De același autor
De la revolutie încoace, Capitala a avut opt primari. Primii patru (Dan Predescu, Stefan Ciurel, Doru Pana, Viorel Oproiu) au fost numiti prin decizie de guvern. Urmatorii patru - Crin Halaicu, Victor Ciorbea, Viorel Lis, Traian Basescu - au fost alesi.
Halaicu, Ciorbea si Lis sunt embleme ale dominatiei CDR asupra Capitalei. Invinsii lor proveneau din FSN (Cazimir Ionescu in 1992) si din PDSR (Ilie Nastase in 1996 si Sorin Oprescu in 1998). Basescu a fost, in schimb, simbolul redefinirii opozitiei fata de nomenclatura administrativa si politica reunita in jurul lui Ion Iliescu si, mai tarziu, Adrian Nastase. Invingator in fata aceluiasi Oprescu in 2000 si reales in 2004, chiar din primul tur, dupa ce l-a umilit pe Mircea Geoana, Basescu a lasat locul liber la primarie in decembrie, pentru ca a fost ales presedinte. Capitala e administrata acum, in regim interimar, sub autoritatea viceprimarului Razvan Murgeanu. Peste o luna vom avea alegeri.
Situatia actuala nu seamana deloc cu cea ivita dupa desemnarea lui Victor Ciorbea ca prim-ministru. Atunci, liderul taranist a tinut cu tot dinadinsul sa isi rezerve postul de la primarie. Viceprimarul Viorel Lis a asigurat un interimat foarte lung si foarte fragil. Cand Victor Ciorbea a pierdut, in aprilie 1998, sefia guvernului, el a renuntat si la fotoliul pe care si-l rezervase. In consecinta, in octombrie acelasi an, s-au organizat alegeri, Lis devenind primar general pentru 1 an si 8 luni. Spre deosebire de 1998, primarul interimar nu mai candideaza acum pentru postul de edil-sef al Capitalei. A incercat sa faca acest lucru viceprimarul Ludovic Orban, care a pierdut insa competitia desfasurata in interiorul Aliantei liberalo-democrate. PD si PNL vor sustine candidatura lui Adrian Videanu, in prezent vicepremier.
Cine vor fi ceilalti candidati care se vor infrunta la testul din 3 aprilie? Pana in acest moment, nici unul dintre cei inscrisi in cursa in iunie 2004 nu si-a mai depus candidatura. Au fost, in schimb, anuntati trei candidati din partea partidelor parlamentare. PRM o sustine pe arhitecta Anca Petrescu, dupa ce in vara il avusese drept purtator de stindard pe Dumitru Dragomir. Membru al coalitiei guvernamentale, PUR si-a desemnat si el un concurent: e vorba despre Radu Opaina, care continua cursa desfasurata in iunie 2004 de Monica Tatoiu. In sfarsit, dupa ce a recurs anul trecut la candidatura lui Mircea Geoana, PSD il arunca acum in lupta pe Marian Vanghelie. Optiunea social-democratilor exprima foarte bine pierderea pozitiei ocupate de PSD pe scena politica: daca in 6 iunie 2004, PSD era reprezentat de ministrul de Externe in functie, de data aceasta partidul condus (inca) de Adrian Nastase mizeaza pe un simplu primar de sector.
Enumerarea acestor candidaturi atrage atentia asupra unei probleme interesante. E vorba despre felul in care este valorizata notorietatea in competitia pentru Capitala.
In vara trecuta, partidele, inclusiv cele care dispuneau de o forta modesta, le propuneau bucurestenilor mai multi candidati cu o notorietate semnificativa la scara nationala: printre acestia figurau fostul premier Victor Ciorbea (PNTCD), fostul sef de cabinet prezidential Mugur Ciuvica (Actiunea Populara), fostul primar Viorel Lis (Partidul Noua Democratie), analistul politic Cornel Codita (Partidul Ecologist Roman), fostul sef de stat major Mircea Chelaru (PUNR) ori deputatul Raj Tunaru (Partidul Tineretului Democrat). La competitia din 3 aprilie, vor exploata notorietatea publica nu numai partidele parlamentare, ci si mai multi independenti: si-au anuntat astfel intentia de a candida cu acest statut antrenorul Cornel Dinu, jurnalistul Ralu Filip si inspectorul pietelor cunoscut sub apelativul Piedone si numit in realitate Cristian Popescu. Doar partidele mici par sa fi renuntat la folosirea notorietatii. O dovedesc trei dintre formatiunile extraparlamentare care si-au anuntat candidatii in zilele din urma. Astfel, Partidul Pensionarilor si al Protectiei Sociale va miza pe necunoscutul Petre Petcu, Partidul Tineretului Democrat l-a ales pe anonimul Costin Gula, iar Actiunea Populara si-a indreptat atentia catre Nicolae Serbu, patronul unui post de muzica (Atomic). Doar PNTCD s-ar putea sa constituie o exceptie. Desi nu a facut nici un anunt oficial, presa a sugerat ca partidul lui Ciuhandu ar urma sa aleaga intre actorul Ion Caramitru, fostul director al SRR Andrei Dimitriu si Marian Milut, fostul prezidentiabil al Actiunii Populare, trecut intre timp la taranisti.
Sa observam, pe de alta parte, ca desi partidele parlamentare mizeaza pe notorietatea solida a propriilor candidati, aceasta are continuturi foarte diverse. Intre reputatia Ancai Petrescu de a fi participat la proiectul Casei Poporului si celebritatea iletrismului lui Marian Vanghelie avem distanta dintre nostalgia pentru Vechiul regim si, respectiv, regimul "meandrelor concretului". Cariera lui Videanu, impartita intre afaceri, Parlament si Guvern, si cariera lui Opaina, divizata intre reteaua asociatiilor de proprietari si directoratul de la Radet sunt, la randul lor, emblematice pentru tranzitie.
Al noualea primar va fi ales dintre aceste personaje care speculeaza notorietatea castigata in anii postcomunismului. Aceasta e deja o "traditie" bucuresteana. A initiat-o Victor Ciorbea, intrat in competitia pentru primarie dupa o cariera sindicala de succes si a continuat-o Traian Basescu, care, inainte de a deveni candidat, fusese ministru al Transporturilor in mai multe guverne postdecembriste.