De același autor
Campanie electorală deja este, iar moțiunea care a trântit guvernul PSD este un eșec în văzul lumii. Cum se manifestă nervozitatea politică? Incapabili să analizeze cauzele unui eșec, să recunoască vreo greșeală făcută în administrație, la guvernare, într-o funcție sau demnitate publică, mulți politicieni dau vina pe presă. Jurnaliștii devin blamabili pentru că privesc cu ochi critic și văd numai ce e negativ. Echipa PRO TV a emisiunii România, te iubesc, aflată în Mangalia și Hârșova unde documenta abuzurile administrației locale, era invitată să filmeze (și) ceva frumos: lebedele de pe lacul Siutghiol. Nu însă și vila primarului Mangaliei, Cristian Radu de la PNL, care intră în lunga serie de mitocani în funcție cu afirmația „Vreau să le mănânc ficații“. Devoratorul de ficați s-a înfuriat pe reporterii proteviști fiindcă au scos la iveală contracte fără licitație, o avere suspectă și multe miș-mașuri care put a corupție. Și primarul Hârșovei, Viorel Ionescu de la ALDE, e convins că „mass-media e plătită și nu mai face reportaje profesionale“, fiindcă își bagă nasul acolo unde totul se face cu binecuvântare pe contracte de la mitropolitul Siluan și de la părintele Hercinic. Reporterii Pro TV au fost urmăriți, filmați și beșteliți în documentările din zona Constanței. Abia și-au salvat... ficații.
Nu a trecut mult de când Dragnea, încă pe cai mari în parlament și în partid, invita un jurnalist „la baie“ și blagoslovea presa acreditată cu epitete picante. Iar Nicolicea, Cătălin Rădulescu și alții făceau rating pe Antena 3 și pe RTV cu injurii groase. Nici fostul președinte Băsescu n-a rămas dator, el rămâne în istoria mică prin numeroasele jigniri aduse breslei: unui ziarist i-a spus că e „găozar“, o jurnalistă insistentă devenea „țigancă împuțită“ și, ca o extindere, „unele jurnaliste se excită când văd cătușe“. Mass-media au semnalat zilele trecute, după căderea guvernului, răspunsurile mitocănești ale lui Orlando Teodorovici date unei jurnaliste de la B1 TV care voia să afle dacă domnul ministru are să-și reproșeze ceva în activitatea cabinetului de finanțe. Dialogul este incredibil: „Reporter: Bună ziua de la B1.ro sunt, site de știri. Ministrul Teodorovici: Ce este B1? Ce esta B1? Boii.Ro? Rep.: Site-ul de știri B1.ro. Min.: Boii.ro ați spus? Ce e asta B1.ro? Rep.: B1.ro. Min.: Aaa. Boii.ro! Nu știu ce e asta! Rep.: Ce veți face în continuare, regretați vreo măsură? Min.: Sunteți liberă diseară ca să vă spun ce? Nu prea vă văd la față! Rep.: Îmi spuneți și mie dacă regretați vreo măsură? Min.: Îmi faceți curte? Faceți curte că nu vă văd ochișorii, dinții văd că îi aveți puși!“. Cealaltă față a fenomenului este existența pe postul B1 TV a unor emisiuni care practică jurnalismul de mahala, fără decență, în răspărul oricăror norme jurnalistice și etice. Așa arată o emisiune moderată pe B1 TV de Andrei Bădin, un individ despre care lideri PSD afirmau că mergea „la milogeală“. Deși achitat în procesul penal de șpagă primită de la baronul PSD Adrian Duicu, pe motiv că banii erau „un împrumut“ între prieteni, Bădin rămâne un nume jenant în peisajul pestriț al mass-media de la noi.
Abia uns lider interimar la PSD Cluj, Liviu Alexa a adăugat antologiei de calificative grosolane proferate la adresa jurnaliștilor clujeni o nouă serie, via Facebook. Umflat cu cel puțin 93.000 euro de la partid pentru consultanță (sursa: Newsweek), „jurnalistul“ Liviu Alexa s-a simțit dator să îi bălăcărească constant pe oamenii de presă în ziardecluj.ro și la televiziunea locală NCN. „Papagali“, „boschetari de presă“, „țărancă nesimțită“ sunt câteva dinre invectivele citabile, fiindcă multe nu pot fi reproduse. Liviu Alexa a fost dat în judecată repetat și condamnat de instanțe pentru mizeriile din publicația pe care o deține, ceea ce l-a calificat pentru a fi avansat de PSD. Asociația Profesioniștilor de Presă Cluj a adresat Vioricăi Dăncilă o scrisoare de condamnare a modului „intolerabil“, „vulgar și agresiv“, în care Alexa înțelege să comunice cu presa. Președinta PSD nu a reacționat, așadar denunțul a căzut în gol.
Lipsa de respect a politicienilor față de jurnaliști este stimulată de frecvența cu care jurnaliștii se pot cumpăra la prețuri mici, de ușurința cu care companii media, cu tot cu gazetari, se subordonează intereselor politice, de absența unei voci puternice a breslei în cetate. Terenul e pregătit pentru hărțuirea oamenilor de presă care n-au renunțat să spună adevărul, pun întrebările juste și dezvăluie abuzuri. //