CEDO a respins plingerile a 400 de functionari din finante privind neacordarea unor sporuri

Fara Autor | 04.10.2011

Pe aceeași temă

Plingerile a circa 400 reclamanti romani, actuali sau foşti angajaţi ai Direcţiei Generale de Finanţe Constanţa apartinind SED LEX CONSTANTA, referitoare la neacordarea unor sporuri a fost declarata inadmisibila de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).  Respingerea cererilor s-a bazat pe mai multe argumente, inclusiv pe faptul ca reclamanţii nu aveau un " bun" în înţelesul Art. 1 referitor la dreptul de proprietate din Protocolul 1 la Convenţia Europeana a Drepturilor Omului.




 
Petentii de la Directia Generala de Finante Constanta reclamasera la CEDO ca ar fi fost privaţi în mod ilegal de dreptul la niste sporuri salariale si ca ar fi fost discriminaţi faţă de colegii lor din tară cărora li se acordaseră aceste sporuri. Deciziile judecatoresti din tara au fost diferite in astfel de cazuri, fiind vorba de o practica neunitara pina la interventia in interesul legii a ICCJ.





In comunicatul de presa, CEDO precizeaza urmatoarele:





"Curtea a precizat că în anumite circumstanţe, speranţa legitimă de a obţine un bun poate intra în câmpul de aplicare a articolului 1 al Protocolului nr. 1, beneficiind de protecţie. Cu toate acestea, nu se poate vorbi de existenţa unei speranţe legitime în cazul în care au existat divergenţe cu privire la corecta interpretare şi aplicare a legislaţiei interne, iar pretenţiile în discuţie au fost respinse de instanţele naţionale.





În speţa reclamanţilor, pretinsa lor îndreptăţire la sporurile salariale nu poate fi privită ca având o bază suficientă în dreptul intern, atâta vreme cât instanţele au dat interpretări divergente cu privire la această îndreptăţire. Interpretarea dată de Înalta Curte prin hotărârea sa din septembrie 2009 şi prin care s-a pus capăt divergenţei pe această temă, a confirmat faptul că funcţionarii publici nu puteau primi sporurile respective, ceea ce a determinat Curtea de Apel Constanţa să respingă cererea reclamanţilor.





În concluzie, de vreme ce reclamanţii nu aveau un « bun » în înţelesul Articolului 1 din Protocolul Nr. 1 la Convenţie, plângerea lor pe acest articol a fost declarată inadmisibilă
".





 
Aceasta Decizie CEDO vine dupa o alta Decizie din august 2011 a Curtii Europene de Justitie (CEJ) care le-a spus unor judecatori din Bacau ca Directivele Uniunii Europene cu privire la discriminare nu includ criteriul apartenentei la o categorie profesionala (pur si simplu acest criteriu nu exista in Directive), deci nu exista discrimnare la scaderea salariala a membrilor unor categorii profesionale.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22