Pe aceeași temă
Presa de stat din Ungaria manipulează cazul Ditrău, transformându-l într-unul al localnicilor unguri împotriva patronilor unguri de brutărie, care i-ar fi exploatat cât au lucrat localnicii la brutărie.
Presa de stat ungară nu scrie, însă, absolut nimic despre presiunile făcute de localnici împotriva angajaților srilankezi, pe care-i numesc ”colorați” și împotriva cărora protestează începând de miercuri, cerând darea lor afară din gazdă și de la serviciu, pe motiv că le pun în pericol ”cultura”.
O primă victorie au obținut-o după ședința de sâmbătă de la primărie, convocată de 300 de protestatari nu împotriva patronilor de brutărie ci împotriva celor doi srilankezi, împănată cu discurs al urii de rasă.
Agenția de presă MTI, controlată de statul maghiar, încearcă să transforme protestul din Ditrău îndreptat împoriva străinilor drept o nemulțumire a localnicilor împotriva patronului brutăriei, scrie G4 Media.
Într-un articol publicat sâmbătă în versiune în limba română, MTI susține încă din titlu că ”la Ditrău supărarea nu este îndreptată împotriva brutarilor din Sri Lanka, ci a antreprenorului care nu apreciază forţa de muncă locală”.
MTI citează în sprijinul acestei afirmații declarațiile făcute de săteni la întrunirea satului, care a avut loc sâmbătă dimineaţă, la iniţiativa primarului Elemér Puskás.
Porivit agenției maghiare, ”mai mulţi foştii angajaţi ai brutăriei s-au plâns că ar fi avut parte de un tratament inuman din partea proprietarului afacerii. Acesta i-ar fi plătit cu salariul minim pe economie, i-ar fi obligat în mod regulat să stea la ore suplimentare şi care ulterior nu au mai fost plătite. Cei care au luat cuvântul au căzut de acord asupra faptului că, dacă antreprenorul şi-ar respecta angajaţii şi le-ar asigura o salarizare corectă, nu ar fi nevoie de aducerea unor muncitori de afară”.
Agenția controlată de Budapesta nu amintește, însă, nimic despre amenințările localnicilor din Ditrău la adresa celor doi brutari aduși din Sri Lanka, deși presa de limbă maghiară din România a relatat pe larg despre protestul xenofob în fruntea căruia s-a aflat chiar preotul catolic din localitate.
Cazul Ditrău: CNCD s-a autosesizat după ce brutăria a anunțat că renunță la cei doi srilankezi
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat după ce patronii brutăriei au anunțat că cei doi muncitori din Sri Lanka vor fi retrași. Poliția a deschis un dosar pentru incitare la ură
După ce câteva sute de localnici s-au revoltat nemulțumiți că o brutărie din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka, oamenii susţinând că le este teamă ca la ei în comună să nu vină migranţi, care să le "impună cultura lor" şi să le pună în pericol siguranţa, Poliţia Harghita a deschis un dosar penal pentru infracţiunile de incitare la ură sau discriminare în cazul Ditrău. De asemenea, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat după ce patronii fabricii de pâine au anunțat că îi vor retrage pe cei doi singalezi din procesul de producție a pâinii.
„Încă din zilele trecute, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita a fost înregistrat un dosar de cercetare penală faţă de infracţiunea de incitare la ură sau discriminare, în ideea în care trebuie să lămurim mai întâi ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat şi să identificăm eventualele persoane care se fac vinovate de săvârşirea acestei fapte. Deocamdată infracţiunea este cercetată in rem, aşa a fost înregistrată, urmând ca aceasta să aibă, e posibil, (...) un suspect, doi, zece sau chiar mai mulţi sau poate niciunul. Important este să clarificăm toate cauzele, toate împrejurările, toate detaliile şi toate aspectele legate de acest caz”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, inspectorul Gheorghe Filip, potrivit Agerpres.
El a adăugat că, potrivit Codului penal, pedeapsa pentru această infracţiune este de la şase luni la trei ani de închisoare sau amendă, în funcţie de hotărârea instanţei.
De asemenea, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat sâmbătă după ce patronii fabricii de pâine au anunțat că îi vor retrage pe cei doi singalezi din procesul de producție a pâinii, a declarat președintele CNCD, Asztalos Csaba.
Cei doi muncitori din Sri Lanka angajaţi la brutăria din Ditrău vor fi scoși din procesul de producție a pâinii și mutaţi „într-o altă etapă a procesului de producţie a pâinii”, anunţul fiind făcut sâmbătă la dezbaterea organizată la Casa de Cultură, în care s-au discutat nemulţumirile localnicilor generate de venirea acestora în comună.
Patronii fabricii de pâine din Ditrău, cea mai mare din bazinul Gheorgheni, nu au participat la dezbateri chiar dacă prezenţa lor a fost solicitată insistent de cei prezenţi, dar au trimis comunităţii o scrisoare, în care, printre altele, şi-au cerut scuze pentru că nu i-au anunţat din timp pe localnici că vor aduce angajaţi străini.
Directoarea fabricii de pâine, Kollo Katalin, a declarat ulterior presei că a primit mai multe semnale de la localnici legate de faptul că nu ar avea o problemă cu muncitorii srilankezi, dar nu vor ca ei să atingă pâinea, potrivit Agerpres.
„Propunerea noastră a fost ca cei doi brutari calificaţi să fie cuprinşi într-o altă etapă a producţiei şi deocamdată să ne ajute lângă cuptoare, iar ceilalţi cinci brutari cu care am făcut contracte (patru din Nepal şi unul din Sri Lanka - n.r.) nu vor fi aduşi decât dacă în următoarele şase luni vom putea să angajăm cinci brutari calificaţi dintre localnicii noştri.
(...) Principala problemă este că ei (localnicii - n.r.) nu vor să accepte ca oameni dintr-o altă cultură să facă pâinea lor. De foarte multe ori au atacat faptul că ei nu au probleme cu persoanele respective, dar, totuşi, să nu atingă pâinea lor, a noastră", a susţinut Kollo Katalin.
Ea a punctat că au fost adresate scuze localnicilor pentru că nu i-au informat din timp că vor veni angajaţi din Sri Lanka, directoarea adăugând că firma nu va renunţa la cei doi angajaţi.
Potrivit acesteia, firma a fost contactată de consulul onorific al Republicii Sri Lanka, el exprimându-şi îngrijorarea faţă de situaţie şi a solicitat să se facă demersuri pentru ca cei doi angajaţi să fie în siguranţă.
Aceasta a spus că cei doi muncitori au aflat din presă despre scandalul în mijlocul căruia se află şi că sunt foarte trişti, iar unul dintre ei chiar a plâns.
„Ieri, deja, Piumal a plâns, era foarte trist, a aflat de la ştiri că cea mai mare problemă este culoarea pielii lor", a povestit directoarea fabricii.
La dezbaterile de la Căminul Cultural din Ditrău au participat aproximativ 300 de persoane, cele mai multe dintre nemulţumirile exprimate la microfon fiind legate de modul în care patronul fabricii de pâine s-ar fi purtat cu unii dintre ei, care au fost în trecut angajaţi la firma respectivă, acuzând faptul că erau trataţi ca sclavi şi că nu erau plătiţi suficient.
Mulţi dintre vorbitori au respins acuzaţiile de rasism la adresa locuitorilor din Ditrău, susţinând că nu este vorba despre aşa ceva.