Ministrul Justiţiei anunţă demersurile pentru aplicarea directivei privind confiscarea extinsă

E.b. | 12.09.2016

Raluca Prună, ministrul Justiţiei, a anunţat, duminică, la Digi 24, că nu exclude pregătirea unei ordonanţe de urgenţă pentru aplicarea directivei europene privind confiscarea extinsă, care ar trebui să fie transpusă în legislaţia românească până la 4 octombrie.

Pe aceeași temă

 

"Nu exclud posibilitatea unei ordonanţe de urgenţă, sub condiţia ca premierul să fie de acord, dar am încrederea că Parlamentul mă va sprijini, fiind vorba de una dintre pârghiile care ar putea aduce mai mulţi bani la buget", a spus Raluca Prună, la Digi24, referitor la aplicarea directivei europene privind confiscarea extinsă.

 

Ministrul Justiţiei a precizat că proiectul prevede şi confiscarea de la terţi, atunci când o persoană aflată în procedura penală îşi transferă averea, cu condiţia să existe probe că averea respectivă este ilicită, conform News.ro.

 

Ministerul Justiţiei a pus, în august, în dezbatere publică proiectul de lege pentru aplicarea directivei Parlamentului European privind îngheţarea şi confiscarea produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană.

 

Specialiştii ministerului au propus ca unui condamnat pentru comiterea unor infracţiuni a căror pedeapsă este mai mare de patru ani să i se confişte bunurile, dacă judecătorul consideră că acestea au fost achiziţionate în urma comiterii unor infracţiuni.

 

În plus, “confiscarea extinsă se dispune dacă instanţa are convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale şi are în vedere bunurile dobândite de persoana condamnată, într-o perioadă de cinci ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei”, se arată în proiectul de lege.

 

În acelaşi timp, nou înfiinţata Agenţie Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) anunţă judecătorul delegat cu executarea despre orice împiedicare ori întârziere survenită în cursul executării unei confiscări speciale sau confiscări extinse, pe baza informaţiilor periodice primite de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi de la alte autorităţi competenţe cu punerea în executare a acestor măsuri de siguranţă.

 

Potrivit proiectului de lege, prevederile Codul penal privind confiscarea extinsă se aplică în ceea ce priveşte bunurile dobândite înainte de intrarea în vigoare a normei numai în cazul comiterii unor infracţiuni grave, de la proxenetism, trafic de droguri şi spălare de bani, până la infracţiuni de corupţie, evaziune fiscală sau infracţiuni informatice.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22