Pe aceeași temă
„Cred că un pas important al omenirii va fi cel al renunțării la proprietate. Când nu vor mai exista teritorii care să aparțină unui om, trib, neam sau corporație, vom reuși să conviețuim armonios pe planeta Pământ. Eu am în credere că acest lucru se va întâmpla în timpul vieții mele”, a fost comentariul Oanei-Maria Bogdan la o postare despre Ziua Națională, din 1 decembrie 2018. Comentariul a fost semnalat de sociologul Andrei Tiut pe pagina de Facebook.
Postarea a revenit în centrul atenției, internauții acuzând-o că promovează idei comuniste, preluate din ideologia lui Karl Marx și Lenin.
Într-o altă postare de pe contul său de Facebook, într-un interviu pe care l-a acordat unei publicații belgiene, Oana Bogdan merge și mai departe, propunând traiul în comun, în grupuri, nu în cuplu cum se obișnuiește, în deplină împăcare cu natura:
„Aș desființa agricultura și nu aș domestici animalele. Cred că am fi oameni mult mai buni dacă, în calitate de descendenți ai vânătorilor și culegătorilor, nu am avea proprietăți și am trăi în grupuri în loc de cupluri”, a fost răspunsul Oanei Bogdan la întrebarea ce ar schimba dacă ar avea puterea să schimbe trecutul.
Deși este acuzată de propagarea idealurilor comuniste, mai degrabă această abordare a fost caracteristică perioadei Flower Power, cu celebrul slogan „Make love, not war”, de la sfârșitul anilor 60 ai secolului trecut.
Însă aceste atitudini din sânul propriului partid, nu pot decât să-i dăuneze lui Dacian Cioloș, care în 16 februarie publica un text laudativ la adresa Oanei-Maria Bogdan:
„Oana-Maria Bogdan este genul de femeie de care politica românească are nevoie pentru a căpăta substanță, omenie și justețe. E persoana cu cea mai mare capacitate de muncă creativă și ordonată pe care o cunosc. În vara lui 2016, venea în guvernul pe care l-am condus ca secretar de stat responsabil cu patrimoniul la Ministerul Culturii. A fost suficientă o oră de discuții despre modul în care patrimoniul material și cel imaterial pot oferi valoare societății și pot contribui la dezvoltare, pentru a înțelege că am de-a face cu o femeie nu doar foarte competentă, care vorbea din propria-i experiență (arhitect consacrat în Bruxelles, membru al Comisiei de experți UNESCO al orașului Bruges), dar și cu o vizionară și o inovatoare pe care nimic nu o poate împiedica să transforme visurile în realitate”, a scris pe Facebook fostul premier.