Pe aceeași temă
Posturile publice de televiziune, TVR 1 si TVR 3, au fost avertizate de CNA deoarece in primele cinci zile de campanie nu au realizat si difuzat nicio stire despre campania electorala. Cele doua posturi au transmis ca "stiri electorale" doar productiile de promovare ale partidelor politice. Anul trecut, in campania pentru referendumul privind votul uninominal, TVR a fost avertizat pentru lipsa dezbaterilor pro si contra asupra acestui subiect, CNA cerindu-i sa-si indeplineasca misiunea de post public.
In urma monitorizarii jurnalelor televizunii publice din perioada 31 octombrie-4 noiembrie, CNA a constatat ca singurele "stiri electorale" difuzate au fost de fapt productii de promovare realizate de partidele politice. Acestea au fost transmise de TVR 1 in cadrul "buletinului electoral".
TVR- Sassu, cenzureaza PD-L
Televiziunea publica a refuzat sa difuzeze in cadrul "buletinului electoral" o productie a PD-L in care Theodor Stolojan vorbea despre o "guvernare PNL-PSD iresponsabila". Motivul? Televiziunea publica, aflata sub conducerea lui Alexandru Sassu, fost membru PSD, sustine ca declaratia lui Stolojan "nu este conforma cu realitatea, nu a existat si nu exista guvernare PNL-PSD".
TVR nu este insa la prima cenzura de acest tip. Acum o saptamina a refuzat sa difuzeze o declaratie similara a lui Vasile Blaga, care acuza "politica de clan" a unor membri ai cabinetului Tariceanu. Cu acea ocazie, argumentul folosit se referea la o decizie a CNA potrivit careia posturile trebuie sa verifice ca "productiile audiovizuale realizate de candidati sau competitori electorali nu contin afirmatii care pot aduce atingere demnitatii umane, dreptului la propria imagine sau moralei publice".
PD-L a sesizat CNA asupra cenzurarii mesajelor sale. "Televziunea romana si-a depasit rolul de informare asupra opiniilor politice, permitindu-si sa impuna o linie politica, fapt care iese din cadrul legal al atributiilor ei", se spune in sesizarea democrat-liberalilor. Ei acuza TVR ca a devenit o "televiziune de partid", parasindu-si rolul de institutie publica aflata in slujba cetateanului.
CNA a decis ca atit reportajul PD-L, cit si un alt material electoral al PNL, ambele refuzate de TVR pe motiv ca ar fi folosit insemnele nationale in scop propagandistic, nu incalca reglementarile audiovizuale.