Educatia si politica sindicatelor

Cristian Preda 22.09.2004

De același autor

Greva din 15 septembrie din scoli a fost urmata doar partial. Dintre cele patru sindicate din invatamant, trei au semnat acordul propus de guvern cu cateva ore inainte de revenirea elevilor din vacanta. Este vorba despre Alma Mater, Spiru Haret si Federatia Educatiei Nationale (FEN). Cel de-al patrulea - Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) - a refuzat oferta guvernului si a mobilizat o buna parte dintre cei peste 130.000 de membri ai sai, care au protestat in fata cladirilor oficiale sau care, pur si simplu, nu au apucat drumul scolii pe 15 septembrie. Cele patru organizatii fac parte din trei centrale sindicale diferite: astfel, Alma Mater este afiliata la confederatia Cartel Alfa (dirijata de Bogdan Hossu), Spiru Haret si FEN sunt membre ale CNSLR Fratia (organizatie la carma careia se afla Marius Petcu si Liviu Luca), in vreme ce gruparea care nu a cedat in fata guvernului este parte a Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR), condusa de Iacob Baciu si avandu-l drept vicepresedinte chiar pe liderul FSLI, Aurel Cornea. Nu e prima data cand aceste organizatii sunt scindate in momentul actiunii, dupa ce fiecare anunta in prealabil ca va urma solutia radicala a grevei. Merita insa sa privim solidarizarea partiala de acum din perspectiva relatiei miscarii sindicale cu partidele politice, asa cum s-a conturat aceasta in saptamanile de dupa alegerile locale.

Faptul ca Spiru Haret si FEN au renuntat la greva nu este, pana la urma, de mirare: centrala de care tin ambele are un protocol politic cu PSD. Alma Mater, in schimb, este parte a unei miscari conduse de un lider de sensibilitate crestin-democrata, Bogdan Hossu propunand de altfel nu cu mult timp in urma un proiect de unificare a acestui curent politic. Ineditei aliante dintre sindicalistii cu simpatii pesediste si cei cu simpatii crestin-democrate i s-a opus un sindicat care e si cel mai numeros din educatie, dar si cel mai neutru ideologic, CSDR nefiind asociat cu vreun partid. Ambiguitatea ideologica a aliantelor este in lumea sindicala si mai pronuntata decat in lumea politica. Caci neutrul CSDR a fost invitat de centrala sindicala favorabila PSD (CNSLR Fratia) sa participe la fuziunea acesteia cu o alta mare confederatie, Blocul National Sindical, dirijat de Matei Bratianu si Dumitru Costin. Fara o organizatie puternica in lumea educatiei, BNS proiecteaza sa constituie, impreuna cu CNSLR Fratia, la mijlocul lui octombrie, o super-organizatie, botezata deocamdata Blocul National Sindical Fratia. Pe de alta parte, cele doua organizatii au planuri politice separate: CNSLR Fratia a solicitat deja PSD-ului 8 locuri pe listele pentru alegerile din noiembrie, in vreme ce BNS a incheiat vineri, 17 septembrie, un acord cu PRM in virtutea caruia 15 membri de sindicat vor fi plasati pe locurile eligibile de pe listele partidului lui Corneliu Vadim Tudor. Simplificand acest tablou, putem spune urmatoarele: daca in chestiunea educatiei sindicatele pro-PSD s-au aliat cu cel crestin-democrat impotriva CSDR, in perspectiva viitoarelor alegeri PSD si PRM ofera separat locuri pe liste pentru membrii CNSLR Fratia si respectiv BNS, care isi propun sa fuzioneze inainte de scrutin, sperand sa atraga in aceasta combinatie si neafiliatii politic din CSDR!

Cooperarea dintre centralele sindicale se vadeste a fi mult mai facila in domeniul mediatic: recent, grupul Realitatea, preluat de sindicalistii Petrom dirijati de Liviu Luca, si-a oferit un Consiliu de Administratie, din care fac parte liderii CNSLR Fratia, BNS, CSDR, Cartel Alfa si Meridian. Sa mentionam ca grupul despre care este vorba reuneste televiziuni (Realitatea, Alpha si alte 16 posturi locale), radiouri (Total si 9 statii locale), ca si gazete (in primul rand grupul Ziua). Unul dintre liderii BNS - Dumitru Costin - considera ca aceasta larga coalizare sindicala in domeniul media "poate reprezenta un prim pas spre cooperare si unificare sindicala". Primul gest semnificativ al acestei cartelizari este deocamdata o confruntare: cea care opune grupul Realitatea trustului de presa dirijat de Dan Voiculescu. Disputa din ultimele saptamani dintre Antena 1 si Realitatea este forma cea mai vizibila pe care o imbraca astazi conflictul dintre o parte a patronatului si cartelul sindical. Aliindu-se cu PUR si Antena 1, PSD a ales patronatele, desi a promis locuri pe listele sale si unora dintre sindicalistii care se razboiesc cu PUR si Antena 1. Scindata (inca) de optiuni politice, care duc uneori la paradoxale asocieri in actiunile de protest, miscarea sindicala este pe cale sa isi modifice organizarea, mizand in primul rand pe controlul unei parti din campul mediatic, ca si pe o reprezentare parlamentara consistenta, obtinuta prin negocieri separate cu partidele. Exclusi complet din acest dispozitiv, politicienii din PNL si PD au privit probabil neputinciosi cum ministrul Athanasiu se urca, in prima zi de scoala, sub privirile atente ale primarului Vanghelie, pe fereastra liceului Lazar, pe care obisnuia sa o foloseasca, in anii liceului, pentru a chiuli in Cismigiu.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22