De același autor
De ce recurge preşedintele la gesturi inutile și chiar discutabile constituțional?
Pare de neînțeles, în termeni de eficiență politică, ce urmărește Traian Băsescu atunci când a decis să întoarcă proiectul de buget în parlament! E evidența însăși că bugetul va fi revotat fără nicio schimbare în câteva ceasuri și retrimis la Cotroceni înainte de 1 ianuarie, astfel încât va putea intra în vigoare imediat. Se va spune: e un gest solemn prin care președintele vrea să protesteze că nu e de acord cu suprataxarea de 7 cenți a combustibilului. Dar putea protesta verbal și în scris oricând, fără a face un act inutil ca finalitate practică și care nici măcar propagandistic nu i-ar putea fi de folos. Cât despre blocarea memorandumului adresat FMI, iarăși un gest de prisos: după intrarea în vigoare a bugetului, se va vedea probabil nevoit să semneze acest memorandum care prevede acciza refuzată. Iar dacă se va opune în continuare, probabil că guvernul va adopta memorandumul printr-o ordonanță sau prin parlament. De ce oare, atunci când oricum nu poate face un anumit lucru, simte nevoia și de a-și sublinia neputința, amplificând-o prin refuz ca printr-o lentilă măritoare?
Sunt convins că nu prin mărirea taxelor se va trăi mai bine în România și că nu astfel economia va decola. Dincolo de orice, măsura luată de Guvernul Ponta e socialistă și o resping, ca să spun așa, din motive de filosofie politică. Este însă adevărat că, dacă prețul mondial al țițeiului va scădea în lunile următoare (acordul cu Iranul, exploatarea zăcămintelor de șisturi petroliere din SUA), efectul accizei în inflație va fi mai mic și guvernului îi „va ieși“ pariul. Dar – spune președintele – banii se duc la baroni și primarii USL pentru campania electorală. Verosimil. Însă, mai întâi că nu e pentru prima dată și că și PDL a făcut la fel, pentru a nu mai vorbi despre PNL, fără o reacție similară a președintelui. Apoi, totuși, „mituirea“ electoratului se traduce și prin câteva școli și dispensare în plus, prin noi rețele de canalizare și apă la țară etc. E chiar așa de rău? E rău că se face discriminatoriu, că nu se folosesc suficient fondurile europene, că există corupție. Totuși, până la urmă, nu-i ăsta rostul primăriilor, să facă ceva și pentru electorat, fie și cu interesul de a-l scoate la vot?
Problema mea de acum nu e asta. Problema e ce se întâmplă cu președintele, hiperactiv mediatic în ultimul timp. De ce recurge la gesturi inutile și chiar discutabile constituțional? În fond, nu-i prerogativa esențială a oricărui parlament de pe lumea asta să aprobe bugetul așa cum dorește? Nu-i prerogativa guvernului să stabilească și să conducă politica economică a țării?
Numai că, spunem unii, guvernul și Ponta, șeful lui, sunt incompetenți. Da, sunt. În plus, Ponta este și un mincinos. Guvernează „la televizor“! Fuge de răspundere. A plagiat. Etc. Desigur. Lucrurile astea se știu de către cei care mai gândesc puțin în țara asta. Cât despre ceilalți, trebuie lăsați să vadă efectele votului lor.
Dar poate că președintele a intrat în campanie electorală. De acord. Toată lumea a intrat, de fapt. Dar în ceea ce-l privește e greșit, deoarece el, spre deosebire de ceilalți, nu mai poate fi ales. O face însă, zice-se, pentru partidul său nou – PMP. Foarte probabil, dar mi se pare o eroare, aproape un sabotaj al șanselor opoziției, având în vedere canibalizarea reciprocă ce va urma între PDL, PMR și ceilalți. E foarte adevărat că președintele nu a găsit în PDL susținerea pe care reformele dorite de el și necesare țării o meritau. Dar e tot la fel de adevărat că divizarea actuală a opoziției, care i se datorează în mare măsură, nu va contribui cu absolut nimic la salvarea a ceea ce se mai putea salva din aceste reforme. Cu cât opoziția va fi mai divizată, cu atât ea va fi mai fără semnificație, iar guvernul USL va avea cu atât mai mult mână liberă. Lucrurile astea sunt atât de evidente, încât te întrebi: cum de nu le vede președintele, un om deosebit de inteligent și cu mare experiență politică?
Cred că Traian Băsescu pățește ceea ce mulți oameni foarte activi întâmpină la o anumită vârstă: complexul pensionării. Ei știu că în curând riscă să cadă în insignifianță și fac orice pentru a o evita. Așa explic gesturile paradoxale și ilogice ale președintelui din ultimul timp: pe de o parte, devine mare latifundiar, calculând că astfel va avea un hobby pentru „pensie“; pe de alta, se aruncă într-o activitate politică frenetică, sperând împotriva oricărei logici să răstoarne lucrurile în favoarea sa, de parcă numai acum, în chiar lunile acestea, se alege toată moștenirea sa pentru viitorime: asumă astfel, pe lângă rolul de „președinte jucător“, și pe cel de conducător de partid de opoziție, ba chiar pe cel de șef neîncoronat al opoziției. Sunt convins de aceea că înfruntările violente cu Ponta îi fac mare plăcere, dându-i senzația că se află încă în „mijlocul jocului“. Din păcate, jucând toate aceste roluri, le și ratează pe toate: prin cumpărarea terenului a atras familia într-un scandal imund, pe care adversarii, provocați zi de zi, abia îl așteptau; a divizat opoziția contribuind la înfrângerea ei sigură; în fine, oferă imaginea tristă a unui „rege“ care, incontinent, acuză, vituperează, îi demască neodihnit pe toți marii prevaricatori ai neamului său – dar fără nici cel mai mic efect concret. Iar neputința îl înverșunează și mai mult. Însă, mai devreme sau mai târziu, în pofida refuzului său de a se consola, la „pensie“ tot va fi scos. Ca noi toți, de altfel... Diferența e, spuneau stoicii, că „destinul îl conduce pe cel ce-l voiește, dar pe cel ce-l refuză – îl târăște“. //