PNL, prăbușit, dar cu asul în mânecă

Andreea Pora | 20.05.2014

Pe aceeași temă

Ieșirea liberalilor din USL pare să le fi fost fatală dacă analizezi sondajele de opinie. Cam toate dau o pierdere ma­xi­mă de 6 procente, de la peste 20% în ianuarie la 15% în mai. Dinspre PNL vin însă mesaje încurajatoare: scorul va fi peste 20%, iar Crin Antonescu nu va trebui să-și dea demisia din fruntea par­tidului, așa cum a promis. Miza es­te deci enormă și pe mai multe pla­nuri. În primul rând, Antonescu își joacă nu doar poziția de șef al PNL, ci și pe cea de candidat la prezidențiale. Altfel spus, își joacă chiar viitorul po­li­tic. Deși controlează bine partidul, do­vadă că a reușit să împiedice he­mo­ra­gia în momentul ruperii USL și a tră­dării lui Tăriceanu plecat cu misiune la PSD, Antonescu ar putea să fie mă­turat de nemulțumirea generată de un rezultat prost. Refacerea USL, vân­tu­rată sistematic de Ponta și Tăriceanu, ar putea să sune mult mai atrăgător pen­tru armata de directori și func­țio­nari rămasă până acum în posturi, dar căreia îi va fi clar că i-a sunat ceasul, în situația în care ea nu se va produce. Scenariul este însă puțin probabil. An­tonescu și liderii din jurul său au avut grijă să împingă atacurile la adresa lui Ponta și a PSD la extrem, până în punc­tul în care o împăcare ar deveni pro­blematică. Dar mult mai im­por­tant, PNL are în manșetă asul numit Johan­nis, candidatul la prezidențiale cu șan­sele cele mai mari într-un tur doi cu Ponta. Rocada Antonescu-Jo­han­­nis, de­și negată de cei doi, se pro­filează a fi soluția pentru ieșirea PNL dintr-o cri­ză a scorurilor proas­te, dar și pen­tru sal­varea lui An­to­nes­cu personal. De­si­gur, un rezultat de 20% l-ar re­va­lida pe Antonescu ca li­der și candidat și ar închide definitiv subiectul USL.

În al doilea rând, este vorba de po­zi­țio­narea partidului în raport cu celelalte forțe de opoziție. Campania i-a pus în fun­dal pe „eurocampionii“ partidului, dintre care oricum nu s-a detașat ni­ciu­nul de forță, desfășurându-se pe fron­tul războiului cu PSD și Ponta și mai puțin pe cel al cuceririi elec­to­ra­tului de dreapta, atât de necesar în cursa prezidențialelor. Cu toate șarjele oratorice împotriva fostului camarad din USL, Antonescu a ratat șansa de a deveni, dacă nu liderul opoziției, mă­car principala ei voce. Motivul: a fost acoperit mediatic de războiul Ponta-Băsescu și nu s-a delimitat de eve­ni­mentele din vara lui 2012, ceea ce a fă­cut ca mesajul anti-PSD să fie ne­cre­di­bil. Lucru valabil și pentru Johannis.

Șansele ca PNL să fie totuși vioara în­tâi pe „dreapta“ sunt destul de mari, in­diferent de numărul de procente care îl vor despărți de PDL și PMP. E pu­țin probabil ca PNL să se așeze la masa ne­gocierilor, pentru că, în ori­ca­re dintre si­tuații, scor peste 20% - can­didat An­tonescu, scor în jur de 16% - candidat Johannis, este avan­tajat. Atu­ul can­di­datului cel mai bine plasat în turul doi în lupta cu Ponta este unul de­ter­mi­nant și PNL nu va renunța să joace această carte. Profitând de fă­rămițarea celorlalte partide de opo­zi­ție și lipsa unui can­di­dat comun cu șan­se reale, An­to­nescu a lansat sem­nalul coagulării unui front anti-PSD încă din primul tur, evident, un jurul PNL. Acest scenariu depinde însă de sco­rurile PDL și PMP și de mo­dul cum se vor rezolva di­sen­siunile din­tre ele. De­și Antonescu pare că și-a ratat ca­riera de lider și can­di­dat, iar situația PNL nu este dintre ce­le mai roze, par­tidul rămâne fără dis­cuție în jocul ma­re, fie și măcar pen­tru faptul că nu poa­te fi ignorat în ni­ciunul dintre scenariile prezidențialelor.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22