„Dama de cupă”, propunerea Danemarcei la Oscar 2020

Razvan Braileanu | 19.01.2021

„Queen of Hearts”/„Dama de cupă”, o dramă daneză controversată, multipremiată internațional, este acum accesibilă cinefililor din România, fiind distribuită de Transilvania Film.

Pe aceeași temă

În contextul sălilor de cinema închise din cauza pandemiei, iubitorii celei de-a șaptea arte sunt privați de bucuria premierelor, dar Transilvania Film a venit în întâmpinarea lor lansând în premieră națională „Dama de cupă” direct online pe platforma TIFF Unlimited. Filmul este disponibil pe unlimited.tiff.ro atât gratuit pentru abonați, cât și pentru publicul larg în sistem pay-per-view, cu un bilet digital care costă 15 lei și care este valabil 72 de ore.

Filmul este o puternică dramă psihologică și o are în centru pe Anne (Trine Dyrholm), o avocată de succes specializată în drepturile copiilor și adolescenților, a cărei viață de familie pare perfectă alături de Peter (Magnus Krepper), soțul ei medic, și de fetițele lor gemene. Când Gustav (Gustav Lindh), fiul adolescent al lui Peter dintr-o căsătorie anterioară, se mută cu ei, lucrurile iau o turnură nesănătoasă și Anne face unele alegeri periculoase, care amenință să îi distrugă căsnicia și cariera. „Dama de cupă” explorează pas cu pas construirea unui secret de familie, în care sfidarea destinului, dorința carnală și minciunile vinovate contribuie la crearea unei dileme morale tragice.

„În «Dama de cupă», o femeie puternică ia o serie de decizii care pot avea consecințe inimaginabile pentru ea și cei dragi. Filmul cercetează cât de departe suntem dispuși să mergem atunci când facem astfel de alegeri, astfel încât viața noastră să nu fie dată peste cap”, declară May el-Toukhy, tânăra regizoare a filmului. „În domeniul ficțiunii avem tendința de a spune povești despre binele din rău, dar rareori ne oprim asupra răului din bine, deși acesta din urmă conține și el adevăruri eterne despre comportamentul uman”, mai spune regizoarea.

Critica internațională a acordat ample spații filmului, lăudând felul în care regizoarea May el-Toukhy a abordat un subiect șocant („O puternică dramă care spulberă aparențele stilului de viață ultracivilizat scandinav, oferind o perspectivă sumbră asupra unor comportamente inacceptabile” - The Hollywood Reporter), dar și prestația de excepție a actriței principale („Trine Dyrholm e senzațională în rolul unei agresoare sexuale atipice în acest film provocator și plin de semne de întrebare” – Variety).

„Dama de cupă” a avut premiera mondială la Sundance Film Festival, unde a câștigat Premiul Publicului, fiind apoi propunerea Danemarcei pentru Premiile Oscar de anul trecut. Printre celelalte distincții obținute între timp se numără premiul pentru cea mai bună regie la TIFF, trei premii la Göteborg Film Festival și nu mai puțin de nouă trofee la Premiile Academiei Daneze de Film, inclusiv pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cel mai bun scenariu, cea mai bună imagine și cea mai bună actriță. //

R.B.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22