Atuul nostru este credibilitatea

Calin Popescu Tariceanu, Presedintele Pnl 21.10.2004

De același autor

Nascut 14 ianuarie 1952 o Liceul "St. Sava", Bucuresti; Facultatea de Hidrotehnica, Institutul de Constructii, Bucuresti; M.Sc. Informatica si Matematica pentru Cercetare, Universitatea Bucuresti o inginer, Administratia Nationala a Apelor, Filiala Arges (1976-1977); inginer, Constructii Industriale, Bucuresti (1977-1979); asistent universitar, Facultatea de Hidrotehnica, Institutul de Constructii, Bucuresti (1980-1991); fondator al primul post de radio privat din Romania (1990); director general, Radio Contact (1992-1996); partener asociat, Automotive Trading Services, importator oficial Citroën (din 1993); membru fondator si presedinte al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (1994-1997); presedinte al APIA (2001-2003; din 2003, presedinte de onoare) o 37 lucrari stiintifice si articole în domeniul alimentarii cu apa si tratamentului apei o membru fondator al PNL (1990); secretar executiv PNL(1990-1992); membru al Adunarii Constituante (Parlament) (1990-1992); vicepresedinte al PNL (1993-2004); ministru de stat (1996-1997); ministru al Industriei si Comertului (1996-1997); membru in Comisia parlamentara pentru politica economica, reforma si privatizare (1996-2000); vicepresedinte al Comisiei parlamentare pentru buget, finante si banci (din 2000); vicepresedinte al Partidului European Liberal Democrat (din 2003); presedinte interimar al PNL (din octombrie 2004)

Ati preluat conducerea partidului intr-un moment dificil. Plecarea intempestiva a lui Stolojon a pus PNL intr-o situatie de neinvidiat, din care insa ati iesit repede, aratand ca nu ezitati. Cum gestionati partidul in acest moment, stiind ca in PNL exista personalitati accentuate si ca alegerile bat la usa?
Chiar acum (nota red.: marti, 12 octombrie) am terminat o sedinta de definitivat listele pe care le vom supune spre aprobare Biroului Executiv. Este adevarat ca PNL trece printr-o perioada dificila, dar criza a fost rezolvata intr-o masura apreciabila, pentru ca PNL a facut dovada unei maturitati politice la care multi nu se asteptau si pe care partenerii si-o doreau. In general, aceasta maturitate politica se manifesta in momentele de criza. Maturitatea politica a constat in afirmarea unitatii PNL, in reafirmarea unei optiuni politice fundamentale care este mentinerea Aliantei Dreptate si Adevar ca proiect politic capabil sa se opuna, cu sanse de la egal la egal, in confruntarea cu PSD, bazandu-ne si pe forta celor doua structuri politice, dar bazandu-ne in cel mai inalt grad pe rezultatul votului pe care ni l-au dat cetatenii la alegerile locale. In momentul de fata, lucrurile intra intr-o situatie de normalitate si pentru ca sunt ajutat de deciziile politice anterioare care au definitivat in proportie de peste 97% listele. Ulterior votului in Delegatia Permanenta asupra componentei listelor, am primit observatiile societatii civile, prin actiunea Coalitiei pentru un Parlament Curat. Ni s-a parut tuturor ca este normal si firesc sa tinem cont de aceste observatii, sa le analizam, sa le dam posibilitatea si celor care sunt vizati in mod direct de aceste observatii sa-si exprime un punct de vedere, sa dea o replica la acuzatiile care li se aduc si apoi sa luam o decizie in final, o decizie politica care ne revine. Astazi am facut aceasta operatie deloc usoara, prin care, analizand observatiile primite de la societatea civila, vom propune diseara masurile de retragere a unor candidati de pe listele parlamentare. De ce? Pentru ca dorim, noi ca partid de opozitie in acest moment, sa oferim o imagine curata, o imagine corecta asupra a ceea ce trebuie sa fie institutia parlamentara. Eu nu pot sa accept sa avem pe listele noastre oameni cu un trecut politic discutabil, care au facut traseism politic, care au avut optiuni care nu sunt concordante cu ceea ce vedem noi, ca liberali, ca este mersul vietii politice in Romania, sau care, prin prisma activitatilor private, mai ales in domeniul afacerilor, devin vulnerabili pentru ca sunt intr-o masura mai mare sau mai mica dependenti de puterea politica si administrativa. Ca atare, unii din ei vor fi scosi de pe lista.
Pronunt eu numele d-lui Viorel Catarama, in jurul caruia au fost foarte multe discutii si inainte, dar si cu ocazia inaintarii acestei liste din actiunea "Parlamentul Curat". Dansul s-a impotrivit, s-a tot explicat, s-a justificat. In final, nu a putut inlatura imaginea proasta pe care si-a creat-o si eu nu inteleg ce-i atata zbatere acum sa fie sau sa nu fie pe liste. Cu alte cuvinte, vreau sa intreb: cum gestionati interesul personal in raport cu interesul unui partid care aspira, facand parte dintr-o alianta, sa ia puterea politica?
Inainte de a vorbi despre Viorel Catarama, vreau sa fac un considerent de ordin general. Sa stiti ca atuul major al nostru, al PNL si al opozitiei, este credibilitatea. Noi avem in momentul de fata o credibilitate incomparabil mai mare decat cea a partidului aflat la putere, care si-a erodat aceasta credibilitate prin promisiuni facute fara acoperire. Cred ca este atuul cel mai important, daca nu cumva singurul atu major. Pentru ca in rest, sigur, intram in zona promisiunilor politice, in care a face un pariu cu PSD, cine face promisiuni mai atragatoare, este foarte riscant. Noi nu vrem sa intram in zona promisiunilor de tip demagogic si populist. Nu vrem sa ni se reproseze si noua ca am facut promisiuni care n-au nici un fel de acoperire. De aceea trebuie sa fim extrem de precauti si sa pastram atuul pe care il avem si care tine, sa spunem, de capitolul imagine. La capitolul imagine, este clar ca Viorel Catarama are o problema. Dupa parerea mea, problema lui de imagine s-a amplificat foarte mult in media si eu consider ca nu se justifica. Dar, in acelasi timp, trebuie sa remarcam ca aceasta problema exista. Sunt intrebat in mod constant, sistematic as putea spune, de presa in legatura cu situatia lui. PNL a luat o decizie politica in aceasta privinta si decizia a fost ca Viorel Catarama sa nu figureze pe listele parlamentare, tocmai ca urmare a situatiei in care el se afla, fara sa vreau sa dramatizez.
Care este situatia d-lui Stolojan acum? A plecat o saptamana, s-a intors si circula o zvonistica intreaga in jurul persoanei lui; se intoarce la partid, candideaza la Senat, nu candideaza…
De fapt, stiti ce se-ntampla? Doar din cauza faptului ca Theodor Stolojan a plecat in strainatate, se poate spune ca s-a intors. In termeni politici insa, asta este o chestiune care poate fi privita exclusiv prin prisma sanatatii sale. A plecat in strainatate sa-si faca analize medicale si s-a intors in tara. Dar din punct de vedere politic nimic nu s-a schimbat. Theodor Stolojan si-a delegat competentele de presedinte pe o perioada nelimitata catre unul din cei 5 vicepresedinti, in speta eu am fost cel vizat, si politic lucrurile raman asa cum stiti. Revenirea lui Theodor Stolojan in tara este exact ca si cum ar fi fost plecat la Predeal si s-a reintors la Bucuresti, nu este nimic altceva. Nu se poate vorbi in acest moment despre o revenire in viata politica a lui Theodor Stolojan.
Deci nu candideaza pe liste...
Mai mult, el a cerut sa fie scos de pe listele Parlamentului.

Campania electorala va fi o batalie grea

Cum colaborati cu Partidul Democrat in acest moment, cu alte cuvinte, cum merge Alianta dupa ce a suportat socul de a-si pierde candidatul si a fost silita sa-si puna la iuteala un altul?
Sunt doua chestiuni: Cum a reactionat Alianta? Am reactionat la iuteala, cum ati spus, dar cred ca decizia a fost, din punct de vedere politic, o decizie extrem de reusita, care a avut, pe de o parte, in interiorul Aliantei, darul sa redea increderea celor care au fost un moment descumpaniti de plecarea lui Stolojan, sa redea increderea ca avem un candidat care are sanse reale la alegerile prezidentiale. Spun ca avem acest candidat pentru ca cel desemnat de Alianta pentru prezidentiale, Traian Basescu, si-a demonstrat forta electorala la campania alegerilor locale, cand l-a invins pe Mircea Geoana fara drept de apel. Pe de alta parte, am vazut ca presa a apreciat ca probabil nici in visele cele mai negre PSD nu si-a imaginat sa-l aiba pe Basescu drept contracandidat, si in special Adrian Nastase nu s-ar fi asteptat sa-l aiba pe Basescu contracandidat la prezidentiale. Lucrul este valabil nu numai la nivelul Bucurestiului, unde bucurestenii au o optiune evidenta de a-l sustine pe Basescu. Avem deja date care demonstreaza ca Basescu are o sustinere importanta la nivelul intregii tarii. Sondajele arata acest lucru.
S-au si facut sondaje?
S-au si facut sondaje, dupa ce s-a retras Theodor Stolojan.
Dar inainte de a se anunta candidatura lui Basescu?
Si inainte de a se anunta candidatura lui Basescu. In sondajele de atunci, bateam usor pasul pe loc. Eram in situatia in care am fost avertizati de cercul nostru de analisti politici si de sociologi ca tendinta era de stagnare. Si daca aceasta tendinta s-ar fi mentinut, atunci foarte probabil ca pierdeam alegerile.
Oricum, dupa alegerile locale ati avut o pierdere de viteza evidenta pentru toata lumea. Multi analisti au apreciat faptul ca v-ati multumit cu reactia electoratului si ca ati construit mai putin. Ce se intampla acum? Cum va ganditi sa redemarati? Se produc intalniri, evenimente?
Da. Se produc intalniri, evenimente, echipele de campanie s-au reanimat. Am fost in Ardeal. Eu nu am participat decat la reuniunea din judetul Bihor, Oradea si Stei, Basescu si cu alti colegi de-ai mei au fost si la Cluj si este evident ca primirea care ne-a fost facuta vorbeste de la sine. Nu ma refer la mitingurile care au fost tinute cu simpatizantii nostri, pentru ca acolo optiunile sunt clare, dar am vazut reactia oamenilor de pe strada. Am mers cu Basescu, noi doi, pe strada, ziua in amiaza mare, si am vazut reactia oamenilor.
Ce faceau?
Nu s-a intamplat ca vreo persoana sa treaca pe langa noi si sa nu intoarca capul. Unii ne salutau cu zambetul pe buze, foarte incantati ca ne vad, iar altii chiar veneau catre noi sa ne stranga mana si sa ne spuna cateva cuvinte de imbarbatare si sa ne spuna ca ne sprijina. E foarte important, pentru ca aceasta este, daca vreti, fata adevarata, pulsul adevarat al lucrurilor. Bine, nu inseamna ca batalia este gata castigata, va fi o batalie grea. In mediile rurale in special, unde informatia ajunge mai greu, trebuie sa ne mobilizam toate resursele. Stim din sondaje ca in prezent sunt foarte multi indecisi. Ei vor inclina balanta, pentru ca in acest moment noi avem un usor avans fata de PSD.
Cum colaborati cu Traian Basescu, pentru ca am auzit formulata si aceasta reactie din partea liberalilor: iata, suntem incalecati acum de Basescu si de PD! Stolojan era prieten cu el de mai multa vreme.
Bine, e mult spus ca erau prieteni. Au colaborat din aceeasi perioada din care colaborez si eu cu Basescu; am facut parte din acelasi guvern si de atunci am avut o colaborare foarte buna. E un om cu care nu as putea spune ca trebuie s-avem probleme, iar ca liberalii au spus ca vor fi acum dominati de Basescu, asta cred ca sunt aprecierile mai degraba ale presei. Sa stiti ca Alianta este pe picioare de un an de zile si am mers tot timpul pe o linie ascendenta. Am trecut o prima etapa de test, care au fost alegerile locale. Acolo unde Alianta s-a prezentat unita, la Bucuresti si la Cluj, a luat rezultatele pe care ni le doream, in fata unor adversari foarte puternici: Geoana la Bucuresti si Ioan Rus, ministrul de Interne, la Cluj. Deci Alianta a dovedit ca poate sa functioneze foarte bine si rezultatele de la locale ne-au dat incredere. Echipele de la locale au avut timp sa se rodeze si acum lucram la nivel de Alianta, practic incercand ca structurile independente ale partidelor noastre sa fie trecute pe planul doi, in beneficiul structurilor comune ale Aliantei.

Agenda politica ne-o facem singuri

PSD va tot impunge ca nu va prezentati mai repede programul de guvernare.
Programul de guvernare exista. Dar vreau sa va spun doua lucruri: in primul rand, nu acceptam ca agenda noastra politica sa fie impusa de PSD; agenda noastra politica ne-o facem noi, noi publicam programul cand vrem noi, cand consideram noi ca trebuie. In al doilea rand, sa fim foarte cinstiti, cat la suta din electorat citeste programul unui partid? Nu cred ca ar citi cineva programul PSD. Sigur ca l-am citit eu, e un interes politic si profesional. Trebuie sa fiu informat ce vrea partidul majoritar, cum se prezinta in alegeri. Dar in rest, ceea ce conteaza cred ca sunt mai mult aparitiile publice, dezbaterile televizate, unde oamenii pot sa intre in contact, sa vada, sa aprecieze nivelul de seriozitate, de credibilitate, modul in care se prezinta partidele politice. Deci programul exista, e un program extrem de solid, care are la baza o argumentare de ordin bugetar necesara pentru a da credibilitate angajamentelor pe care ni le luam, pentru ca toate angajamentele au la baza un suport bugetar, un suport legat de sursele de finantare, si acest lucru este facut. In concluzie, avem program, dar il prezentam cand vrem noi, si nu cand vrea PSD. Ei sunt intr-o lipsa acuta de teme de atac in momentul de fata si-atunci sigur ca incearca tot felul de diversiuni.
Aveti si un prim-ministru? Sunteti dvs.?
In momentul de fata, Alianta nu si-a desemnat un prim-ministru. La fel, acest lucru face parte dintr-un calendar pe care noi ni-l fixam si noi vom decide cand va fi anuntat primul-ministru. Ceea ce este stabilit, ceea ce am convenit cu partenerii nostri de la PD este ca primul-ministru va fi un liberal.
Ce strategie ati pregatit pentru a sparge blocajul mediatic - e bine stiut ce se intampla pe la televiziuni - si cum o sa va faceti cunoscut mesajul, dincolo de timpii de antena repartizati?
Sa stiti ca solutii miraculoase nu sunt in ceea ce priveste blocajul mediatic, si nu numai, ceea ce observ in ultimele doua saptamani este ca unele televiziuni private au inceput sa-si faca treaba din ceea ce ar insemna o campanie murdara, adica au inceput discreditarea noastra sub diferite forme. Nu-i o surpriza foarte mare si-o sa procedam cum am procedat si la alegerile locale. Asta inseamna ca suntem mult pe teren, luam contact cu oamenii, pentru ca este, in final, modalitatea cea mai eficienta de a le transmite ce dorim sa facem si sa le explicam care e programul nostru.
Si la sate cum veti proceda? Pentru ca electoratul de la sate este atasat masiv de PSD.
Campania electorala nu e dusa numai de liderii partidului. La nivel central, noi nu putem sa ajungem in fiecare sat, comuna, dar campania e organizata la nivel de judet si sunt liderii locali care candideaza la parlamentare si care sunt cei mai importanti vectori de comunicare in plan local. Vom avea, sigur, si reuniuni mari, mitinguri electorale mari in diferite zone, dar de-acum va spun ca nu vom putea sa parcurgem fiecare judet, fiecare oras. In compensatie fata de ceea ce se intampla la nivel central, sa stiti ca presa locala are mult mai multa disponibilitate de a deschide antena pentru a da posibilitate si opozitiei sa participe la dezbateri.
Liberalii sunt oameni bogati. De ce nu au o televiziune?
Stiti de ce nu au o televiziune? Pentru ca o televiziune, in mod normal, trebuie sa fie o afacere si stim bine deja, am observat dupa incercarile esuate, unii stiau dinainte de '90 ca moda oficiosului de partid a trecut, indiferent ca vorbim de ziar, de televiziune sau de radio. Dar se pare ca in Romania lui Nastase sansele de a tine pe picioare un suport media care este trambita partidului sunt mult mai mari decat intr-o lume normala, pentru ca banii publici sunt canalizati cu precadere catre aceste suporturi media, care traiesc intr-un mediu artificial. Intr-o piata cu adevarat libera, unde competitia primeaza si unde calitatea in final iese la suprafata, aceste suporturi media n-ar putea sa existe. Dar cu banii publici se pot face si minuni; Nastase ne-a demonstrat lucrul acesta. Noi, ca liberali, avem o alta conceptie. Nu cred ca exemplul dat de Nastase trebuie urmat, daca vrem sa facem Romania europeana. Eu cred ca toate lucrurile astea trebuie la un moment dat sa tina de domeniul perioadei de tranzitie, ca sa nu spun de domeniul trecutului.
Sigur ca la liberali sunt oameni cu stare materiala buna, dar nu sunt oameni excesiv de bogati. Sunt poate doi-trei foarte cunoscuti. Pentru ca sunt oameni care in general si-au construit averile plecand de la o baza economica sanatoasa si participand la ceea ce se numeste economie de piata autentica. Eu vad la PSD extrem de multi oameni, mai ales printre cei politici, care au niste averi inimaginabile, din punct de vedere al dimensiunii, si a caror provenienta nu se poate justifica in nici un fel, pentru ca nu sunt cunoscuti ca oameni de afaceri care sa fi avut o sursa de venit pentru construirea acestor averi. Aici e problema mare. De fapt, in Romania, cand se vorbeste de coruptie... Coruptia nu este un concept abstract, despre care unora le place sa vorbeasca si sa bata moneda pe ea, coruptia exista, numai ca actuala putere foloseste toate parghiile pe care le are la dispozitie, toate institutiile statului, pentru a-si consolida averile si a se proteja impotriva unor eventuale indiscretii venite din partea unei opozitii care nu vrea decat sa le incurce existenta. Coruptia nu este o problema in fata careia toata lumea trebuie sa se resemneze ca in fata unei fatalitati. Este in primul rand o chestiune de atitudine si de vointa politica. Mai mult nu intru in detaliu.
Veti participa la o guvernare cu PSD?
Am afirmat intotdeauna ca ne vom opune atat politicii PSD, cat si oricarei politici de colaborare cu PSD.

Interviu realizat de Rodica Palade

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22