Tot mai mulți primari PSD sar în barca PNL. Ciolacu încearcă să oprească hemoragia de cadre

Laurentiu Gheorghe | 21.02.2020

Deși PNL anunța că nu va susține primari care au câștigat voturi sub sigla celor trei trandafiri, în prezent, racolează aleși ai PSD-ului provocând îngrijorare la vârful partidului.

Pe aceeași temă

Biroului Permanent Naţional al PNL a decis, la începutul lui februarie, să nu susţină drept candidaţi la funcţia de primar edili care sunt înscrişi în PSD. Surse social-democrate au dezvăluit că, în judeţul Cluj, liberalii au negociat cu 18 primari social-democraţi, acesta fiind motivul pentru care Marcel Ciolacu a „descins” în oraş în cursul zilei de joi, 20 februarie.

În județul Cluj, de exemplu, liberalii au negociat cu 18 aleși locali ai social-democraților, motiv pentru care liderul interimar, Marcel Ciolacu, a fost obligat să meargă de urgență, joi, 20 februarie, pentru a salva ce se mai poate salva din organizația județeană, relatează Adevărul citând surse politice locale.

18 primari dintr-un foc

Printre dezertori s-ar număra primarii din Apahida (Grigore Fati), Ceanu Mare (Ana Liliana Moldovan), Aşchileu (Ana Cighir), Cuzdrioara (Simion Casian Rus), Sănduleşti (Călin Stelian Fărgaciu) sau Aiton (Nicolae Făgădar). La alegerile locale din 2016, PSD a câştigat 30 de primării în judeţul Cluj, ceea ce l-a determinat pe Ciolacu să reacționeze rapid, cu măsuri ferme pentru a-i întoarce din drum pe primari.

În primul rând, CEx-ul întrunit miercuri a dizolvat conducerea PSD Cluj numită de Dăncilă în septembrie 2019, formată din format din fostul jurnalist şi om de afaceri Liviu Alexa, fostul şofer al lui Liviu Dragnea - Adrian Mlădinoiu şi Mihai Mocanu, relatează Făclia de Cluj, citată de Adevărul.

În cele cinci luni în care PSD Cluj a fost condusă de Doru Liviu Alin Alexa, Mihai Mocanu şi Adrian Mlădinoiu, organizaţia a pierdut mai mulţi membri, din cauza stilului dictatorial de conducere. Una dintre cele mai importante pierderi este primarul municipiului Turda, Cristian Matei, care a fost exclus din PSD de conducerea Biroului Judeţean Interimar condus de Liviu Alexa și care va candida sub sigla PNL pentru aceeași primărie.

Conducerea filialei Cluj a fost preluată de un birou permanent din care fac parte deputatul de Maramureş, Gheorghe Şimon, care va deţine funcţia de preşedinte interimar, cei doi parlamentari clujeni-Cornel Itu şi Horia Nasra, precum şi de primarii din judeţ.

O a doua măzură a lui Ciolacu a fost să vorbească direct cu nemulțumiții din partid, reusind să-i facă pe unii dintre primari să se răzgândească sau măcar sa mai mediteze. Astfel conform acelorași surse, Ciolacu ar fi reuşit să-i facă să se răzgândească pe o parte din primari. Surse din PSD susţin că dacă înainte de venirea lui Ciolacu – 18 primari erau în negocieri avansate cu PNL, după întâlnirea cu acesta numărul acestora a scăzut. „Mai sunt circa 5-10 primari care încă negociază”.

Racolări în fieful PSD

Și în alte județe, PNL racolează aleși locali sau parlamentari de la PSD sau din partidul lui Ponta. La Slatina, 40 de membri ai organizației PRO Româna au trecut cu arme și muniții în tabăra liberalilor.

GazetaOltului.ro, citată de HotNews.ro, relatează că 40 de membri ai organizației PRO România s-au alăturat PNL Slatina. Printre aceștia se numără Cristina Tomirea, fost președinte al organizației de femei PSD Olt și apoi coordonatoare Pro România, filiala Olt.

„Filiala Olt a Partidului Național Liberal se lărgește și se întărește! În seara zilei de miercuri, Biroul Municipal al PNL Slatina a aprobat cu entuziasm primirea în rândurile noastre a peste 30 de noi membri, în totalitatea lor foști membri ai Pro România. Ne bucurăm pe această cale că valorile și idealurile liberale atrag tot mai mulți simpatizanți și membri noi, gata oricând să pună umărul la eforturile noastre pentru reconstrucția României”, crede președintele PNL Olt, Liviu Voiculescu, citat de Gazeta Oltului.

În Moldova, președintele PSD Rădăuți și viceprimar al orașului s-a înscris zilele trecute în PNL, potrivit presei locale.

USR, scandalizat de transferurile PNL

USR face bilanțul racolărilor liberalilor. Într-un mesaj pe Facebook intitulat "PNL reformează România cu oamenii PSD", USR contabilizează achizițiile pe care care liberalii le-au facut la nivel local și parlamentar.

„Cazul primarului Mihai Chirica, înregimentat în PNL după ce a făcut politică și a fost ales sub sigla PSD, nu este singular. Pe zi ce trece crește lista transferurilor pe care PNL le face în timp ce vorbește despre „realizarea marilor reforme de care România are nevoie” și despre repararea „nenorocirilor lăsate de PSD. Să înțelegem că repară răul făcut de PSD cu oamenii PSD tocmai pentru că sunt cunoscători ai „mecanismului”? Sau că încearcă să-i păcălească iar pe români?", scrie USR pe pagina de socializare.

Cătălin Cherecheș, aproape de tabăra PNL

Un alt nume controversat, este aproape de a trece în barca PNL. Este vorba de primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, cunoscut ca naționalist, dar și cu diverse probleme penale. În plus măsurile pe care le-a luat în privința romilor au fost dezavuate de clasa politică dar i-au adus sprijin pe plan local.

Preşedintele PNL Maramureş, Ionel Bogdan, a declarat vineri într-o conferinţă de presă, că liberalii l-ar putea susține pe Cătălin Cherecheş pentru Primăria Baia Mare.

„Orice variantă e posibilă şi nu excludem susţinerea acestuia”, a spus liderul liberal, subliniind că „ne gândim la toate posibilităţile”.

Liderii PNL Maramureş au precizat că listele cu candidaţii pentru primării şi Consiliile Locale vot fi stabilite până la sfârşitul lunii februarie sau începutul lunii martie, iar după finalizarea listelor de candidaţi, ”aceştia vor fi prezentaţi public în cadrul unei eveniment de lansare”, a spus Ionel Bogdan, consemnează ”Știri pe surse”.

De precizat că primarul Cătălin Cherecheş a fost eroul unul episod rar, el fiind reales în 2016 deşi se afla în arest preventiv, trimis acolo de procurorii DNA. Cherecheș mai are dosare penale în diverse faze.

Lisat transferurilor la PNL, conform USR

Parlamentari:

  • Daniel Constantin ex-PC, ex-ALDE, ex-Pro România

  • Sorin Cîmpreanu ex-ALDE, ex-Pro România

  • Mircea Banias ex-PNL, ex-PDL, ex-PNL, ex-PC, ex- ALDE, ex-Pro România

  • Damian Florea ex-FSN, ex-PSD, ex-PUR, ex-PC, ex-ALDE, ex-PSD, ex-Pro România

  • Liviu Ioan Balint ex-PMP, ex-PSD, ex-PRO România

  • Remus Borza ex-ALDE, ex-PSD

  • Cristina Burciu ex PSD

  • Mihăiță Găină ex PSD

  • Elena Hărătău ex PSD

  • Eugen Gioancă ex PSD

    Primari și viceprimari:

  • Mihai Chirică (Iași) ex-PSD

  • Cristian Matei (Turda) ex-PSD

  • Marian Voicu (Ciorani) ex-PSD

  • Silviu Ionut Stan Albeni ex-UNPR

  • Bogdan Loghin (Rădăuți) ex-PSD

  • Vladimir Petruț (Cavnic) ex-PSD

  • Sandu Tudor (Paulești) ex-PSD

  • Catalin Chereches (Baia-Mare) ex-PSD

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22