Pe aceeași temă
PDL dă la aceste europarlamentare un test electoral decisiv, fiind în cea mai complicată situație din 2000 încoace. „Adio“-ul spus de Traian Băsescu, concretizat în ruperea efectivă a partidului cu doar 6 luni înainte de scrutin, se vede în sondaje: PDL a pierdut între 6 și 8 procente, ajungând undeva la 15-11%. Canibalizarea voturilor între PDL și PMP s-a produs, războiul fratricid fiind unul din ce în ce mai sângeros. Rezultatele alegerilor, judecate în primul rând din perspectiva diferenței de scor dintre cele două partide, au o importanță covârșitoare pe mai multe paliere. În situația unui scor prost, sub 15%, și la o diferență de doar 2-3 procente de PMP, echipa Blaga ar putea fi măturată, existând scenariul preluării de către Boc a conducerii partidului, lucru care ar rezolva și relația cu PMP-Băsescu-Udrea. O cramponare de funcții ar putea însă declanșa un alt val de plecări spre PMP. La cât de puțin însă peste 15%, scor comparabil cu cel de la parlamentarele din 2012 al ARD, și la o diferență de minimum 5 procente de PMP, poziția lui Blaga rămâne totuși solidă. Va avea scuza despărțirii provocate de Băsescu și a dezertării unor primari importanți, în frunte cu Emil Boc, a cărui capacitate de baleiaj - la mitinguri cu PDL și la întruniri cu PMP - rămâne una dintre cele mai negative surprize ale campaniei. Este puțin probabil ca, în aceste condiții, pedeliștii, tot mai radicalizați în antibăsism de atacurile grupării Udrea și antagonizați de furtul de oameni și infrastructură, să accepte să-l rejecteze pe Blaga. O confirmare a acestuia la conducerea PDL ar închide defintiv porțile unei viitoare fuziuni cu PMP.
În acest conflict, PDL are două atuuri majore: mașinăria de partid - activată de campania în teritoriu - și un candidat „locomotivă“ - Monica Macovei - unanim apreciată pe dreapta datorită excelentei prestații la Bruxelles și a rezultatelor în anticorupția internă, care reușește să reducă transferul electoratului spre partidul lui Băsescu. PDL are însă și două vulnerabilități majore: lipsa unui candidat cu potențial pentru turul doi - Predoiu este un eșec sub acest aspect, cota lui netrecând de 10% - și o comunicare obosită și neconvingătoare, în care se simte absența unui lider, ceea ce îi decredibilizează opoziția pe care o face. În condițiile acestor slăbiciuni evidente, PDL a fost nevoit să lupte în campanie pe două fronturi, cu Băsescu-Udrea și cu PSD-Ponta.
Indiferent de scor, PDL va fi obligat să se așeze la masa negocierilor pentru a nu fi acuzat că obstrucționează coagularea dreptei, reproș venit dinspre PMP. Chiar și la un rezultat bun, nu-și va putea impune însă candidatul în fața PMP, din simplul motiv că Predoiu nu are șanse reale. În același timp, un rezultat oricât de slab nu-l va putea determina să o accepte pe Elena Udrea drept candidat al dreptei, împotriva căreia poate folosi cu ușurință argumentul notorietății negative și al sondajelor pentru prezidențiale, care o arată într-o poziție la fel de proastă ca Predoiu. PDL va fi probabil forțat să aleagă o a treia cale. Fie susținerea lui MRU, plasat bine în cursă împotriva lui Ponta, chiar dacă rezultatele la europarlamentare nu-i vor fi favorabile, fie susținerea candidatului PNL. Dacă acesta va fi Johannis, soluția nici nu ar întâmpina prea multă opoziție în interiorul partidului. În funcție de rezultat și de modul în care va ști să gestioneze situația post-alegeri, PDL își joacă existența pe scena politică.