Doreste PNL sa acorde onorabilitate FNT? (FNT 1 sau FNT 2)

Fara Autor | 29.06.2007

Pe aceeași temă

Scrisoare deschisa domnului senator Radu Campeanu

Domnule senator Radu Campeanu,

 

Ati votat luni, 4 iunie, in Senat, pentru improprietarirea urmasilor UTC cu o cladire de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza, actualul sediu al GDS. Aceasta cladire avea o singura legatura cu UTC: faptul ca UTC, de fapt Nicusor Ceausescu impreuna cu cativa prieteni din gasca lui, o foloseau cam o data la 3 luni, pentru diverse petreceri "tineresti". UTC a fost vreme de 8 ani doar un administrator temporar, la fel cum PCR a fost un hot temporar pentru multe cladiri ale liberalilor.

Am dori sa ne explicati care este justificarea, in conformitate cu doctrina liberala, care a indemnat un liberal ca dumneavoastra sa-i improprietareasca pe urmasii UTC cu o cladire din secolul trecut. Cladirea este estimata la o valoare intre 5 si 10 milioane de euro, iar beneficiarii urmeaza sa fie, ca urmare si a votului dvs., o organizatie fantomatica, pompos numita Fundatia Nationala pentru Tineret (FNT).

De asemenea, dorim sa ne explicati care este motivatia pentru care ati votat alaturi de Partidul Romania Mare, pentru un proiect al PRM, o fundatie crescuta de PRM, pentru PRM? De fapt sunt doua fundatii, Fundatia Nationala pentru Tineret, FNT. Le vom numi FNT 1 si FNT 2 pentru simplificarea discutiei, desi ambele au exact acelasi nume. Vor urma litigii si nu stim care dintre fundatii va castiga, cum nu puteti sti nici dumneavoastra, dar stim in schimb ca ambele au aceleasi origini si scopuri total neliberale. FNT 1, care incearca sa vanda escrocherii gen "perpetuum mobile", l-a avut ca presedinte de onoare pe celebrul Raj Tunaru, aflat acum in inchisoare in SUA, cheltuieste acum, cu ajutorul dumneavoastra, cu mare satisfactie, 3-15 miliarde de lei din fondurile UTC. A doua Fundatie Nationala pentru Tineret, FNT 2, face afaceri imobiliare cu sediile Fundatiilor Nationale de Tineret din Cluj, Braila, Arges si este implicata in scandaluri imobiliare la Iasi si Galati.

Domnule Radu Campeanu, am dori sa stim carei dintre aceste doua fundatii, urmase ale UTC, ati dorit sa ii acordati onoarea de a fi sustinuta de dumneavoastra, dandu-i cladirea din Calea Victoriei 120?

Va scriu in speranta obtinerii a unui raspuns, pentru ca nu ati dorit sa raspundeti la intrebarile reporterilor de la RFI pe aceasta tema. Desi dumneavoastra ati fost stabilit in Franta multi ani si stiti cu siguranta ce important si onorant este sa poti sa iti exprimi convingerile, e curios ca ati refuzat discutia cu RFI.

Ati votat pentru evacuarea Grupului pentru Dialog Social, organizatie care sustine si isi exercita libertatea de exprimare, atat prin intalniri libere, conferinte, dezbateri, cat si prin intermediul revistei 22.

Credeti ca daca in anii de dinainte de 1989 era nevoie de sustinere pentru libertate de exprimare - si ati facut acest demers intr-un mod remarcabil alaturi de sotia dumneavoastra -, acum nu mai este nevoie? Credeti ca este nevoie de cenzurarea revistei 22 prin evacuare?

Ati votat alaturi de PSD, partid care, prin presedintele Mircea Geoana, a avut incercari de cenzurare a unor conferinte de presa care au avut loc in sediul GDS.

In cladirea din Calea Victoriei ati fost invitat si dumneavoastra, si alti colegi liberali sa va intalniti nu doar cu membrii GDS, ci si cu membrii altor organizatii civice prestigioase.

As fi curios sa asist la o intalnire a dumneavoastra cu conducerea Fundatiilor Nationale pentru Tineret. Sa ii cunoasteti. Ideal ar fi fost sa ii cunoasteti inainte de a le da in proprietate un imobil de o asemenea valoare care face parte din patrimoniul istoric al Bucurestiului.

Votul dumneavoastra, un vot straniu, a fost un vot impotriva ordonantei de urgenta a guvernului condus de primul ministru liberal, Calin Popescu Tariceanu, presedintele partidului dumneavoastra. Sigur ca in PNL exista libertatea de opinie. Si, totusi, ati explicat votul dumneavoastra impotriva doctrinei liberale si a conducerii liberale? Sau, de fapt, aceste explicatii sunt altele decat cele exprimate public?

Votul dumneavoasta din Senatul Romaniei este o pata pe care dumneavoastra, impreuna cu alti 5 senatori liberali, ati pus-o pe blazonul Partidului National Liberal.

Sper, alaturi de mai tanarul dumneavoastra coleg liberal, domnul presedinte al Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, ca deputatii Partidului National Liberal, la votul decisiv care va urma in Camera Deputatilor, sa spele aceasta pata si sa vegheze cu grija la onoarea PNL.

 

Radu Filipescu

Presedinte al CA al GDS

 

 

Scrisoare deschisa Grupului pentru Dialog Social

Domnului Radu Filipescu

Presedinte al Consiliului de Administratie

 

 Ma adresez dumneavoastra in urma semnalelor de ingrijorare pe care le-am primit, in 17 aprilie si in 13 iunie a.c., sub semnatura  Grupului de Dialog Social, cu privire la stadiul de adoptare a Legii de aprobare a Ordonantei de Urgenta nr. 105 din 2006.

 Ca si dumneavoastra, apreciez ca sediul din Calea Victoriei nr. 120 a devenit in ultimii 17 ani o emblema a societatii civile, a dezbaterilor de interes national, a libertatii de exprimare si a luptei impotriva neo-comunismului.

Sunt convins ca toti liberalii impartasesc aceleasi sentimente si acesta este motivul pentru care guvernului condus de presedintele PNL a promovat aceasta ordonanta de urgenta.

Din pacate, procedura legislativa de transformare in lege a acestei ordonante a intâmpinat piedici foarte mari, fiind respinsa de Camera Deputatilor in 21 martie 2007.

 Cunoasteti, desigur, faptul ca sistemul electronic al Camerei Deputatilor permite vizualizarea prin intermediul site-ului oficial a modului in care fiecare deputat voteaza la fiecare lege. Structura votului pentru aprobarea  Ordonantei de Urgenta 105/2006 arata limpede ca singurul grup parlamentar care a votat majoritar in favoarea adoptarii ordonatei in forma propusa de guvern a fost grupul parlamentar al Partidului National Liberal.

 Din pacate, respingerea ordonantei a fost posibila prin intrunirea unei majoritati negative. Astfel, parlamentarii PD, PRM si PC au votat in unanimitate pentru respingere, in timp ce PSD a oferit adversarilor ordonantei 83 de voturi din cele 84 disponibile in sala.

Semnalul politic negativ a fost sustinut chiar de conducerea Grupurilor Parlamentare PD si PSD: Cristian Radulescu (lider PD), Valeriu Tabara (vicelider PD), Costica Canacheu (secretar PD), Viorel Hrebenciuc (lider PSD), Vasile Puscas (vicelider PSD), Constantin Nita (vicelider PSD), Aurelia Vasile (vicelider PSD) si Vladimir Manastireanu (secretar PSD).

 Din fericire,  Constitutia prevede posibilitatea reexaminarii acestei legi, iar pe 6 iunie, proiectul a fost prezentat Biroului Permanent al Camerei Deputatilor. Am convingerea ca PNL va ramâne fidel votului dat pe 21 martie si va sustine in continuare ordonanta guvernului.

 Din pacate functia de presedinte al Camerei Deputatilor imi rezerva un rol de moderator, fara a putea influenta votul colegilor mei deputati, ce reprezinta o multitudine de optiuni politice. Sunt sigur ca demersurile societatii civile in ansamblu, precum si cele ale  Grupului pentru Dialog Social, in particular, vor fi de natura sa modifice radical structura optiunilor la urmatoarea votare a legii, cu precadere in rândurile grupurilor parlamentare mari, precum PD si PSD.

Va asigur de tot suportul meu si va rog sa primiti expresia intregii mele consideratii.

 

18 iunie 2007

Bogdan Olteanu

Presedintele Camerei Deputatilor

 

 

Tineri in Calea Victoriei 120? Exista!

 

 In aceasta absurda lupta pentru cladirea din Calea Victoriei 120, se aud voci - unele neinformate probabil, altele interesate sa dezinformeze - care isi exprima dorinta, pozitia ca ar fi bine ca sediul administrat de  GDS sa fie destinat tinerilor si populat de acestia. Care, astfel, vor avea la dispozitie un loc bine pozitionat, in care sa se poata exprima. Intre cei din prima categorie il consider pe senatorul liberal Radu Câmpeanu si domniei sale si altora ca domnia sa le ofer informatia ca acest lucru se intampla deja de circa 13 ani in aceasta zona, cu sprijinul chiar al administratiei GDS, prin activitatile artistice si culturale ale clubului de jazz Green Hours si al sau Teatrul LUNI. Voi face aici doar o trimitere la programul perioadei urmatoare (vezi Bucurestiul Cultural din acest numar) ca o invitatie pentru cei ce chiar vor sa fie informati inainte de a-si exprima pozitia... si votul. Numai in aceste urmatoare 11 zile vor avea loc aici opt spectacole/concerte/intalniri, in care sunt implicati direct peste 30 de tineri artisti si (tot atat de direct, cred) un public de circa o mie de tineri. Haideti in Calea Victoriei 120, sa intalniti tineri!

 

Voicu Radescu,

director executiv Green Hours

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22