Distinctii prezidentiale refuzate

Fara Autor | 23.12.2004

Pe aceeași temă

Marti, 14 decembrie, presedintele Ion Iliescu l-a decorat, printre altii, pe Corneliu Vadim Tudor cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler. De asemenea, istoricul Gheorghe Buzatu a primit o distinctie din partea sefului statului. In urma acestui gest, mai multe personalitati din tara si strainatate au returnat distinctiile care le-au fost oferite in ultimii ani de Ion Iliescu. Printre acestea se numara Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Randolph R. Braham, profesor si istoric de origine romana, Gheorghe Ciuhandu, primarul Timisoarei, Marko Bela si Borbely Laszlo, lideri ai UDMR, Mihaela Miroiu, profesor la SNSPA, si cantautorul Alexandru Andries. Ambasada Israelului la Bucuresti a depus un protest oficial la Ministerul Afacerilor Externe roman in legatura cu decorarea lui C.V. Tudor si Gheorghe Buzatu. De asemenea, ziaristii de la Europa Libera au returnat diplomele si medaliile conferite de Ion Iliescu si i-au adresat presedintelui o scrisoare, pe care o reproducem mai jos.

Domnule Presedinte,

Subsemnatii, fosti si actuali salariati ai Europei Libere, am avut onoarea sa primim din partea dumneavoastra medalii si diplome pentru serviciile aduse tarii, in perioada comunista, de la microfonul acelui post de radio. A fost, Domnule Presedinte, cum stiti, o perioada neagra, in care nimeni dintre cei aflati in tara nu era liber sa faca ceea ce dorea. Nici macar sa accepte sau nu medalii din partea presedintelui de atunci. Nu stim cate asemenea medalii ati fost fortat si dumneavoastra sa acceptati, si nici nu stim ce ati facut cu ele dupa Revolutia din 1989. Una din libertatile ce au decurs din aceste evenimente a fost si aceea ca nimeni sa nu mai fie fortat sa accepte distinctii din partea presedintelui. Noi le-am primit de bunavoie. Si tot de bunavoie, dar fara voie buna, vi le inapoiem acum. Cunoasteti, desigur, motivul, vi l-a explicat laureatul Premiului Nobel Elie Wiesel. Clubul purtatorilor de distinctii de stat ar trebui sa fie si in Romania unul select. Daca am accepta sa mai facem parte din el, am incalca principiile pentru care am militat la microfoanele Europei Libere, institutie insultata si denigrata de Corneliu Vadim Tudor, reprezentant notoriu al xenofobiei si antisemitismului; am leza adevarata semnificatie a istoriei romanilor, in ciuda admiratiei fostului senator Gheorghe Buzatu pentru maresalul Ion Antonescu. De asemenea, domnule Presedinte, acceptand sa ne numaram printre cei care s-au bucurat de gratiosul dumneavoastra gest de "reconciliere", am risca sa ne invecinam cu cei recent gratiati de Domnia voastra.

Ioana Magura Bernard, Gelu Ionescu, Neculai Constantin Munteanu, Radu Busneag, Radu Calin Cristea, Luiza Cunea, Sorin Cunea, Victor Eskenasy, Sorin Faur, Mary Georgescu, Nicolae Munteanu, Sabina Fati, Ileana Giurchescu, Andreea Pora, Oana Serafim, Edelina Stoian, Lucian Stefanescu, Liviu Tofan, Mircea Ticudean, Cristian Teodorescu

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22