Pe aceeași temă
Croitoru considera ca eventualele masuri luate cu acest scop nu vor fi altceva decat “pomeni”. El a explicat ca economia nu se poate redresa decat cu sustinere din afara, referindu-se la intelegerea complexa intre autoritatile de la Bucuresti, Uniunea Europeana si agentiile financiare globale sau europene de ajutor economic.
In opinia lui Croitoru este imposibil ca Romania sa iasa din criza actuala daca economia globala nu depaseste criza, deoarece “suntem structural dependenţi de contextul mondial. Valoarea companiilor depinde de businessul pe care îl fac, iar în criză nu se face business prea mare, deşi sunt şi excepţii”.
Presiunile exercitate asupra guvernului pentru a lua masuri de redresare aconomica nu sunt alceva decat presiuni pe contul curent, deoarece cabinetul din Palatul Victoria nu poate face in conjunctura actuala decat “pomeni”. "Aceste presiuni nu vor duce decât la măsuri de pomeni",a spus Croitoru.
Presiunile pe contul curent, la care se refera Croitoru apar atunci cad deficitul acestuia se accentueaza, adica diferenta negativa dintre valuta care intra in tara si aceea care iese se amplifica.
Contul curent al Romaniei a rulat in ultimii ani cu deficite ingrijoratoare, care apar insa si atunci cand leul se intareste fata de moneda europeana, ieftinind astfel importurile. Cum Romania produce foarte putin si consumul este masiv orientat catre importuri, este de asteptat ca aproape orice factura de cheltuieli, fie ea publica sau private, sa stimuleze importurile.
Cand importurile cresc, se maresc si sumele de bani care ies din tara, creste astfel cererea de valuta si apare riscul de devalorizare a leului. In aceasta situatie banca centrala se vede aproape nevoita sa intervina, vanzand valuta din vistieria sa, pentru a opri caderea monedei nationale. BNR este in acest moment preocupata cu mentinerea unui nivel al leului care sa nu puna probleme in plus milioanelor de clienti ai bancilor, cetateni sau firme, care au credite in valuta.
Riscul de neplata a creditelor este ingrijorator in toata Europa centrala si de Est si una din putinele masuri care pot fi luate este mentinerea unui curs relativ stabil al monedelor local, astfel incat clientii bancilor sa nu faca fata si unui soc al devalorizarii acestora. De altfel, inrautatirea calitatii portofoliului de credite, adica marirea numarului celor care intarzie sau nu-si mai ramburseaza datoriile catre banci, este unul din principalele riscuri care pandeste economia romanesca, avertizeaza analistii de la Unicredit Group in ultimul lor raport despre regiunea central si est europeana.
Comentarii 0