Magistraţi Curtii Constitutionale, incompatibili si cu averile dosite

Fara Autor | 17.04.2010

Pe aceeași temă

Şapte dintre cei nouă judecători de la Curtea Constituţională a României (CCR), care au lăsat Agenţia Naţională de Integritate (ANI) fără principalele atribuţii de control, au încălcat legea privind declararea şi controlul averilor demnitarilor, magistraţilor şi funcţionarilor publici, susţin surse oficiale. Patru dintre ei sint in stare de incompatibilitate si ar fi trebuit sa fie suspendati sau exclusi din magistratura, scrie jurnalista Emilia Sercan pe blogul personal.




Deşi judecatorii de la Curtea Constitutionala au zeci de mii de euro, plasaţi în bănci din ţară sau din străinătate, ei au omis să le precizeze în declaraţiile de avere, situaţie interzisă de lege şi anchetată de inspectorii ANI. De asemenea, patru dintre ei Ion Predescu, Valentin Zoltan Puskas, Petre Lăzăroiu şi Augustin Zegrean sunt în stare de incompatibilitate, fiind actionari la diferite societati comerciale, lucru interzis de lege, scrie Emilia Sercan pe blogul ei.




Cu toate ca se aflau intr-un vadit conflict de interese, ei au dat o sentinţă împotriva celor care îi investigau şi, indirect, au pus capăt anchetelor care îi vizau.




Coincidenta: Verificarea judecatorilor CC inceputa in urma cu trei saptamini





ANI a declanaşat în urmă cu trei săptămâni o anchetă care îi vizează pe magistraţii Augustin Zegrean, Tudorel Toader, Petre Lăzăroiu, Aspazia Cojocaru, Puskas Valentin Zoltan, Ion Predescu şi Acsinte Gaşpar. Toţi au fost membri în completul care a hotărât în urmă cu trei zile să restrângă drastic atribuţiile Agenţiei de Integritate, care îi cerceta.





„Din verificările preliminarii a rezultat o neconcordanţă între averile declarate oficial şi postate pe site-ul Curţii Constituţionale şi averile reale ale acestora. Concret, există nişte sume de bani plasate în conturi din ţară sau din străinătate care în mod ilegal nu apar înscrise în documentele oficiale”, susţin surse citate de EVZ. Sumele ţinute la secret, în pofida legii, sunt de ordinul zecilor de mii de euro.



O stranie coincidenta, decizia Curtii Constitutionale de anihilare a ANI a fost luata in secret, in mare graba si fara ca ANI sa fie anuntata.





Ion Predescu, incompatibilul cu 50.000 de euro la secret





Judecator la CCR din anul 2004, cu un mandat de 9 ani, Ion Predescu ar detine, impreuna cu sotia sa, actiuni la SIF Oltenia. Oficial, judecătorul scrie în declaraţia de avere că nu are depozite bancare - „doar soţia are depuneri CEC din veniturile salariale (n.r. - neprecizate) - după verificările peliminarii efectuate de inspectorii de integritate a reieşit că el şi-a deschis zece conturi în urmă cu doi ani, in 2008,  şi a depozitat în ele peste 50.000 de euro, afirmă sursele EVZ.  Ion Predescu este fost coleg de partid cu ex-senatorul PSD Şerban Brădişteanu - cel care a generat practic „decapitarea” ANI





Zoltan Puskas, actionar la Cooperativa Mestesugareasca





Jjudecator al Curtii din 2007, cu un mandat de 9 ani, Puskas ar detine, potrivit ANI, 19,97% din actiunile Societatii Cooperativa Mestesugareasca Sicomcoop Sfantul Gheorghe. Pachetul de actiuni detinut de Puskcas este cel mai mare la aceasta societate, restul actiunilor, 80%, fiind impartite intre alte 8 persoane. In anul 2008, Zoltan Valentin Puskas ar fi incasat dividende in valoare de 29.946 de lei.






Petre Lazaroiu, actionar la Nufarul





Petre Lazaroiu este judecator la CCR din 2008 - mandatul sau expira in 2010- ar detine un numar de 3.771 actiuni la SC Nufarul SA, in valoare de 18.855 lei, scrie jurnalista Emilia Sercan pe blogul personal.





Lazaroiu a fost judecator financiar la Curtea de Conturi in perioada 1993-2003, pana cand aceste posturi, care nu erau parte a sistemului judiciar, au fost desfiintate. O parte a procurorilor si judecatorilor financiari au fost integrati in sistemul judiciar, prin decizii ale Consiliului Superior al Magistraturii. Lazaroiu a fost insa respins de CSM, fara a mai fi intervievat, intrucat conform Hotararii nr. 53 din 17 decembrie 2003, nu avea avizul pozitiv (recomandarea) presedintelui Curtii de Conturi. CSM a mai invocat si dosarul profesional, fara alte explicatii.





CV-ul lui Lazaroiu include functia de juristconsult stagiar la Combinatul de Articole Tehnice din Cauciuc - Jilava (1979-1980), apoi juristconsult la Intreprinderea Mecanica de Utilaj Chimic Bucuresti (1980-1993), dupa care a fost judecator financiar la Curtea de Conturi.





Lazaroiu a fost, timp de trei zile, in martie 2008, si membru CSM din partea societatii civile. El a demisionat din Consiliu pe motiv ca plenul institutiei nu i-a acordat statutul de membru permanent, intrucat potrivit legii doar judecatorii si procurorii alesi pot avea acest statut. Pana la numirea sa la Curtea Constitutionala, Petre Lazaroiu a functionat ca avocat.





Augustin Zegrean, judecatorul cu dividente





Augustin Zegrean este judecator la CCR din 2007, pentru un mandat de 9 ani si ar detine 755 de actiuni la RAAL SA, in valoare de 18.875. In 2008, Augustin Zegrean a incasat dividende in valoare de 9.200 de lei, sustine ANI. El a fost numit la Curtea Constitutionala de catre PD-L.


TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22