De același autor
Grupul de Initiativa "Radu Anton Roman", Targul Taranului Roman si proiectul Scoala de Gust si de Evenimente dedicate Spatiului Rural au organizat pe 28 iunie, la Bucuresti, in Piata Amzei, un eveniment in cadrul caruia bucurestenii au putut degusta produse traditionale italienesti.
"Aicea se serveste, mai, nu se cumpara!" Cativa muncitori se poftesc unul pe altul spre taraba incarcata cu mezeluri si branzeturi. In jurul ei s-a format o mica coada si se vorbeste italieneste. Doua babute nu se mai lasa inlaturate de langa masa cu bunatati, in ciuda apropo-urilor prietenoase ale organizatorilor. In decor, straie traditionale de pe plaiuri mioritice, iar deasupra tuturor rasuna muzica populara romaneasca. Un ospat italienesc in inima Targului Taranului Roman nu-i de ici de colo.
Produsele oferite spre degustare sunt traditionale italienesti si provin din trei regiuni: Abruzzo, Puglia si Sardinia. Si, ca intr-un material promotional pentru o viata sanatoasa, nu contin conservanti. Limba soacrei, spre exemplu, un mezel care aduce, intr-adevar, ca forma, cu o limba, e facuta doar din partea slaba a carnii purcelului, paprika dulce si sare. Secretul sta insa in perioada de maturare foarte lunga. In cazul limbii soacrei, aceasta este de 8 luni.
Rosario di Donna, unul dintre expertii italieni care insotesc ambulanta bucatarie italiana si consultant Slow Food Italia, vorbeste cu mandrie despre bogatia si diversitatea produselor traditionale din tara sa: "In Italia, la o distanta foarte mica, gasesti produse foarte diferite. Noi incercam sa le reperam". Italianul de rand, mai spune el, este un consumator foarte atent, care prefera sa-si faca cumparaturile direct de la producatori, si nu de la supermarket. Astfel, nu doar ca se va hrani sanatos, dar va si economisi bani. Referitor la raspunsul publicului roman, Rosario di Donna spune ca a observat "foarte multa curiozitate" si adauga: "oamenii trebuie educati". Caravana taranului italian a mai poposit in Belgia, Suedia, Canada, Statele Unite si Algeria.
Targul Taranului Roman va gazdui in viitor si degustari din produsele traditionale ale unor tari ca Franta si Suedia. Dupa cum spune Daniela Bacanu, expert Slow Food Romania, aceste tari ar putea ajuta Romania la Bruxelles pentru a-si promova produsele nationale: "Ele au reusit si putem face schimburi de experienta. E foarte important sa fim in contact".
Iar colaborarea cu Italia nu s-a incheiat odata cu ultima bucatica din limba soacrei. In luna septembrie, intr-un restaurant din Roma, va avea loc o prezentare a produselor traditionale din Bucovina.