The Times, despre Revolutia Romana: Procesul-spectacol al sotilor Ceausescu a fost opera catorva apropiati comunisti

P.c. | 26.12.2014

Pe aceeași temă

Publicatia britanica The Times publica un comentariu despre Revolutia romana din 1989, autorul considerand ca, desi au trecut 25 de ani de la acest eveniment, crimele regimului Ceausescu nu au fost pedepsite. Autorul reaminteste modul in care au sfarsit sotii Elena si Nicolae Ceausescu si subliniaza faptul ca Revolutia romana a pus capat unei perioade crunte de 42 de ani, in care dictatorul si-a construit palate in timp ce populatia traia intr-o saracie de nedescris, sub asuprirea Securitatii, conform ziare.com

 

"La fel ca toate revolutiile, de la cea franceza si pana la Primavara Araba, si aceasta a promis mai multe decat a putut sa infaptuiasca. Totusi, din momentul in care a murit Ceausescu si pana acum, Romania a intrat in NATO, in 2004, si in UE, in 2007. A cunoscut o impresionanta crestere economica dupa recesiune, iar standardele de viata s-au imbunatatit", se arata in articolul publicat de The Times, preluat de The Australian.
 
 
Noul presedinte, Klaus Iohannis, membru al comunitatii etnice germane, a promis legaturi mai stranse cu occidentul si o campanie impotriva coruptiei, mai scrie autorul articolului, in opinia caruia exista o "gaura in istoria Romaniei", o "rana colectiva" netratata de 25 de ani, cata vreme revolutia inca nu s-a incheiat, iar resorturile ei nu au fost explorate.
 
 
"Crimele regimului Ceausescu nu au fost pe deplin investigate. Faptasii nu au fost adusi in fata justitiei, iar victimelor nu li s-a facut dreptate. (...) In 1989, istoria comunista a fost spulberata fara o examinare atenta a trecutului - in buna masura pentru ca multi dintre autorii revolutiei fusese complici la ceea ce se intamplase inainte", se arata in articolul citat.
 
 
 
 
Spre deosebire de Republica Ceha, Polonia sau Ungaria, Romania nu le-a interzis fostilor lideri comunisti sa ramana in viata publica pentru o anumita perioada de timp. Procesul-spectacol al sotilor Ceausescu a fost opera catorva apropiati comunisti, iar Frontul Salvarii Nationale, venit la putere, includea multe nume care avusesera legaturi cu vechiul regim, scrie The Times.
 
 
Dintre cei circa 617.000 de romani incarcerati in inchisorile comuniste, circa 120.000 au murit in spatele gratiilor. Peste 1.000 de disidenti au fost ucisi de Securitate si totusi niciun oficial nu a fost vreodata condamnat pentru asta.
 
 
In 2006, presedintele Traian Basescu a condamnat formal crimele comunismului, iar peste un an Institutul de Invesigare a Crimelor Comunismului a dat publicitatii o lista cu 170 de vinovati. Insa un singur proces a inceput: cel al tortionarului in varsta de 88 de ani Alexandru Visinescu, mai scrie The Times.
 
 
"O generatie intreaga este in pericol sa uite de cenzura, opresiunea si supravegherea fostului serviciul secret, din cauza ca nu a fost niciodata incurajata sa tina minte aceste lucruri. Manualele scolare nu vorbesc despre ororile vietii sub Ceausescu. Aproape 40% dintre tinerii romani cred ca era mai bine in regimului comunist", subliniaza autorul articolului.
 
 
"Marea victorie obtinuta de comunism este creatia unui popor fara memorie", sta scris pe un monument din Romania. In aceste conditii, exista anumite asteptari de la noul presedinte Klaus Iohannis, care a primis ca va pune capat aceste "amnezii colective" si va cere investigarea evenimentelor de dinainte si din timpul caderii regimului Ceausescu, scrie The Times. 
 
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22