ICCJ: Nastase achitat in dosarul Matusa Tamara

Fara Autor | 15.12.2011

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) l-au achitat pe Adrian Nastase in dosarul "Matusa Tamara" in care fostul premier, fostul sau consilier Ristea Priboi si fostul sef al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, Ioan Melinescu, sunt acuzati de fapte de coruptie. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Pe aceeași temă

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) l-au achitat pe Adrian Nastase in dosarul "Matusa Tamara" in care fostul premier, fostul sau consilier Ristea Priboi si fostul sef al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, Ioan Melinescu, sunt acuzati de fapte de coruptie. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a încheiat în 24 noiembrie cercetarea judecătorească în cazul "Mătuşa Tamara". Instanţa anunţa atunci că în 7 decembrie se va pronunţa asupra acuzelor aduse de către Direcţia Naţională Anticorupţie fostului premier Adrian Năstase, consilierului acestuia Ristea Priboi şi fostului şef al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) Ioan Melinescu.
 
La scurt timp după aflarea sentinţei, Adrian Năstase a declarat că era sigur că se va ajunge la acest verdict.
 
"Eram sigur că se va ajunge la acest verdict. Acest dosar a fost construit pe un denunţ din partea unui infractor. În ultimele luni am fost de 90 de ori la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", a declarat Adrian Năstase pentru Realitatea TV.
 
"DNA este un instrument politic in momentul de fata, asa a functionat in ultimii ani, imi pastrez aceasta opinie. E o batalie a acestei puteri. Inalta Curte de Casatie si Justitie este o ultima reduta si aici este important sa asiguram independenta Justitiei si pastrarea statului de drept", a declarat Adrian Nastase.

Nastase a precizat ca, in momentul in care dosarele au fost initiate, in 2006, "era alta stare de spirit".

"Cu calm, cu liniste, respectand sistemul de justitie, este posibil ca aceste chestiuni sa fie rezolvate. Eu inteleg ca acest dosar face parte dintr-o batalie politica si stiu ca intrand in viata politica te expui si acestui lucru", a declarat Nastase.

Acesta a adaugat ca nu va porni un proces impotriva Romaniei la CEDO, pentru modul in care a fost instrumentat dosarul si pentru prejudiciile de imagine aduse.

"Vreau sa se inteleaga ca sunt nevinovat si nu voi merge mai departe cu aceste dosare, prejudiciile de imagine s-au produs deja (...) Nu cred ca o eventuala condamnare a Romaniei pentru felul in care se desfasoara aceste dosare ar fi utila. Sper ca si in celelalte dosare, lucrurile sa se desfasoare in acelasi mod", a spus Nastase.
 
Reacţiile politicienilor
 
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, la scurt timp după aflarea verdictului, că este o mare greşală în legătură cu sentinţa magistraţilor asupra dosarului, dar că era normal acest lucru şi că Adrian Năstase „nu merita să fie prigonit cu instituţiile statului” atâţia ani.
 
„Era normal acest lucru. Timp de 7 ani (n.r. Adrian Năstase) a fost prigonit de Traian Băsescu şi de instituţiile din subordinea domnului Traian Băsescu”, a spus Victor Ponta, citat de B1TV. 
 
„Nimeni nu-i va da înapoi lui Adrian Năstase aceşti 7 ani de prigoană. Nici lui, nici altora în situaţii similare”, a mai spus Ponta. 
 
"Este o greşeală uriaşă", a declarat Victor Ponta, citat şi de România liberă.
 
La rândul său, vicepreşedintele PDL, Elena Udrea, a declarat că sentinţa dosarului a uimit-o fiindcă se aştepta la o condamndare.
 
"Mă aşteptam la o soluţie de condamnare. Oamenii care aşteptau condamnări în dosarul marilor corupţii sunt dezamăgiţi", a declarat vicepreşedintele PDL, Elena Udrea. 
 
Preşedintele Traian Băsescu a refuzat să comenteze decizia ICCJ de achitare a fostului premier Adrian Năstase în dosarul "Mătuşa Tamara".
 
"Nu comentez deciziile Justiţiei", a spus preşedintele Băsescu.
 
Procurorii DNA au cerut o pedeapsa de 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru Adrian Nastase in acest caz. Dosarul "Matusa Tamara" este al treilea in care fostul premier Adrian Nastase a fost deferit justitiei de catre DNA.

Pronuntarea sentintei in dosarul Matusa Tamara a fost amanat de doua ori pana acum. In urma cu o saptamana prezent la un termen in dosarul Trofeul Calitatii, Adrian Nastase a declarat ca este optimist in privinta verdictului si ca astepata sa fie achitat.

 

Dosarul "Matusa Tamara"

Potrivit procurorilor DNA, Melinescu si Nastase s-au intalnit in noiembrie 2000, primul (pe atunci membru al conducerii ONPCSB) informandu-l pe politician (pe atunci deputat) ca in cadrul ONPCSB exista in lucru un dosar privind depunerea de catre Dana Nastase a sumei de 400.000 de dolari intr-un cont deschis la banca Creditanstalt (devenita mai tarziu HVB Bank). Melinescu i-ar fi promis lui Nastase ca va bloca dosarul pana dupa alegeri, iar dupa numirea in functia de presedinte al ONPCSB ar fi sustras lucrarea respectiva, pe care i-ar fi inmanat-o lui Ristea Priboi, la acea data consilier al lui Adrian Nastase. De fata s-ar fi aflat si controversatul om de afaceri Genica Boerica, care apare ca martor al acuzarii.

Conform rechizitoriului, informatiile din dosarul sustras de Melinescu ar fi demonstrat ca suma depusa de Dana Nastase nu era justificata de venituri. „Potrivit unui contract de vanzare-cumparare anexat de catre depunator, reiesea ca suma de 400.000 USD, depusa in numerar, provenea din vanzarea unor bijuterii, tablouri, papirusuri si a altor bunuri de valoare de catre matusa Danielei Nastase, pe nume Cernasov Tamara, care avea imputernicire in contul personal al Danielei Nastase deschis la Bank Austria Creditanstalt.

Conform acestui document, s-ar presupune ca 11 tablouri semnate de pictori ca Tonitza, Baba, Rousseau, Iser, Popescu, Bancila, Baraschi, Vermont, 3 manuscrise englezesti pe pergament din perioada 1784-1827, vase Doum Nancy si Lalique, obiecte valoroase de mobilier si 30 piese bijuterii aur totalizand cca. 600 grame s-au aflat in apartamentul de bloc al Tamarei Cernasov, in varsta de 91 de ani, care locuia singura. Dovezi certe ca aceste bunuri s-au aflat in posesia si proprietatea vanzatoarei nu exista insa, intrucat aceasta nu a prezentat notarului public niciun document care sa ateste dobandirea bunurilor respective, ci numai o declaratie de buna credinta”, arata procurorii.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22