De același autor
Mă întreb, pentru cei mai tineri, care nu au trăit mineriadele pe pielea lor, oare cu ce seamănă zilele astea? Ei cum ar putea afla ce începe cu ce se întâmplă de două luni încoace? Noi am văzut în anii ‘90 democrația distrusă cu bâta, iar distrugerea validată cu votul. Acum e distrusă cu parlamentul și se pregătește a fi validată tot cu votul.
Am cântărit îndelung tot ce am aflat despre subiect, ca să iau o decizie finală despre participarea mea la referendum. Obiectivul principal pentru mine și pentru România pe care mi-o doresc e ca Traian Băsescu să rămână președinte. Nu pentru el, dar e singura poziție din care le poate da, împreună cu oficialii UE, peste degetele obraznice și iresponsabile celor care nu doresc o Românie aliniată principiilor, normelor și instituțiilor europene. Dacă Băsescu e demis, toți suntem dați la o parte din Europa și din speranța unui viitor mai bun. Pentru mulți ani.
Așadar, obiectivul prim nu e ca Băsescu să rămână președinte în glorie, câștigând referendumul la număr de voturi. Eu înțeleg că domnia sa își dorește și ne cere asta, dar problema mea nu e cum să fac ca să îl ajut pe el, ci cum să fac ca să mă ajute el pe mine, că ăsta ar trebui să fie rolul unui politician. Nu risc siguranța mea și a lumii mele pe scorul lui, căci nu victoria lui mă animă, ci obligația și datoria lui de a rămâne la post și de a apăra statul de drept împotriva celui mai furibund atac din ultimii 22 de ani.
Cea mai sigură cale pentru atingerea acestui obiectiv e ca referendumul să fie invalidat. Contribuția mea la acest rezultat e să nu mă duc la vot. Să nu cad în capcana necesității exercitării dreptului democratic de participare la vot. Am de gând să apăr democrația, nu să o îngrop cu armele ei, dând curs manipulării grosolane și masive a atacatorilor ei.
Când îl vedeam pe Băsescu cum ține la brâu și specimene pedeliste dubioase, nu mi se părea deloc un președinte bun. Acum, însă, când am văzut la putere specimenele useliste pe care le ținea în frâu, mi se pare că a fost un președinte mult mai bun. Dacă motivul principal al suspendării e că a încălcat Constituția pentru că n-a mediat cu ei, nu pot decât să îl apreciez. Cred că dacă ar fi mediat cu pușcăriabili și impostori, abia atunci ar fi încălcat grav Constituția.
Dincolo de acest merit, Traian Băsescu a acumulat și multe minusuri. Cot la cot cu opozanții lui de azi. Acum ceva vreme, mi-am promis că n-o să mai aleg niciodată între două rele. Imaginația politicienilor români a fost, însă, mai tare decât a mea. Acum am de ales între două rele, dar pe paliere diferite. Pe o parte, e un președinte suspendat care n-a putut convinge coalițiile de guvernare să scape de incompetenți și hoți. Pe cealaltă, însă, nu e un rău de natură doar politică sau administrativă. E un rău pentru însăși existența statului de drept pe care ne chinuim să-l construim de peste două decenii. E un rău la adresa celei mai importante redute a democrației - justiția. Nu e doar un pericol mai mare, e prea mare.
Participarea la consultarea populară e un drept. Apărarea legilor, instituțiilor și Constituției e o obligație. Nu-mi voi folosi dreptul de participare la referendum pentru a-mi nesocoti obligația de apărare a democrației din România.
Fac asta nu cu gândul la Băsescu, ci cu gândul la mine și la oamenii din jurul meu care vorbesc și scriu corect românește, care prețuiesc educația, munca și onoarea, care respectă drepturile și obligațiile proprii și pe ale celorlalți și care, nu în ultimul rând, vor să-și vadă liniștiți de viață fără să fie agresați în fiecare zi de minciunile, reaua-credință și lăcomia politicienilor.
Sper ca pe 29 iulie cât mai mulți români de bună-credință să ocolească secțiile de vot pentru a invalida o nelegiuire, Băsescu să se întoarcă la Cotroceni și să apere în continuare statul de drept, poate mai înțelept decât până acum, Ponta și Antonescu să se întoarcă de unde au venit și să rămână acolo, iar parlamentul să ia act de toate astea și să își dea demisia în bloc.
Iar după 29 iulie, sper să putem continua lupta. Istoria ultimelor două luni îmi dă certitudinea că Ponta, Antonescu și cei care îi manevrează nu vor respecta nimic. Nicio promisiune internă sau externă, nicio instituție internă sau externă, niciun principiu democratic intern sau extern, nicio lege care le încurcă planurile. Ei nu au scrupule, demnitate sau vreo măsură justă a realității. Vom avea de luptat cu ceva care nu știe și nu poate să trăiască în democrație. //