Din bucataria taranului italian

Ana Soviany 17.07.2008

De același autor

Grupul de Initiativa "Radu Anton Ro­man", Targul Taranului Roman si pro­iec­tul Scoala de Gust si de Eveni­men­te dedicate Spatiului Rural au organizat pe 28 iunie, la Bucuresti, in Piata Amzei, un eveniment in cadrul caruia bucu­res­te­nii au putut degusta produse traditionale ita­lienesti.

"Aicea se serveste, mai, nu se cum­pa­ra!" Cativa muncitori se poftesc unul pe altul spre taraba incarcata cu mezeluri si bran­zeturi. In jurul ei s-a format o mica coa­­da si se vorbeste italieneste. Doua ba­bute nu se mai lasa inlaturate de langa ma­sa cu bunatati, in ciuda apropo-urilor prie­tenoase ale organizatorilor. In decor, straie traditionale de pe plaiuri mioritice, iar deasupra tuturor rasuna muzica popu­lara romaneasca. Un ospat italienesc in ini­ma Targului Taranului Roman nu-i de ici de colo.

Produsele oferite spre degustare sunt tra­ditionale italienesti si provin din trei re­giuni: Abruzzo, Puglia si Sardinia. Si, ca in­­tr-un material promotional pentru o viata sa­natoasa, nu contin conservanti. Limba soacrei, spre exemplu, un mezel care adu­ce, intr-adevar, ca forma, cu o limba, e facuta doar din partea slaba a carnii pur­ce­lului, paprika dulce si sare. Secretul sta insa in perioada de maturare foarte lun­ga. In cazul limbii soacrei, aceasta este de 8 luni.

Rosario di Donna, unul dintre expertii ita­lieni care insotesc ambulanta bucatarie ita­liana si consultant Slow Food Italia, vor­beste cu mandrie despre bogatia si di­ver­sitatea produselor traditionale din tara sa: "In Italia, la o distanta foarte mica, ga­sesti produse foarte diferite. Noi in­­cercam sa le reperam". Italianul de rand, mai spune el, este un consumator foarte atent, care prefera sa-si faca cum­pa­raturile direct de la producatori, si nu de la supermarket. Astfel, nu doar ca se va hrani sanatos, dar va si economisi bani. Referitor la raspunsul publicului ro­man, Rosario di Donna spune ca a ob­ser­vat "foarte multa curiozitate" si adauga: "oamenii trebuie educati". Caravana ta­ranului italian a mai poposit in Belgia, Sue­dia, Canada, Statele Unite si Algeria.

Targul Taranului Roman va gazdui in viitor si degustari din produsele tradi­tio­na­le ale unor tari ca Franta si Suedia. Dupa cum spune Daniela Bacanu, expert Slow Food Romania, aceste tari ar putea ajuta Ro­mania la Bruxelles pentru a-si pro­mo­va produsele nationale: "Ele au reusit si pu­tem face schimburi de experienta. E foarte important sa fim in contact".

Iar colaborarea cu Italia nu s-a in­­che­iat odata cu ultima bucatica din limba soa­­crei. In luna septembrie, intr-un restau­rant din Roma, va avea loc o prezentare a produselor traditionale din Bucovina.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22