In memoriam Bronislaw Geremek

Fara Autor 17.07.2008

De același autor

Bronislaw Geremek a murit exact cand era mai multa nevoie de el. Calmul nobil al discursului sau, indrazneala viziunii sale, cultura sa, intr-un cuvant, stilul sau constituiau un model spiritual si politic rar, mai necesar ca oricand intr-un moment in care Europa incearca, din greu, sa-si defineasca valorile. Am pierdut un om apropiat, un reper de solidaritate intelectuala, o speranta pentru lumea de maine. (Andrei Plesu)

 

Bronislaw Geremek, o importanta figura a opo­zitiei anticomuniste poloneze si fost mi­nis­tru de Externe, a decedat duminica, 13 iu­lie, la var­sta de 76 de ani, intr-un accident rutier pro­dus in vestul Poloniei. Din motive inexpli­ca­bile, ma­sina la bordul careia se afla Broni­slaw Ge­re­mek a intrat brusc pe contrasens si a lo­vit o alta masina care venea din sens opus, a de­cla­rat Hanna Wachowiak, purtatoarea de cuvant a politiei din regiunea Poznan.

Bronislaw Geremek s-a nascut la 6 mar­tie 1932. A studiat istoria la Universitatea din Var­so­via, pe care a absolvit-o in 1954, si la Ecole Pra­tique des Hautes Etudes din Paris. Va de­veni unul dintre cei mai mari specialisti de is­to­rie medievala a Frantei, iar in anii ‘60 va pre­da la Sorbona. A fost profesor al Uni­ver­si­ta­tii din Var­sovia, membru al Academiei Po­lo­­neze de Stiinte si al Academiei Europene Me­dievale. Intra in viata politica din tinerete, odata cu in­­scrie­rea in Partidul Comunist Po­lo­nez. Il va pa­ra­si, insa, dupa invadarea Ce­ho­slovaciei din 1968, cand se va alatura di­zi­den­tei. Colabo­rea­za cu Comitetul Apararii Mun­citorilor (KOR), iar in 1980 participa la gre­­va de pe santierele na­vale, ajutandu-i pe mun­citori sa infiinteze So­li­daritatea, cel mai im­portant sindicat liber din blo­cul sovietic. A fost unul dintre consilierii cheie ai fostului pre­se­dinte polonez Lech Wałe­sa, liderul miscarii sin­dicale Solidaritatea, care a luptat impo­tri­va comunismului. Dupa lovitura de stat a ge­ne­ralului Wojciech Jaruzelski, din decembrie 1981, este arestat si inchis pentru doi ani si ju­matate alaturi de alti lideri ai mis­ca­rii. Nu a cre­zut niciodata in teza "raului cel mai mic", avan­sata de generalul Jaruzelski, care a ex­­pli­cat "necesitatea" loviturii de stat pentru a se preintampina o invazie sovietica. "Decizia din 13 decembrie 1981 a fost luata in in­te­­­re­sul Uniunii Sovietice si in scopul pre­zer­va­rii si salvarii regimului comunist. Ea nu a ser­vit niciodata interesele polone­zi­lor", a spus Bronislaw Geremek. A participat la negocierile din 1989, dintre Solidaritatea si elitele comu­nis­te, care au anticipat or­ga­nizarea primelor ale­geri libere si totodata sfar­situl dominatiei par­ti­du­lui unic in Polonia. S-a distins ca un ad­ver­sar redutabil al fra­ti­lor Kaczyński. Figura legen­da­ra a opozitiei an­ticomuniste, eminent profe­sor de istorie medievala si ministru de Externe in Polonia, in perioada 1997-2000, Bronislaw Ge­remek a fost ales europarlamentar in 2004 pe lis­te­le partidului reformator, provenind din sin­­di­ca­tul Solidaritatea. Pe 17 mai 1995, Bro­nis­law Geremek a fost oaspetele GDS, par­ti­ci­pand la o dezbatere legata de conditia statelor din Europa de Est in postcomunism.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22