Pe aceeași temă
Partidul lui Băsescu a avut o creștere spectaculoasă, în doar 6 luni a sărit de la 4,1% la 10,2%. Era previzibil. Înscrierea la tribunal și intrarea Elenei Udrea în PMP au pus capăt perioadei romantice a Fundației Mișcarea Populară, cu intelectuali, principii și promisiuni de partid „altfel“. Parlamentari PDL, ba chiar și din PNL, nume nu tocmai onorabile, au migrat la PMP, primari importanți, precum „Pinalti“, Boc, Falcă, plus alte câteva zeci din orașe mai mici, s-au înscris în Fundație, iar baronași și afaceriști locali de toate culorile au luat calea „proiectului Băsescu“. Se putea altfel? Probabil că nu în România și într-un timp atât de scurt. Transferul de electorat s-a produs însă în momentul în care Băsescu a început să dea semnale clare de susținere a noului partid, apogeul producându-se, firesc, în campania pentru europarlamentare. În frunte cu inepuizabila furnizoare de știri Udrea, prin mesaje și acțiuni cool, dând dovadă de mai multă fantezie, uneori de-a dreptul debordantă, decât restul competitorilor, dar mai ales cu un lider de calibrul lui Băsescu pe post de locomotivă, PMP a urcat lună de lună, procent cu procent. Ce câștiga pe de o parte PMP pierdea pe cealaltă PDL. Nu a existat niciun moment de time out, timpul presa, așa încât tandemul redutabil Băsescu-Udrea a fost obligat să lupte tot pe două fronturi. Războiul cu Ponta a acoperit prin intensitatea sonorității scena publică, adversarii fiind bine calificați pentru tăvăleala în „mocirlă“, cel cu Blaga părând, prin comparație, o luptă cu floreta. Cert este că strategia a dat rezultate.
Un scor de peste 10% și o diferență mică față de PDL poziționează PMP ca jucător semnificativ pe scena politică, cu o bună capacitate de negociere pentru viitorul candidat la prezidențiale al opoziției, dar mai ales îi dă un atu în raport cu tabăra Blaga. Chiar și un rezultat de peste 7% validează PMP ca actor politic, să nu uităm, la europarlamentarele din 2007 PLD (desprins din PNL) a obținut 8%, ceea ce l-a făcut suficient de atractiv pentru o fuziune cu PD. Tot ceea ce este de la 7% în sus va arăta că proiectul este o reușită, validând-o inclusiv pe Udrea ca viitor președinte al PMP, ce este sub acest procent ar scoate practic din joc PMP, cu principalii lui actori cu tot.
Riscul deloc neglijabil al întregului demers, chiar și în condițiile unui rezultat peste așteptări, este însă pentru Traian Băsescu. Întrebările fundamentale care se vor ridica imediat după aflarea rezultatelor sunt dacă electoratul „băsist“ se reduce la 7-11%, dată fiind identificarea totală a președintelui cu partidul, și dacă războiul continuu cu Ponta nu a consolidat celălalt electorat, cel antibăsist, umflând procentele PSD. Răspunsul va fi aflat doar în funcție de capacitatea lui Băsescu de a se așeza la masa negocierilor pentru stabilirea unui candidat. De capacitatea de cedare. În momentul de față, nu este clar dacă susținerea acordată de președinte Elenei Udrea chiar merge în direcția impunerii ei drept candidat la prezidențiale, în pofida declarațiilor despre „potențialul de creștere“, abilitățile de luptătoare, curaj sau calitățile de politician. Poate fi doar un simulacru. Ca și PDL, PMP va fi obligat în fața propriului electorat să meargă pe calea coagulării și a compromisului rezonabil. Altfel va rămâne un jucător mărunt, căruia i se va reproșa mereu că a dezbinat în loc să adune.