De același autor
Bronislaw Geremek a murit exact cand era mai multa nevoie de el. Calmul nobil al discursului sau, indrazneala viziunii sale, cultura sa, intr-un cuvant, stilul sau constituiau un model spiritual si politic rar, mai necesar ca oricand intr-un moment in care Europa incearca, din greu, sa-si defineasca valorile. Am pierdut un om apropiat, un reper de solidaritate intelectuala, o speranta pentru lumea de maine. (Andrei Plesu)
Bronislaw Geremek, o importanta figura a opozitiei anticomuniste poloneze si fost ministru de Externe, a decedat duminica, 13 iulie, la varsta de 76 de ani, intr-un accident rutier produs in vestul Poloniei. Din motive inexplicabile, masina la bordul careia se afla Bronislaw Geremek a intrat brusc pe contrasens si a lovit o alta masina care venea din sens opus, a declarat Hanna Wachowiak, purtatoarea de cuvant a politiei din regiunea Poznan.
Bronislaw Geremek s-a nascut la 6 martie 1932. A studiat istoria la Universitatea din Varsovia, pe care a absolvit-o in 1954, si la Ecole Pratique des Hautes Etudes din Paris. Va deveni unul dintre cei mai mari specialisti de istorie medievala a Frantei, iar in anii ‘60 va preda la Sorbona. A fost profesor al Universitatii din Varsovia, membru al Academiei Poloneze de Stiinte si al Academiei Europene Medievale. Intra in viata politica din tinerete, odata cu inscrierea in Partidul Comunist Polonez. Il va parasi, insa, dupa invadarea Cehoslovaciei din 1968, cand se va alatura dizidentei. Colaboreaza cu Comitetul Apararii Muncitorilor (KOR), iar in 1980 participa la greva de pe santierele navale, ajutandu-i pe muncitori sa infiinteze Solidaritatea, cel mai important sindicat liber din blocul sovietic. A fost unul dintre consilierii cheie ai fostului presedinte polonez Lech Wałesa, liderul miscarii sindicale Solidaritatea, care a luptat impotriva comunismului. Dupa lovitura de stat a generalului Wojciech Jaruzelski, din decembrie 1981, este arestat si inchis pentru doi ani si jumatate alaturi de alti lideri ai miscarii. Nu a crezut niciodata in teza "raului cel mai mic", avansata de generalul Jaruzelski, care a explicat "necesitatea" loviturii de stat pentru a se preintampina o invazie sovietica. "Decizia din 13 decembrie 1981 a fost luata in interesul Uniunii Sovietice si in scopul prezervarii si salvarii regimului comunist. Ea nu a servit niciodata interesele polonezilor", a spus Bronislaw Geremek. A participat la negocierile din 1989, dintre Solidaritatea si elitele comuniste, care au anticipat organizarea primelor alegeri libere si totodata sfarsitul dominatiei partidului unic in Polonia. S-a distins ca un adversar redutabil al fratilor Kaczyński. Figura legendara a opozitiei anticomuniste, eminent profesor de istorie medievala si ministru de Externe in Polonia, in perioada 1997-2000, Bronislaw Geremek a fost ales europarlamentar in 2004 pe listele partidului reformator, provenind din sindicatul Solidaritatea. Pe 17 mai 1995, Bronislaw Geremek a fost oaspetele GDS, participand la o dezbatere legata de conditia statelor din Europa de Est in postcomunism.