Gabriela Firea cere redeschiderea școlilor: Nu există nicio justificare pentru închiderea lor

Laurentiu Gheorghe | 29.10.2020

Imediat după părăsirea Primăriei Capitalei, Firea cere în numele PSD redeschiderea școlilor din București deși în luna martie spunea că „inima de părinte îi spune că ar fi potrivit să fie închise școlile”.

Pe aceeași temă

Gabriela Firea, prim-vicepreședinte PSD, a declarat joi, la finalul Consiliului Politic Național al partidului, că România și Lituania sunt singurele state din Europa care au luat măsura închiderii școlilor, fiind o situație aberantă.

„Aș vrea să abordez un subiect pe care l-am discutat în cadrul Comitetului Politic Național, și anume această situație singulară la nivel european și aberantă, spun eu cu privire la închiderea școlilor. În Capitală s-a luat măsura închiderii unităţilor de învăţământ, o măsură injustă pentru profesori si elevi. În Europa, doar România şi Lituania ţin şcolile închise. Nu există nicio justificare şi cerem noului prefect al Capitalei să redeschisă şcolile din Capitală”, a susținut Gabriela Firea.

Ea susține că soluția este aplicarea programului pe care l-a iniţiat cât era primar general - testarea cadrelor didactice şi a elevilor și închiderea școlilor doar acolo unde există focare.

„Am şi eu copii, sunt părinte, vorbesc în fiecare zi cu zeci, poate sute de mame, de familii. Toată lumea e îngrijorată. Nu se poate compara învăţământul tradițional, în clasă cu cel online. Copiii nu mai socializează, nu se mai regăsesc, nu îşi mai văd profesorii. (...) Sunt, de asemenea, multe familii în care copiii sunt supravegheaţi de bunici, iar aceştia nu sunt familiarizaţi cu metodologia online. În plus, costurile pentru părinții care rămân acasă cu copiii lor sunt foarte mari (...) Este o aberație să închizi toate unitățile de învățământ doar pentru câteva cazuri. Realitatea o putem afla doar prin testarea masivă”, a spus Gabriela Firea.

Răspunzând unei întrebări, Gabriela Firea a spus că în martie pleda pentru închiderea școlilor pentru că „nu eram atât de pregătiți”, nu existau aparate de testare, suficiente teste, triaje epidemiologice.

În 8 martie, la începutul pandemiei de COVID-19, Gabriela Firea spunea, la Antena 3, că „inima de părinte îi spune că ar fi potrivit să fie închise şcolile”, în contexul înmulţirii cazurilor de coronavirus, însă nu se va suprapune deciziilor luate la nivel naţional.

„Ca părinte înţeleg îngrijorarea celorlalţi părinţi şi a profesorilor şi aş pleda pentru închiderea şcolilor. Ca primar general sunt obligată să respect toate deciziile luate la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, creat în acest moment pentru coronavirus şi să nu mă suprapun deciziilor luate la nivel naţional. Disciplina este foarte importantă. Inima de părinte îmi spune că ar fi potrivit, ar fi un element de precauţie suplimentară, pentru protejarea copiilor noştri, a profesorilor, şi pentru a împiedica răspândirea”, declara atunci Gabriela Firea.

La acel moment, în România erau confirmate 15 cazuri de COVID-19, dintre care doar două în Capitală.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22