Pe aceeași temă
UDMR ia in calcul iesirea de la guvernare dupa ce Ministerul Afacerilor Europene a intervenit, de partea Comisiei Europene, intr-un proces la Curtea Europeana de Justitie de la Luxemburg in care UDMR a contestat respingerea de catre CE a Initiativei Cetatenesti Europene pentru protectia minoritatilor nationale - Minority SafePack, scrie Gandul. Liderul formatiunii Kelemen Hunor a admis indirect pentru sursa citata, intrebat daca UDMR ia in calcul iesirea de la guvernare, in conditiile in care aceasta nu va fi retrasa, ca acesta este o varianta de lucru, relateaza Hotnews.
"Nu vreau sa raspund la aceasta intrebare, dar pozitia mea foarte hotarata o cunoaste premierul, de la el astept un raspuns. Pentru mine este o chestiune de onoare!", a spus Kelemen Hunor, pentru sursa citata. Totodata, Kelemen Hunor a mai declarat ca nu a existat o consultare in coalitie pe tema acestui subiect.
Potrivit Mediafax, Initiativa prin care se solicita aprobarea de catre Uniunea Europeana a unor reglementari mai clare privind minoritatile pe sase tematici - "Limbile regionale sau minoritare, educatie, cultura si diversitate culturala", "Politica de dezvoltare regionala", "Participarea si implicarea societatii civile", "Egalitate si anti-discriminare", "Media audio-vizuala si continutul digital" si "Sprijin pentru comunitatile minoritatilor nationale" - a fost respinsa de Comisie pe motiv ca "in mod evident, este in afara limitelor prerogativelor UE sa prezinte o propunere urmarind implementarea Tratatelor printr-un act juridic al Uniunii".
"Decizia a fost una politica", a comentat la vremea respectiva Kelemen Hunor, anuntand contestarea sa la Curtea Europeana de Justitie. Gandul relateaza de asemenea ca Romania, prin Ministerul Afacerilor Externe, a formulat o cerere de interventie care a si fost acceptata, termenul limita de depunere a argumentatiei fiind stabilit pentru finalul lui iunie acest an. Conform sursei citate, MAE a sustinut aceeasi pozitie cu Comisia Europeana.
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, ar fi avut o discutie cu premierul Victor Ponta, in care i-ar fi cerut acestuia retragerea interventiei transmise de MAE. Potrivit unor surse din Coalitie, citate de publicatie, seful guvernului a vorbit cu ministrul de Externe, Titus Corlatean, care i-ar fi spus ca un pas inapoi echivaleaza cu demisia sa. In aceste conditii, UDMR ar lua in calcul iesirea de la guvernare, insa o decizie finala ar urma sa fie luata dupa o ultima discutie pe care Kelemen Hunor si Victor Ponta ar trebui sa o aiba saptamana viitoare.
Referitor la acest subiect, presedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a mai declarat ca subiectul interventiei Romaniei in procesul de la Luxemburg nu a facut obiectul niciunei consultari in Coalitie. "A fost o actiune partizana a MAE! Am cerut retragerea interventiei", a declarat liderul Uniunii.