De același autor
Eugen Nicolaescu ori e sanatos tun, ori e inconstient, daca isi permite sa se puna rau si cu medicii, si cu farmacistii. Finantistul a luat in serios cuvintele lui Basescu, sa descopere pe unde se risipesc banii in Sanatate. Liberalul agreat de Cotroceni a inceput sa adulmece farmaciile, mai exact lanturile de farmacii care fac si distributie de medicamente. Aici, ministrul a zgandarit oameni puternici si nu cred ca pe cele mai bune temeiuri. Daca vrea concurenta reala la pretul medicamentelor, Nicolaescu ar trebui sa incurajeze aparitia farmaciilor, favorizandu-le pe cele nou infiintate, cu diverse scutiri de taxe. Sa omori o parte dintre farmaciile existente e ca si cum ai vrea sa ieftinesti carnea reducand numarul macelariilor.
Nicolaescu ar trebui sa umble la numarul importatorilor de medicamente si sa-l dubleze sau chiar sa-l tripleze, pentru a spulbera monopolurile si cartelarea la preturile medicamentelor aduse din afara. In povestea asta ar trebui sa fie inclusa si productia autohtona de medicamente, aducand din strainatate filiale ale unor firme puternice.
Dar daca Eugen Nicolaescu vrea sa lichideze marea sfeteriseala de bani publici in Sanatate, el ar trebui sa termine cu toate aceste Case de Asigurari de Sanatate care stau pe bani veniti de la stat si fac afaceri cu particulari. Casele astea sunt un fel de Sidex al Sanatatii, inainte de privatizare. Va amintiti de uriasul scandal, fara culoare politica, cand s-a urnit vinderea Sidex-ului? Lasam un producator strategic pe mana strainilor! O sa ne coste tabla cat pretul ei in aur! Nu s-a intamplat asa. Ca fapt divers, tratativele acestei privatizari au avut loc pe vremea cand Mugur Isarescu era premierul Romaniei. Sidex-ul s-a scuturat dupa privatizare de toate firmele capusa care pareau eterne.
Cand medicii au vazut pe site-ul Ministerului Sanatatii ce vrea legea lui Nicolaescu in ceea ce ii priveste, au ajuns la concluzia ca e prea mult. Ministrul si-a permis sa ceara directorilor de spitale sa-si faca treaba ca manageri, opt ore pe zi. Propunerea asta nici macar nu-i apartine lui Nicolaescu. I-a lasat-o mostenire predecesorul sau, medicul Mircea Cinteza, care se face insa ca a uitat de ea, de cand s-a intors la conducerea Colegiului Medicilor. Liberalul cu halat alb pare dornic sa-l termine pe colegul sau, liberal cu manecute de contabil, pentru a-si recastiga popularitatea in randurile medicilor.
Acelasi Mircea Cinteza e revoltat ca Nicolaescu vrea sa subordoneze Colegiul Medicilor Ministerului Sanatatii. In principiu, are dreptate. Dar practic acest Colegiu, care ar trebui sa se poarte necrutator cu acei membri ai sai care isi fac prost meseria, s-a transformat intr-o closca a medicilor care ar trebui sa se apuce de altceva, dupa ce s-au dovedit pericole publice ca jurati ai lui Hipocrate.
Pus sa faca ordine in banutii Sanatatii, dar si in functionarea sistemului, finantistul liberal si-a inchipuit ca si-a asigurat spatele daca-l ia in serios pe Basescu si daca croieste legea dupa interesele omului de rand. Mai degraba si-a asigurat frangerea gatului. Omul de rand nu studiaza legea, el vede ca unul Nicolaescu se leaga de marile personalitati ale medicinei romanesti. Iar Basescu, atat de atent la popularitatea lui, ii va tine el partea lui Nicolaescu in confruntarea acestuia cu bonzii in halat? Probabil ca nu. In cel mai bun caz, presedintele isi va exprima regretul cand Nicolaescu va demisiona, cum a facut si dupa demisia lui Miclea de la Invatamant. O demisie care a plecat de la bani putini, dar si de la socotelile pe care si le-a facut Miclea, ca, decat o remaniere de ochii profesorilor, cu el pe post de sacrificat, mai degraba o demisie din nemultumiri bugetare, care-i incurca si pe liberalii lui Tariceanu, si pe propriii sai sustinatori pedisti. Exasperat ca i se cer bani de unde negociatorii FMI i-au spus sa nu mai caute daca Romania vrea un nou acord cu Fondul, Tariceanu le-a atras atentia colegilor de coalitie ca daca una vorbesc cu el si alta declara in public s-ar putea ca si liberalii sa faca la fel. Drept care, pedistii lui Boc au lasat-o mai moale cu declaratia lor ca nu vor nominaliza un nou ministru al Invatamantului pana cand nu se vor gasi cinci procente din buget pentru ministerul lui Miclea demisionarul. Aceste jocuri de glezne pe sub masa, in care PD-ul a excelat pe vremea cand Constantinescu era presedintele Romaniei, incep sa-l invineteasca si pe Basescu. Presedintele jucator nu-l mai poate eroiza pe Miclea cinci la suta, daca Tariceanu il someaza pe el si pe Boc sa gaseasca fonduri pentru protejatul lor, asumandu-si ruperea relatiilor cu FMI.