De același autor
Un peisaj politic nou. Le Pen poate câștiga
În mai puțin de două luni, soarta Uniunii Europene riscă să se joace în al doilea tur al prezidențialelor franceze. Și asta nu numai pentru că cea care conduce mai mult decât euro-scepticul Front Național va avea teoretic șansa de a deveni prima președintă a Franței. Ci și pentru că acest scenariu, deși nu e acum cel mai probabil, devine totuși din ce în ce mai probabil. O cavalcadă de evenimente politice și juridice neașteptate s-au succedat cu repeziciune în ultimele luni și mai ales săptămâni. Acestea un schimbat întregul peisaj politic francez până la punctul în care toate sondajele anunță un al doilea tur al prezidențialelor fără niciun reprezentant al partidelor de guvernământ (Partidul Socialist și LR, Republicanii, fostul UMP).
Delegitimarea principalelor partide este departe de a fi o specialitate franceză. Totuși, eliminarea lor din primul tur ar fi un cutremur cu atât mai mare, cu cât oricare din actualii favoriți - Emmanuel Macron, candidatul care se vrea de centru, și Marine Le Pen, candidata asumat național-populistă - ar fi în imposibilitatea de a-și forma o majoritate parlamentară și de a numi un guvern stabil. Mandatul președintelui este, din 2002, de cinci ani, adică având
Datele |
---|
Prezidențialele vor avea loc pe 23 aprilie, primul tur, al doilea pe 7 mai. Sondajele din ultimele zile ne arată o Le Pen pe primul loc cu 25-26%, stabilă, Macron în creștere cu 23-25%, Fillon în scădere cu 17-18%, Hamon (PS) 16%, Melenchon (populist de stânga) 12%. Dacă Juppé ar fi candidat, acesta teoretic intra în al doilea tur cu 24%. |
durata celui al Adunării Naționale, tocmai pentru a limita posibilitatea coabitării între un președinte de o culoare politică și o majoritate parlamentară și un guvern de altă culoare. Chiar această eventualitate devine acum din ce în ce mai probabilă. Deși în trecut au fost coabitări care au funcționat acceptabil, acum ar fi pentru prima dată când riscul unui adevărat blocaj e unul major. În plus, coabitarea președintelui cu un prim-ministru ostil s-ar putea combina cu dificultatea de degaja o majoritate parlamentară, oricare ar fi ea, din cauza crizei partidelor tradiționale.
În scenariul anunțat azi de sondaje, social-liberalul Macron, apropiat mult timp de actualul președinte Hollande, va câștiga net al doilea tur al prezidențialelor, dar va fi obligat fie să coabiteze cu o majoritate de centru-dreapta, fie să-și construiască o majoritate compozită, instabilă, în jurul centrului politic. În ambele variante, promisiunile sale de reformă vor fi greu sau chiar imposibil de realizat. În măsura în care noul său partid, En Marche (În Mișcare), s-ar consolida în următoarea perioadă, ceea ce e imposibil să se întâmple până la parlamentarele din iunie, dar devine realizabil într-un an, nu e exclus să fie organizate noi alegeri în 2018. Președintele are dreptul să dizolve Adunarea Națională, în trecut alți președinți au făcut-o, atunci când credeau că pot obține o majoritate care să le fie favorabilă.
Iar acesta este un detaliu semnificativ, pentru că Macron este susținut mediatic cu argumentul că este principalul candidat anti-Marine Le Pen. Dar asta face ca unul dintre principalele argumente care pot fi eficace împotriva candidatei FN, instabilitatea care rezultă din imposibilitatea de a avea o majoritate în iunie, să fie greu de utilizat. Sau cel mult se transformă în argumentul că Franța devine neguvernabilă. De la speranța ca următorul președinte să primească un puternic mandat reformist s-a ajuns astfel la situația de a alege între varianta probabilei instabilități și cea a neguvernabilității. Cum a fost posibil?
Cronologia evenimentelor neprevăzute (vezi textul de mai jos) ne prezintă o serie de victime politice ilustre: doi președinți (Hollande și Sarkozy), trei prim-miniștri (Juppé, Fillon, Valls), doi candidați prezidențiali succesiv ultrafavoriți (Juppé și Fillon). În plus, două partide la limita dizolvării. Deja se știa că PS se va ridica cu greu din eșecul celor cinci ani de președinție Hollande. Dar dreapta era până acum câteva săptămâni sigură că va provoca alternanța. Azi toate vechile răni s-au redeschis, se vorbește despre supraviețuirea partidului LR și liderii săi privesc uimiți către perspectiva duelului Macron-Le Pen.
În acest context dominat de scandaluri, devine din ce în ce mai clar că Marine Le Pen va avea acces în turul doi la un electorat care în mod normal nu ar vota-o. Deși bine plasat în sondaje, Macron va fi strategic unul dintre cei mai comozi adversari ai celei care e văzută ca reprezentând extrema dreaptă, dar care pe fond concentrează o paletă mai largă de sensibilități politice antisistem. Această paletă va fi cu atât mai mobilizată, cu cât Macron e candidatul cel mai favorizat de media, un candidat care nu e al partidelor, dar este puțin credibil în retorica sa antisistem. Extrema stângă și stânga PS îl detestă, pentru că e văzut ca un liberal și un profitor al victoriei socialiștilor din 2012. Social-liberalii din PS îl vor vota din primul tur, pentru a-l ajuta să se califice în fața oricărui candidat de dreapta. Dar asta va limita rezerva sa de voturi pentru al doilea tur. Le Pen mizează oricum și pe dreapta eurosceptică, pe dezamăgiții de Fillon, dar și pe susținătorii cu orice preț ai aceluiași Fillon și care s-au radicalizat antisistem. Împotriva lui Macron, candidata FN poate deci coaliza toți dezamăgiții mondializării și ai UE, ceea ce ar însemna jumătate din electorat
Cronologia loviturilor de teatru
Prima lovitură de teatru a avut loc pe 20 noiembrie 2016, când, la primul tur al alegerilor primare ale centrului-dreapta, François Fillon își domina net adversarii, ieșind pe primul loc cu 44% de votanți. Al doilea tur a amplificat fenomenul Fillon, care a câștigat două treimi, aproape trei milioane de votanți. Victoria sa a fost impresionantă și prin faptul că a surprins pe toată lumea. Cu o campanie pe teren, Fillon practic i-a umilit atât pe Sarkozy, președinte al LR, cât mai ales pe ultrafavoritul Alain Juppé. Primarele centrului-dreapta propulsaseră un candidat ce avea să devină președinte. Primele sondaje îl plasau spre 30% în primul tur, ceea ce era o premieră, pentru că primul tur era dominat de Marine Le Pen. Numai un eveniment neprevăzut, o lebădă neagră, putea opri marșul triumfal al lui Fillon.
Marine Le Pen şi Emmanuel Macron, favoriţi pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale franceze
Tot în noiembrie, Macron declară că nu va participa la primarele de stânga, dar va participa independent la prezidențiale. Pe 1 decembrie, președintele Hollande, care bătea recorduri de impopularitate, declară că nu mai participă la prezidențiale. O neparticipare fără echivalent în istoria de peste 60 de ani a celei de a cincea Republici franceze. Dar surpriza venise în trecut din faptul că socialiștii au organizat primare, deși fostul lor lider deținea funcția prezidențială. Acesta fusese un semn al lipsei de autoritate a actualului președinte, dar și un semn al crizei PS. În acest context, premierul Manuel Valls își dă demisia pentru a participa la aceste primare, dar este bătut pe 29 ianuarie de surprinzătorul Benoît Hamon, situat la stânga PS și fără o statură de prezidențiabil. Dar asta deja nu mai interesa pe nimeni, pentru că deja, pe 25 ianuarie, Le Canard Enchainé aruncă acuzația-bombă că Fillon și-a angajat fictiv soția ca asistent parlamentar, între 1998 și 2007. Candidatul dreptei declară că se retrage, dacă este pus sub urmărire penală. O secție a Parchetului face o serie de percheziții, audiază cuplul Fillon, apoi trimite dosarul către un judecător de instrucție. Fillon este convocat pe 15 martie, fiind posibilă declanșarea urmăririi penale. Suporterii săi vorbesc despre un adevărat complot, dar o parte îl părăsesc, sperând că va fi schimbat cu Juppé, dar acesta anunță pe 6 martie că nu poate fi candidat. De peste o lună Fillon nu mai poate să-și transmită mesajul politic și, practic, întreaga campanie prezidențială e blocată.
Un clivaj periculos
Unde au plecat cei 10% care l-au părăsit pe Fillon? Un sondaj recent ne spune că majoritatea se duc către Macron (40%) sau sunt absenteiști (30%). Totuși, o treime declară că vor vota cu candidata FN. Ceea ce este un semn că există riscul real al radicalizării unei părți a electoratului de dreapta. Acesta a dat deja un mesaj clar în manifestația de duminică din Piața Trocadero: retragerea lui Fillon ar fi văzută ca o trădare din partea celor care l-au votat pe acesta la alegerile primare. Cu cât victoria sa de atunci a fost mai importantă, cu atât revenirea la soluția Juppé are mai puține șanse să proiecteze dreapta în al doilea tur. Atacând procedurile judiciare, Fillon și aliații săi poate că aveau parțial dreptate, dar prin această atitudine sigur i-au deschis un bulevard candidatei antisistem Marine Le Pen. Ceea ce a dus la o serie întreagă de defecțiuni în echipa de campanie a lui Fillon, defecțiuni ce urmăresc ca acesta să se retragă. Problema este că răul pare făcut. Duelul Macron-Le Pen nu va fi foarte diferit de cel între Juppé și Le Pen. În ambele cazuri, clivajul provocat ar fi între ceea ce unii politologi numesc clivajul între societatea deschisă și cea închisă. Ar fi un fel de referendum asupra UE și a mondializării care amintește de precedentul nefericit de la referendumul pentru Constituția Europeană, respins cu aproape 55% de francezi. Teoretic, un candidat de dreapta ar putea-o bloca pe candidata FN cu mai mult succes, dar acum acesta nu mai e Fillon.