Sute de români au tranzacționat prin conturi din Panama

Tudor Despina | 12.04.2016

Sute de cetățeni români au făcut tranzacții prin conturi din Panama, în ultimii 13 ani.

Pe aceeași temă

 

Cifrele au fost prezentate de șeful Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Nicolae Plăiașu.

 

În perioada 2003-martie 2016, în bazele de date ale Oficiului au fost înregistrare 286 de persoane fizice și juridice care au realizat încasări și transferuri externe din și în Panama. Valoric, au intrat 21,7 milioane de euro și au ieșit 50,5 milioane de euro”, a spus Plăiașu. Potrivit Ziare.com, e vorba aici despre sume care au depășit baremul de 15.000 de euro.

 

Documentele intrare în posesia presei germane și transmise ulterior către alte instituții media relevă că schema de spălare de bani și corupție prin firme offshore înglobează nume din multe cancelarii din toată lumea. Actuali și foști șefi de state și de guverne sunt vizați de scandal, descifrarea celor 11,5 milioane de documente fiind în plină desfășurare. Nici România nu pare să fie evitată de una dintre cele mai mari scurgeri de informații și documente din istorie.

 

Grupul de investigație RISE Project spunea săptămâna trecută că peste 100 de nume ale unor cetățeni români sunt legate de Panama Papers, așa cum a fost denumită de presă scurgerea. Treptat, numele lor vor fi publicate într-o serie de articole în săptămânile ce urmează.

 

“Sunt oameni importanți din România, unii foarte cunoscuți, nu vă pot da numele acum, dar sunt în general oameni de afaceri care au un impact mare în economia din țară. Noi vom da în următoarele săptămâni serii de anchete, vizualizări, informații despre personaje, despre felul în care au folosit firmele de tip off-shore. E vorba de firme nu doar din Panama, e vorba de firme înființate de avocații din Panama, dar unele sunt in Seychelles, altele în Insulele Virgine Britanice, în Bahamas, peste tot în jurisdicții off-shore. Nu prea există caz de corupție în clipa asta în România sau în alte țări de pe glob care să nu implice astfel de firme”, susține Paul Radu, jurnalist la RISE Project, citat de Digi 24.

 

Scurgerea de documente e analizată de sute de jurnaliști din 78 de țări și are în centru Mossack Fonseca, o firmă de avocatură din Panama care se ocupă cu companiile offshore anonime de pe tot globul. Potrivit anchetei, companiile în cauză formează o vastă rețea prin care se spală bani, se face evaziune și sunt alimentați cu fonduri politicieni corupți din toată lumea. Deja au apărut câteva nume vizate de anchetă, precum președintele rus Vladimir Putin, tatăl premierului britanic David Cameron, sau fotbalistul Lionel Messi. Mai multe țări au demarat deja anchete oficiale pe fondul documentelor publicate de presă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22