Postcrossing, carti postale de la necunoscuti

Ana Soviany | 06.01.2009

Pe aceeași temă

"Oamenilor le-ar placea sa primeasca o corespondenta reala. Surpriza de a primi carti postale din diferite colturi ale lumii (dintre care de multe probabil nu ati auzit vreodata) va poate transforma casuta postala intr-una cu surprize. Cui nu i-ar placea asta?"
Asa isi motiveaza activitatea echipa www.postcrossing.com, un proiect care le permite utilizatorilor sa trimita si sa primeasca de la necunoscuti din toata lumea carti postale. Proiectul a fost conceput in 2005, in plina epoca a postei electronice, de catre portughezul Paulo Magalhaes.

Cum functioneaza?

Dupa inregistrarea pe site, orice nou postcrosser poate solicita adresa unui alt utilizator, pe care o va primi impreuna cu un cod de identificare al vederii pe care i-o va trimite. Dupa ce va primi cartea postala, destinatarul va inregistra pe site codul, moment in care adresa expeditorului va fi furnizata urmatorului postcrosser care solicita o adresa. Orice utilizator poate trimite simultan maximum cinci carti postale.
Fiecare utilizator are o pagina in care isi publica datele personale si vorbeste despre pasiunile lui. Unii postcrosseri mentioneaza si preferintele pe care le au in materie de carti postale. Daca unii prefera traditionalele imagini cu peisaje, monumente si animale, altora le-ar placea sa gaseasca in cutia postala vederi cu stadioane, Piratii din Caraibe, sporturi nationale, lucruri ciudate si horror, pietre sau care sa emane umor negru. De asemenea, daca unii postcrosseri s-ar bucura de cateva cuvinte in limba de origine a expeditorului, altii cer vederi nescrise, in plic, pentru colectii.
Pentru unii membri, nu doar vederile in sine sunt importante si cer "timbre dragute care sa se potriveasca cu vederea".

De la vederi, nunta

Din 2005, site-ul a adunat mai mult de 78.000 de membri (sau postcrosseri) din 192 de tari, care au trimis aproape doua milioane de vederi. Cei mai multi utilizatori ai site-ului sunt americani, finlandezi si germani, in timp ce din Romania sunt aproximativ 100 de membri.
Intr-un inteviu, Magalhaes spunea despre proiectul sau ca este "folosit de oameni de la 8 la 80 de ani, din medii, culturi si religii diferite. Multi utilizatori au devenit prieteni prin corespondenta si isi scriu in continuare. Si exista cel putin un cuplu - un australian si o finlandeza -, care s-au casatorit dupa ce s-au cunoscut prin Postcrossing".
Geoffrey, australianul insurat datorita cartilor postale, povestea pentru un ziar finlandez ca a aflat despre site de la niste prieteni: "Mi s-a parut o idee interesanta si am fost curios. La scurt timp mi-am dat seama cat de draguti sunt oamenii. De asemenea, mi-am dat seama ca stiam foarte putine despre lume. In Statele Unite, unele familii chiar isi invata copiii geografie prin Postcrossing. O idee geniala". Cat despre casatoria cu Kati, spune: "Cum ne-am fi putut altfel intalni? Chiar nu-mi pot imagina o alta cale".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22