Emil Hurezeanu, de la Europa libera la oda pentru Iliescu

Fara Autor | 09.02.2011

Pe aceeași temă

Sa spui despre Iliescu: “omul cu mineriadele, omul cu morţii. E fals, e simplist şi e nedrept”. Afirmatia ii apartine lui Emil Hurezeanu si a fost facuta in emisiunea “Romania politica”, duminica, 6 februarie. Statul lui Iliescu a fost bun, iar Iliescu plin de merite, intrarea in NATO, in UE, si tranformarea unui “partid post-comunist, în care mulţi vedeau doar pe moştenitorii lui Ceauşescu, într-un partid social modern”. Hurezeanu impinge admiratia mai adinc in istorie. “Si în timpul comunismului, când şi comunismul, spre deosebire de capitalism, păstra la FMI... era un cadru cu multe constrângeri. Dar şi atunci exista Gheorghiu-Dej, Ceauşescu cu micile lor creaţii, care au făcut din români oameni mai puţini umili şi mai puţin supuşi marelui colos sovietic”.

Cititi citeva fragmente din emisiunea “Romania politica”:

Emil Hurezeanu: (...)“Există, deci aş spune că în statul de drept democrat principalele partide dintr-un parlament ales în mod liber, aşa cum se întâmplă şi în România, îşi pot oferi şansa şi lor pentru binele majorităţii, celor care aleg, unor alianţe oportune, constructive la nu moment dat unei examinări a unei situaţii de fapt. Judecăţile acestea spectrale de genul: „reluăm statul lui Iliescu”, „statul de drept este ameninţat”, „e împotriva naturii ca liberalii, adepţii pieţei libere şi a cotei unice, să se întâlnească cu urmaşii comuniştilor care vor cotă progresivă”, astea ţin deja de speculaţii, de interpretări”.

Emil Hurezeanu: (...)“Noi nu ne putem moderniza statul cu creditorii, nu ne putem dezvolta ţara cu UE. Doar cu UE. UE ne oferă context. Ne oferă bani, ne oferă un climat de valori comune, dar în interiorul acestui context noi trebuie să avem strategii şi tactici plastice, de adaptare, aşa cum am avut şi în timpul comunismului, când şi comunismul, spre deosebire de capitalism, păstra la FMI... era un cadru cu multe constrângeri. Dar şi atunci exista Gheorghiu-Dej, Ceauşescu cu micile lor creaţii, care au făcut din români oameni mai puţini umili şi mai puţin supuşi marelui colos sovietic. Încet-încet lumea asta a evoluat. După aceea am intrat într-o involuţie din cauza cultului personalităţii şi aşa mai departe sub domnul Iliescu, „statul lui Iliescu”. Când îl văd pe domnul Boc că acuză „statul lui Iliescu”... Păi ce înseamnă „statul lui Iliescu”? În 1987, Ion Iliescu era salvatorul în presa occidentală în paradigma comunistă, atunci când pericolul se numea Nicolae Ceauşescu. Asta era pericolul în 1988-1989. Aşa cum s-a întâmplat, a fost o revoluţie, a fost o lovitură de stat, nici nu mă mai interesează. Mişcările astea... sigur, eu încă nu îmi explic moartea mai multor oameni după plecarea lui Ceauşescu decât înainte de plecarea elicopterului, dar ies repede din dilema asta, deşi am mult respect şi sunt îndurerat în continuare pentru soarta atâtor oameni şi de ce în România a fost o revoluţie sângeroasă şi de ce în alte ţări n-a fost? Dar toată mişcarea după 1990, cu apropierea aproape obligatorie de Uniunea Sovietică, pentru că România era într-o stare de ostilitate faţă de Uniunea Sovietică şi faţă de ţările occidentale. Era o ţară însingurată. După aceea, apropierea de occidentali, atitudinea domnului Iliescu ca şef al statului în prima perioadă a anilor ’90 faţă de situaţia din Balcani, situaţia din Uniunea Sovietică... De ce vorbesc despre lucrurile astea? Pentru că oamenii nu vorbesc în profil istoric. Oamenii se trezesc făcând demagogie politică valabilă pentru cei care ascultă acum şi aici.

Miruna Munteanu: Cu siguranţă domnul Boc nu la asta se referea.

Emil Hurezeanu: Nu e deloc uşor, e foarte greu. Statul lui Ion Iliescu nu este o glumă. Statul lui Ion Iliescu, aşa cum a fost el, bun-rău, cu greşelile lui, a intrat în NATO, a intrat în UE, a transformat un partid post-comunist, în care mulţi vedeau doar pe moştenitorii lui Ceauşescu, într-un partid social modern, acceptat ca atare de Occident cu toate păcatele lui, a întins o mână spre partenerii din opoziţia de dreapta şi este ţara care l-a adus la putere cu alegeri libere pe domnul Băsescu şi inclusiv pe domnul Boc.

Miruna Munteanu: Dacă permiteţi un comentariu, mie mi se pare foarte interesant că la mulţi ani de când domnul Iliescu nu mai are nici o funcţie executivă în politică, totuşi discursurile puterii se opresc foarte des la el.

Emil Hurezeanu: Pentru că Ion Iliescu se polarizează uşor demagogic. De ce? Când îl fixezi pe Ion Iliescu ca figura de proră a opoziţiei, atunci trezeşti în tot felul de oameni fără memorie istorică mai îndepărtată şi mai apropiată, printr-o propagandă susţinută şi prin beneficiul nou-născuţilor, cum spunea Helmuth Kohl, există un beneficiu al celor născuţi târziu care nu mai vor să mai explice lucrurile, vor să aibă nişte reţete mai rapide. Şi spun aşa: omul cu mineriadele, omul cu morţii. E fals, e simplist şi e nedrept. Statul lui Ion Iliescu este statul care a adus România până în 2004, până în 2008 şi până în 2011. Cei care sunt responsabili pentru cum arată el astăzi din punct de vedere economic şi din punct de vedere al relaţiilor internaţionale nu se mai numesc Ion Iliescu, sau Adrian Năstase. Se numesc, din păcate pentru ei, Traian Băsescu şi Emil Boc”.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22