Magistrala 5 de metrou (Drumul Taberei), în perioada 20-26 iunie 2013, unul dintre oamenii de afaceri ar fi pretins de la celălalt om de afaceri suma de 1.000.000 euro (plătibili în decursul a patru ani), în schimbul exercitării influenței pe care a pretins că o are asupra unui primar de sector din București (n.r. - primarul de atunci al Sectorului 6, Rareș Mănescu), pentru obținerea cu ușurință a avizelor necesare execuției lucrărilor respective.

Cu aceeași ocazie, inculpatul ar mai fi promis că vor fi soluționate favorabil și plângerile cetățenilor (riverani) nemulțumiți de modalitatea în care se derulau lucrările respective.

Pentru a fi ascunsă adevărata natură a banilor, aceștia urmau să fie remiși prin intermediul unei societăți controlate de avocatul inculpat în cauză, sub forma unor servicii fictive de „mentenanță”.

În această modalitate, în 9 septembrie 2013, ar fi fost transferați în contul unei societăți administrate de primul dintre inculpați o primă tranșă, în valoare de 547.000 lei, bani care, ulterior, au fost retrași sub formă de cash.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumei de 547.000 lei, sumă care a fost depusă de inculpatul trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în contul unei unități bancare.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel București cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă de procurori.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22