Secția specială a cerut de la DIICOT copii ale dosarelor crimelor din Caracal

Dora Vulcan | 31.07.2019

Secția de investigare a infracțiunilor din justiție a cerut de la DIICOT Craiova copii ale dosarelor crimelor din Caracal în copie certificată.

Pe aceeași temă

Vizați sunt procurorul Cristian Popescu, de la Parchetul din Caracal, și procurorul Liviu Vasilescu de la DIICOT Craiova, care au administrat cazurile celor două crime recunoscute de Gheorghe Dincă din Caracal.

Solicitarea Secției speciale vine după ce procurorii acestei unități de parchet au dispus începerea urmăririi penale in rem, pentru abuz în serviciu, în cazul crimelor din Caracal.

SIIJ a anunțat marți că cercetează ”împrejurările în care organele de urmărire penală au acționat / nu au acționat în contextul cercetărilor care s-au desfășurat în dosarul uciderii adolescentelor din Olt”.

Potrivit Parchetului General, în acest caz au fost făcute audieri și au fost ridicate documente de la Parchetul Judecătoriei Craiova, DIICOT, Curtea de Apel Craiova, Poliția Olt și Poliția Dolj.

Și DIICOT a anunțat că extinde ancheta în cazul crimelor din Caracal cu privire la neglijență în serviciu în preluarea apelurilor date de Alexandra Măceșanu, ultima victimă a lui Dincă, la 112 și modul în care acestea au fost gestionate de dispecerii și polițiștii serviciului de urgență.

Și Inspecția Judiciară a anunțat, luni, o anchetă în cazul magistraților implicați în instrumentarea dosarului Caracal, mai exact "pentru verificarea modului în care au fost respectate dispoziţiile procedurale de către magistraţii implicaţi în instrumentarea cauzei".

Alexandru Cumpănașu, care spune că este unchiul victimei, a publicat extrase din raportul Ministerului de Interne legat de acest caz. Potrivit acestor extrase, deși comisarul șef Alexe Nicolae, adjunct al șefului IPJ Olt pe linie de investigații criminale, a propus să se intre la adresa respectivă, reprezentanții Parchetului nu au fost de acord cu această propunere.

Parchetul General a avut însă o altă versiune. "Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal nu le-au interzis lucrătorilor de poliție să pătrundă în domiciliul prezumtivului autor Dincă Gheorghe, după ce l-au identificat. În raport de constatările din teren, de comun acord, procurorii și lucrătorii de poliție au apreciat că nu este oportună pătrunderea în domiciliu înainte de ora 06.00, întrucât exista riscul compromiterii probelor în situația în care autorul nu se afla acolo”, a transmis marți Parchetul.

Anchetatorii au descins la locuința principalului suspect în cazul crimelor de la Caracal vineri dimineață, la ora 6.00, la 19 ore de la apelurile Alexandrei la 112, motivând că mandatul de percheziție dat de procuror era pentru ora 6.00. Procurorul general Bogdan Licu nu are "nicio explicație” de ce poliția și procurorii nu au intervenit în cazul tragediei din Caracal, în condițiile în care "undeva în jurul orei 1 (noaptea) s-a stabilit locația ucigașului”, dar echipa de anchetă a intrat în casă de-abia la 6 dimineața.

"Undeva în jurul orei 1 (noaptea) s-a stabilit locația ucigașului”, iar anterior echipa de anchetă a „mai pătruns în alte trei locații” în condițiile în care „informațiile STS nu au fost foarte exacte”, a spus Licu, vineri, într-o intervenție telefonică la Antena 3. În aceste condiții, polițiștii și procurorii "la 1 și jumătate s-au dus la judecător” unde "s-a obținut mandat de percheziție”, a continuat acesta, subliniind că, potrivit Constituției, organele de poliție pot interveni "fără autorizația instanței de judecată” în condițiile în care este vorba de „protejarea unei vieți”.

„De ce-a așteptat, aceste lucruri trebuie lămurite. Efectiv nu am nicio explicație. Nu este absolut deloc în regulă ceea ce s-a întâmplat”, a subliniat Licu, care a precizat că succesiunea evenimentelor va face obiectul unei anchete interne.

Suspectul în cazul crimelor din Caracal, Gheorge Dincă, a recunoscut că a ucis-o pe fata de 15 ani joi, în jurul orei 12.00, imediat ce a surprins-o cu telefonul în mână și a precizat că i-a incinerat corpul, a declarat, duminică seară, procurorul Georgiana Hosu, adjunctul șefului DIICOT. Ea a spus că bărbatul a răpit-o pe fată în scopul exploatării sexuale, a sechestrat-o și a violat-o, iar Alexandra "nu a avut practic nici o șansă de a se apăra". Referitor la cealaltă fată ucisă, Luiza, în vârstă de 18 ani, procurorul a spus că sunt indicii că Dincă a procedat în același mod.

Gheorge Dincă le-a declarat anchetatorilor că a ucis-o pe fata de 15 ani joi, în jurul orei 12.00, imediat ce a surprins-o cu telefonul în mână și a precizat că i-a incinerat corpul, a declarat, duminică seară, procurorul Georgiana Hosu, adjunctul șefului DIICOT.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22