Cati vor fi in 2004?

Cristian Preda 06.10.2004

De același autor

In 1990, au fost 3, doi ani mai tarziu - 6, in 1996 s-au inscris in cursa 16, pentru ca in 2000 sa avem 12 prezidentiabili. Cati vor fi in 2004?
Pana sambata, pareau a fi siguri doi candidati cu sanse: Nastase si Stolojan, ambii avand in spate doua aliante in care sunt incluse patru din actualele partide parlamentare. Stolojan a abandonat cursa. Nu e singurul. Alti patru candidati anuntati au facut-o: Codrut Seres s-a retras dupa ce partidul sau (PUR) s-a aliat cu PSD; independenta Lia Roberts a facut acelasi lucru imediat ce a descoperit dificultatile accesului la posturile TV si in presa din Romania; Constantin Timoc, un inginer roman emigrat in SUA in anii '60 si reintors in Timisoara natala in 2002, a disparut din competitie dupa ce Victor Ciorbea, cel care-l propusese, a fost debarcat de la sefia PNTCD; in fine, candidatul Uniunii pentru Reconstructia Romaniei - Marian Tata, fost presedinte al Asociatiei Pro Democratia - n-a ramas in cursa decat pret de cateva zile, lasand apoi locul viceprimarului din Campulung Moldovenesc, Ovidiu Tudorici. Revenind la candidaturile sustinute de partidele parlamentare, trebuie spus ca, daca PSD si PUR mizeaza pe premierul Nastase, iar PNL si PD vor opta foarte probabil pentru Basescu, celelalte doua formatiuni cu reprezentare in Camere au anuntat si ele candidati pentru Cotroceni. UDMR a renuntat la candidatura traditionala a lui Frunda si-l va sustine acum pe Marko Bela, iar Vadim Tudor s-a lansat duminica in competitie, cu toate ca, de cateva luni incoace, liderul PRM profeteste falsificarea electronica a alegerilor si afirma ca in aceste conditii nu are sens sa participe. Cele doua partide crestin-democrate, ambele extraparlamentare, sustin fiecare cate o candidatura, dupa ce si-au amanat fuziunea: Marian Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman, va candida pentru Actiunea Populara, iar Gheorghe Ciuhandu, primarul Timisoarei, va fi probabil foarte curand oficializat candidat al PNTCD. E, de asemenea, posibil ca liderul Uniunii Civice Maghiare, Szász Jénö, sa intre in competitia pentru fotoliul de la Cotroceni, pentru a face simtita prezenta alternativei la UDMR in sanul maghiarimii.
Alti 10 politicieni si-au anuntat intentia de a candida. Motivatia si proiectele lor dau seama de imaginarul politic al Romaniei de azi.
Venit, ca si Lia Roberts si Constantin Timoc, din SUA, Aurel Radulescu este presedintele Partidului Renasterea Romaniei si - simultan!? - presedinte de onoare al Partidul Pensionarilor si Protectiei Sociale. Recomandat "avocat, vicar general si lider spiritual al Bisericii Ortodoxe din Statele Unite", Radulescu sustine ca va miza in campanie pe ajutorul… preoteselor, cata vreme preotii au fost opriti de BOR de la participare: dotate cu telefoane mobile, cum planuieste candidatul, preotesele vor avea misiunea de a spori scorul unor formatiuni care au obtinut impreuna la locale mai putin de 0,5% din voturi.
Viorel Bumbu, presedintele filialei Alba a Uniunii Democratice a Romilor, contestat cu vehementa de liderii Partidei Romilor, are ca punct principal in programul prezidential "hranirea poporului" si s-a remarcat deocamdata prin protectia pe care a acordat-o unei tinere silite sa se prostitueze. Marian Enache, fost consilier al lui Ion Iliescu si fost ambasador in Republica Moldova, actualmente liderul Partidului Noua Democratie, a decis sa candideze dupa ce propusese o fuziune PNTCD-ului si incercase o apropiere de Forta Democrata a lui Petre Roman.
Un candidat aparte este Gheorghe Dinu: absolvent de Stefan Gheorghiu, fost general in serviciile secrete, actualmente avocat si conferentiar la Universitatea Ovidius din Constanta, Dinu (fara afiliere partizana) e anchetat de PNA in dosarul Petromin. Dinu sustine deocamdata un singur proiect: revenirea la serviciul militar obligatoriu. Cele mai extravagante propuneri electorale au venit insa de la un alt jurist: pe nume Victor Nitu, el a promis nici mai mult nici mai putin decat organizarea unui campionat mondial de fotbal la Botosani si construirea unui oras exclusiv pentru batrani!
Raj Tunaru, presedintele Partidului Tinerilor, s-a hotarat la randul lui sa candideze, dupa ce a intentionat sa-l lanseze in cursa pe cantaretul Dan Bittman si dupa o incercare de apropiere de Gigi Becali, seful Partidului Noua Generatie. Becali are si el de gand sa sustina un candidat, ezitand intre un fost primar (Dumitru Sechelariu) si un fost liberal (Emil Tocaci).
Trei alte nume au fost vehiculate in presa: este vorba despre Gratiela Barla, din partea Fortei Dreptatii, care a fost prima femeie inscrisa in cursa prezidentiala, in 2000; este vorba, apoi, despre doi sefi de partid care au participat si la cursa pentru Primaria Capitalei din iunie trecut: Mircea Chelaru, presedintele PUNR si, respectiv, Ioan Coja, liderul Partidului National Democrat Crestin. Cum noua lege electorala pentru desemnarea presedintelui a diminuat numarul de semnaturi necesare pentru sustinerea unei candidaturi, de la 300 la 200 de mii, nu este exclus ca o buna parte dintre cei amintiti mai sus sa participe efectiv la alegerile din 28 noiembrie.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22