De același autor
În jurul Centrului Social al Asociaţiei Caritas Bucureşti s-a format o adevărată comunitate, în care sunt incluşi şi lucrătorii centrului, şi beneficiarii, şi cei care au primit, de-a lungul vremii, ajutor, chiar dacă acum nu mai au nevoie de el.
„Bătrâna pe care o vedeţi în fotografie a fost cântăreaţă de operă. Am găsit-o acasă, într-o mizerie cruntă, în pat, goală, sub o plapumă zdrenţuită, slabă de i se vedeau oasele. Am adus-o la noi, la centru, şi pe urmă i-am găsit loc într-un cămin din Sfântu Gheorghe fondat de Misionarele Carităţii, ordinul Maicii Tereza.“ Maria Ghercă, coordonatoarea Centrului Social al Asociaţiei Caritas Bucureşti, format dintr-o cantină şi o spălătorie pentru cei nevoiaşi, a adus cu greu un teanc de albume foto, unele de dimensiunea unui catastif de primărie. Nu e de mirare că s-au adunat de-a lungul vremii mormane de fotografii: centrul funcţionează din 1994, deci are deja vârsta unui tânăr proaspăt trecut de majorat. Fiecare instantaneu are povestea lui. Bătrâni care discută, iau masa împreună, ciocnesc ouă de Paşti sau participă la liturghie („mulţi au murit“, spune cu regret Maria Ghercă, inclusiv doamna care cânta arii de operă), oameni care îşi aşteaptă rândul liniştiţi la porţia de mâncare, vizitele asistenţilor sociali acasă la familiile care solicită ajutor şi, mai ales, imaginea vie a speranţei – copiii sărmani de altădată care au crescut între timp şi acum, ca adulţi, zâmbesc, alături de propriii lor copii.
„Am ajutat copii care acum sunt mari şi au o profesie, sunt medici sau contabili. Un băiat crescut doar de mamă, care a terminat facultatea, acum e medic stomatolog. O studentă la medicină, în anul I, când am întâlnit-o, cu mama bolnavă, care acum e pediatru“, spune Maria Ghercă, care adaugă: „S-a întors roata: acum ne ajută ei pe noi. Le trimitem, din când în când, oameni cu probleme de sănătate care vin la centrul nostru“.
O adevărată comunitate
După Revoluţie, în România au început să sosească faimoasele „ajutoare din străinătate“. Printre cei care le trimiteau se număra şi Caritas, organizaţia caritabilă a Bisericii Catolice cu filiale în toată lumea. Maria Ghercă, care până atunci lucrase într-o fabrică, s-a oferit ca voluntar pentru distribuţia de ajutoare. A observat, cu timpul, că simpla înmânare a unui pachet nu e suficientă. De exemplu, voluntarii se duceau acasă la bătrâni şi observau că pachetele cu alimente nu sunt desfăcute, pentru că nu aveau puterea să gătească. A mai văzut şi că unii încercau să înşele – luau pachetele cu haine şi alimente şi pe urmă le vindeau în piaţă, ca să mai facă un ban. Aşa că s-a gândit la un ajutor organizat, sistematic, care să se ducă într-adevăr spre cei care au nevoie de el. În 1994 se înfiinţează cantina socială şi spălătoria, fiindcă „am văzut că unii nu aveau maşini de spălat, bani pentru electricitate sau forţa să-şi spele hainele şi lucrurile din casă. La început, oamenii au fost foarte reticenţi, fiindcă se jenau să vină cu haine murdare la noi“.
Maria Ghercă a rămas la centru, coordonatoare, de la înfiinţarea lui. Beneficiarii sunt selectaţi după o cerere de ajutor urmată de o anchetă socială acasă la ei, făcută de cei doi asistenţi sociali. La fiecare şase luni se face reevaluarea situaţiei sociale, dar pentru persoane aflate în situaţii dramatice, cum ar fi vârstnicii şi cei foarte bolnavi, ajutorul poate continua pe termen nelimitat. După estimările centrului, ceva mai mult de trei sferturi sunt familii aflate în dificultate, cealaltă categorie fiind formată din bătrâni.
Banii vin îndeosebi de la donaţiile din străinătate, fie că e vorba de persoane particulare sau firme care trimit alimente. Criza economică care a afectat şi ţările occidentale a făcut ca acest sprijin să se diminueze, astfel că în 2012 centrul a trecut de la 150 la 120 de beneficiari (dintre care doar 10 sunt catolici, ceilalţi sunt ortodocşi). Însă lucrătorii de la centru speră să vină din nou vremuri mai bune.
Beneficiarii primesc masa de prânz 5 zile pe săptămână, iar bătrânii care nu pot să se deplaseze sau persoanele cu dizabilităţi primesc mâncarea la domiciliu („în 2011, s-au gătit aici 80.000 de porţii de mâncare“, spune Maria Ghercă), dar ajutorul pe care-l primesc nu se reduce la hrană. După vizitele la domiciliu, asistenţii sociali cunosc situaţia familială a fiecăruia, iar beneficiarii se împrietenesc, adeseori, când se întâlnesc la cantină. Aşa s-a format o adevărată comunitate, în care sunt incluşi şi lucrătorii centrului social, şi beneficiarii, şi cei care au primit, de-a lungul vremii, ajutor, chiar dacă acum nu mai au nevoie de el. În plus, Cantina Socială oganizează şi evenimente – serbările de Moş Nicolae şi Moş Crăciun, Ziua Internaţională a Bolnavului (pe 11 februarie), Pomenirea Morţilor (2 noiembrie), excursii la munte (mai ales pentru copiii din familiile ajutate), plimbări comune în parc, diferite activităţi. În această comunitate, în funcţie de posibilităţi, oameni sunt ajutaţi şi cu haine, medicamente, bani şi, nu în ultimul rând, prin sprijin moral şi prietenie.
Două categorii de beneficiari
Pentru a simplifica lucrurile, cei care lucrează la centru le spun „beneficiari“: sunt persoanele care, în urma anchetei sociale, se califică pentru ajutor. M.L. este o femeie scundă, cu ochi albaştri, şi are în jur de 50 de ani. A venit la centru dis-de-dimineaţă. „Am o fetiţă de 9 ani care învaţă la Liceul Greco-Catolic, prin ea am aflat de cantină. Am venit anul trecut, când soţul meu a murit, după ce s-a luptat cu leucemia peste 10 ani. Stau împreună cu fetiţa cu chirie, într-o cameră şi o bucătărie. Am zis să fac o încercare şi am trimis o cerere, după care m-a sunat Toni (asistentul social). Cantina mi-a fost de mare ajutor, fetiţa e elevă şi are nevoie de rechizite şi alte lucruri pentru şcoală, aşa că măcar scutesc banii pentru mâncare. Înainte, am trecut prin perioade în care nu aveam nici bani de pâine.“
S.E. este pensionară şi are 62 de ani. „Prima dată am apelat la Caritas la începutul anilor ‘90. Băiatul meu nou-născut luase salmonella în spital, înainte de revoluţie. La naştere a avut 3,350 kg şi la 4 luni, după ce luase infecţia, avea 3,400. Aveam nevoie de un medicament pe care îl visam şi noaptea. Când s-a deschis punctul lor farmaceutic, imediat după 1989, mi-au adus medicamentul, din Germania. Acum, băiatul meu are 23 de ani, e student şi s-a înălţat la 1,92 m. Din păcate, acum 5 ani, după un proces pentru casă care durase 7 ani şi mă secătuise de bani, în condiţiile în care şi soţul meu e pensionat medical, am fost nevoită să apelez iar la ajutorul lor, de data asta la cantina socială.“
„Există două categorii printre cei care ne solicită ajutorul, spune Maria Ghercă: cei pe care îi sprijinim în vederea unui scop, cum ar fi cazul studentei care a devenit medic, şi cei pe care îi ajutăm să supravieţuiască. La prima vedere, pare mai importantă sprijinirea pentru a atinge un scop: dar lupta pentru supravieţuire, când nu ai nici un fel de mijloace, cum ar fi situaţia oamenilor străzii, este la fel de importantă, când o priveşti de aproape.“
Casa cu acoperiş de stuf
În cei 18 ani de când lucrează la centru, Maria Ghercă s-a întâlnit cu tot felul de situaţii. I-a fost greu să aleagă când a fost întrebată ce a impresionat-o cel mai mult. Totuşi, unele cazuri i-au rămas întipărite în memorie. „La un moment dat, am fost pentru ancheta socială la o familie de romi din Buftea. Aveau o casă sărăcăcioasă, cu acoperiş de stuf, fără apă potabilă. Însă când am intrat în singura cameră a «casei», am fost izbiţi de curăţenia care era acolo. Era curat-lună. Asta ne-a convins că ajutorul nostru nu s-ar fi risipit în zadar. Le-am cumpărat un cal şi acum au o căruţă cu care muncesc la câmp sau în pădure, asta e tot ce am putut să facem, cu mijloacele noastre. Din cei 7 copii ai lor, între timp, unii s-au căsătorit. Când am cumpărat casa în care se găseşte acum centrul, în 1995, am început să o renovăm şi am schimbat şi acoperişul, iar vechiul acoperiş de tablă l-am dat acestei familii, aşa că stuful a rămas o amintire. Dar puteţi să vedeţi casa cu stuf aici, în fotografie. Un alt caz care m-a impresionat a fost cel al unui bătrân cerşetor pe care l-am luat de pe stradă. Nu avea pe absolut nimeni. Pentru bătrâni, tragedia cea mai mare este lipsa de afecţiune. Am avut şi câteva măicuţe din ordinul franciscanilor care se duceau special la bătrânii singuri acasă, să fie alături de ei.“ De-a lungul vremii, s-au adunat şi amintiri amuzante. „La un moment dat, împărţeam pachete cu haine şi romii din zonă au aflat, nu ştiu cum, despre asta. Ne-am trezit că s-a umplut strada cu ei. Am încercat să explicăm că noi oferim ajutoare doar pe bază de anchete sociale oamenilor pe care îi avem în evidenţă, dar în zadar. Am fost nevoiţi să apelăm la poliţie.“
Pentru Crăciun, centrul pregăteşte un meniu special şi o serbare pentru 300 de copii, din familiile care se află sau s-au aflat, în trecut, în evidenţa lor.
Printre fotografii, atrage atenţia cea a unei tinere care stă pe pat nefiresc, cu picioarele încrucişate turceşte, dar sprijinindu-se pe o parte. Are muşchii părţii superioare a corpului atrofiaţi, aveam să aflu, se exprimă cu greu şi a fost unul dintre copiii năpăstuiţi din orfelinatele „pentru handicapaţi“ ai României ceauşiste. „Ea e, practic, mascota noastră – spune Maria Ghercă. Singurul mod în care poate să mănânce e cu piciorul stâng. Da, poate să ia o bucată de pâine, de exemplu, cu degetele de la picior. Între timp, a fost luată de un unchi, într-o comună de lângă Bucureşti. O aduc la noi, uneori, când avem evenimente. M-a impresionat când am fost, la un moment dat, plecată în străinătate şi am primit un telefon de la ea. Mă sunase doar să spună, cu vocea ei peltică, «Maria, te iubec!»“. //