Sorin Ovidiu Vântu şi Liviu Luca au fost reţinuţi de Parchetul General

Fara Autor | 07.11.2011

Pe aceeași temă

Parchetul General a decis, luni, reţinerea omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu şi fostului lider de sindicat Liviu Luca sub acuzaţia de spălare de bani în dosarul Petrom Service. Prejudiciul adus este de peste 83 de milioane de euro. 

 

Update: Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca au fost reţinuţi pentru 24 de ore pentru delapidare şi spălare de bani în dosarul falimentării controlate a Petrom Service. Cei doi se află în arestul Poliţiei Capitalei. Procurorii au cerut arestarea lor preventivă. CSM a aprobat cererea procurorilor.

 

Update: Omul de afaceri Octavian Ţurcanu, suspectat că ar fi transferat banii plătiţi de Vîntu lui Nicolae Popa, a fost şi el reţinut, scrie Mediafax.

 

Probele administrate, până în acest moment al urmăririi penale, au relevat faptul că falimentarea controlată a Petrom Service SA a condus la prejudicierea societăţii cu suma de 83.163.165 euro şi afectarea a 72.000 membri ai Asociaţiei Salariaţilor, care, în calitate de acţionari minoritari, nu au mai putut încasa dividendele, datorită activităţilor frauduloase de diminuare semnificativă a valorii acţiunilor.

Conform Parchetului General, prejudiciul s-a realizat prin cumpărarea,cu banii Petrom Service SA, a unor acţiuni supraevaluate de mai multe zeci de ori, aparţinând unor societăţi comerciale şi transferarea frauduloasă şi controlată a banilor obţinuţi pentru a ascunde identitatea beneficiarului real.
 
Astfel, au fost transferate sume de bani din patrimoniul SC Petromservice SA, prin operaţiuni succesive derulate prin mai multe companii offshore controlate, în conturile personale sau al unor societăţi înregistrate în străinătate şi în România, în special SC Realitatea Media SA (14.200.000 euro), SC Imobiliar Network 2002 S.A. (6.725.000 euro) şi S.C. GM Invest S.A. (1.300.000 euro).
 
Comunicatul complet al Ministerului Public
 
Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:           
 
Procurori ai  Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, la data de 7.11.2011, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 ore a inculpaţilor VÎNTU SORIN OVIDIU şi LUCA LIVIU, în cauza având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de delapidare (în dauna PETROM SERVICE S.A.) şi spălare a banilor.
 
Probele administrate în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, au relevat faptul că falimentarea controlată a PETROM SERVICE S.A.  a condus la prejudicierea societăţii cu suma de 83.163.165 euro şi afectarea a 72.000 membri ai Asociaţiei Salariaţilor, care, în calitate de acţionari minoritari, nu au mai putut încasa dividendele, datorită activităţilor frauduloase de diminuare semnificativă a valorii acţiunilor.
 
De asemenea, probatoriul administrat până în prezent, a relevat faptul că falimentarea controlată a PETROM SERVICE S.A. a produs, indirect, prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de aproximativ 98 de milioane de euro.
Din ansamblul probelor administrate până în prezent a mai rezultat faptul că actele materiale prejudiciabile s-au realizat prin cumpărarea, cu banii PETROM SERVICE S.A., a unor acţiuni  supraevaluate de mai multe zeci de ori, aparţinând unor societăţi comerciale şi transferarea frauduloasă şi controlată a banilor obţinuţi pentru a ascunde identitatea beneficiarului real.
 
În acest mod, au fost transferate sume de bani din patrimoniul S.C. Petromservice S.A., prin operaţiuni succesive derulate prin mai multe companii offshore controlate, în conturile personale sau al unor societăţi înregistrate în străinătate şi în România, în special S.C. Realitatea Media S.A. (14.200.000 euro), S.C. Imobiliar Network 2002 S.A. (6.725.000 euro) şi S.C. GM Invest S.A. (1.300.000 euro).
În această cauză, cercetările sunt în derulare şi  în prezent procurorii procedează la audieri de persoane.
 

Dosarul Petrom Service

Petrom Service, devenită, ulterior, PSV Company, a intrat în insolvenţă în 25 martie 2009. În acel moment, Tribunalul Bucureşti a desemnat compania RVA Insolvency Specialists SPRL ca administrator judiciar pentru PSV Company.

Un raport confidential al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), semnat de preşedintele ONPCSB Adrian Cucu, citat de Adevarul, arată că administratorii PSV Company, fosta societate Petromservice (al cărei preşedinte al Cosiliului de Administraţie a fost Liviu Luca), au falimentat această societate „în mod cotrolat şi voit“.

Ulterior intrării în insolvenţă, cinci administratori ai PSV Company, printre care şi Liviu Luca, au intrat în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru un presupus decont ilegal de TVA în valoare de 62 milioane de euro.

PSV Company a solicitat rambursarea TVA ca urmare a unei tranzacţii încheiate cu Petrom în valoare de 328 de milioane de euro. Tranzacţia a constat în transferul a trei din cele patru divizii ale Petrom Service (devenită PSV Company) către Petrom, sub forma unui contract de transfer de activitate petrolieră, contract care nu ar necesita plata TVA, potrivit legislatiei.

Potrivit unor surse din ministerul de finanţe, citate de Hotnews, cererea de rambursare a TVA-ului în valoare de 62 milioane de euro a fost rezolvată în timp record (13 zile) fără inspecţie fiscală.

După returnarea celor 62 de milioane de euro către PSV, compania a capitalizat mai multe firme off-shore, printre care:

SC GMC Media Box

BRENDELCO LTD

HEBES INVESTMENTS LTD

KARKA HOLDIN LTD

KARO HOLDING LTD

KAURI HOLDING LTD

PSV CLIMA MP

STRIPAE ENTREPRISES LTD

TABOR PROJECTS LTD.

Adevărul notează că sute de milioane de euro au ajuns în conturile unor off-shore-uri controlate de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.  Raportul inspectorilor ONPCSB concluzionează că banii PSV Company au fost transferaţi, „prin efectuarea unor plăţi directe, fără justificare economică către societăţi din Cipru“ (controlate de SOV).

Oficialii de la „Spălarea Banilor“ spun că s-au făcut mai multe plăţi „indirecte prin intermediul unor societăţi, în final sumele ajungând în conturile altor firme controlate de acelaşi SOV“.

Raportul ONPCSB este una dintre probele importante ale procurorilor care i-au trimis în judecată, pentru delapidare şi spălare de bani, pe Gheorghe Şupeală, directorul general al PSV Company, pe Zizi Anagnastopol, directorul financiar, pe Adrian Eftime, fiul sindicalistului Ion Eftime, desemnat de Sorin Ovidiu Vîntu să administreze „Realitatea Media“, dar şi pe Kiss Laszlo, specialist în înfiinţarea de offshore-uri.

De altfel, inspectorii de la „Spălarea Banilor“ arată că Ion Eftime a fost numit administrator la „Realitatea Media“, societate care era controlată de SOV, şi al cărei acţionar era chiar PSV Company. Principalul acţionar al PSV Company este firma cipriotă Elbahold limited, controlată de acelaşi Sorin Ovidiu Vîntu.

Adrian Ionut Eftime, Laszlo Kiss si Octavian Turcan, principalii suspectati de complicitate în afacerile Vîntu -Luca, au fost si ei trimisi in judecata pentru devalizarea Petromservice. Intr-unul din rechizitorii se precizeaza ca Adrian Ionut Eftime dadea ordine directorilor Petromservice pentru transferuri de bani, desi nu detinea nici o functie in societate. Contributia lui Laszlo Kiss era de infiintarea offshore-urilor, in principal in Cipru, unde erau transferati zeci de milioane de euro in baza unort contracte fictive.

Din conturile unor astfel de firme din Cipru au ajuns bani si la Nicolae Popa (monitorizat de SRI), care s-a ascuns in Jakarta-Indonezia pentru a nu executa pedeapsa de 15 ani inchisoare la care a fost condamnat pentru devalizarea FNI-FNA in beneficiul lui Sorin Ovidiu Vintu. Pentru scoaterea banilor din cont a semnat si Liviu Luca, spun surse judiciare, citate de Adevărul.

In raportul Oficiului existent la dosarul in care au fost trimisi in judecata, intre altii, Adrian Ionut Eftime si Laszlo Kiss, se mentioneaza: „au fost identificate indicii temeinice de spălare a sumei totale de 576.725.000 de lei (aproximativ 157.000.000 euro), reprezentând plăţile efectuate din contul Petrom Service către societăţile Boaz Active SRL, Laveco SRL, Corservil SRL, Global Video Media SRL, GMC Media Box SA şi Demera Investements LTD“.

Potrivit inspectorilor Oficiului, GMC Media Box SA (unde s-au transferat aproximativ 86 de milioane de euro) şi Demera Investments LTD (unde s-au transferat 40.000.000 de euro), au fost identificate ca fiind controlate de Sorin Ovidiu Vîntu.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22