Taranistul Ioan Talpes

Fara Autor 01.03.2006

De același autor

Decizia Biroului National de Conducere al PPCD (PNTCD), întrunit în 18 februarie la Timisoara, sa îl invite pe senatorul Ioan Talpes în cadrul

urmatoarei sedinte din 1 martie, pentru a discuta despre dorinta exprimata de acesta de a deveni membru al partidului, a starnit numeroase reactii printre membrii marcanti ai PPCD (PNTCD). Invitarea lui Ioan Talpes vine dupa ce acesta l-a insotit pe presedintele partidului, Gheorghe Ciuhandu, intr-o vizita in Germania, in care s-au intalnit cu cancelarul Angela Merkel.

Printre reactiile cele mai vehemente se numara o scrisoare adresata de Doina Cornea presedintelui Ciuhandu si mesajul lui Ion Caramitru pentru colegii din BNC. Publicam, de asemenea, punctele de vedere ale lui Ion Diaconescu si Gheorghe Ciuhandu in chestiunea invitarii lui Ioan Talpes in PNTCD.

 

DOINA CORNEA

Indoielnica si cinica schimbare de vocatie a d-lui Talpes

 
D-lui presedinte al PPCD (PNTCD), Gheorghe Ciuhandu

D-le presedinte,

 

Va scriu cu multa amaraciune in suflet. Sunteti pe cale sa dati lovitura de gratie (PNTCD)-ului, prin primirea d-lui Ioan Talpes in randurile sale.

Mai intai, ati ales schimbarea titulaturii partidului, pierzand astfel de jure afilierea la Internationala Crestin-Democrata (obtinuta de d-l Coposu cu mari riscuri pe vremea lui Ceausescu - cel putin din respect pentru dansul nu trebuia sa faceti acel pas). Iar acum, in cazul primirii d-lui Talpes in partid, va rog sa reflectati la ce consecinte injositoare expuneti acest ultim rest al (PNTCD)-ului.

- Partidul isi va pierde membrii cinstiti (oportunisti are deja mult prea multi!) care nu vor accepta sa fie colegi cu d-l Talpes.

- Partidul va fi invadat, pe aceasta cale, de toti fostii lucratori ai fostelor servicii de informatii (toate vor fi avut si rolul de a face si politie politica). Azi ei sunt doritori de a-si crea o platforma politica credibila, via (PNTCD), nu numai una economica. Cu alte cuvinte, vor sa aiba o voce si in parlament, intoxicandu-l; in timp ce societatea doreste mai mult ca oricand un “parlament curat”.

- Mi s-a mai spus, e poate numai un zvon, ca d-l Talpes nu ar dori decat sa ajute partidul, chiar si financiar... Cu ce fel de bani? In ce scop? In favoarea cui? Nu cumva vrea sa spele niste bani sau sa cumpere partidul pentru a-si spala securistii dezonorati? Si d-l Magureanu avusese astfel de tentatii.

Cum de nu va puneti aceste intrebari, d-le Ciuhandu? Indoielnica si cinica schimbare de vocatie a d-lui Talpes, din fost consilier comunist specializat in probleme SIE, adica de spionaj, in democrat si in crestin, ar trebui sa va dea de gandit. Nu neg, exista convertiri, revelatii, iluminari..., dar cei convertiti isi recunosc mai intai public erorile anterioare, facand apoi dovada sinceritatii regretului lor printr-o indelunga asceza - politica, in cazul de fata.

Nu am nimic impotriva d-lui Talpes ca om. Este si dansul - ca mine, ca noi toti - o creatura lasata de Dumnezeu pe acest pamant. Dar nu-l pot accepta ca om politic. Tocmai acum, cand societatea romaneasca se zbate sa-si asaneze institutiile, clasa politica, parlamentul, pareti a fi uitat chiar dumneavoastra, d-le Ciuhandu, de Punctul 8 de la Timisoara.

Inchei avertizandu-va ca, daca colaborarea politica, oricare ar fi ea, propusa de d-l Talpes va fi primita, ma voi vedea obligata sa ma retrag din (PNTCD), gasind ca ar fi incompatibila calitatea mea de colega cu noul membru al partidului, eu fiind membra totodata a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. Mai nutresc totusi speranta ca Biroul National de Conducere al (PNTCD) va opta pentru demnitate.

 

Cluj, 21 februarie 2007

 

ION CARAMITRU

Compromisuri grave

 
Dragi colegi din BNC,

Stimate domnule presedinte,

 

Motive obiective ma opresc sa fiu prezent la sedinta BNC din Timisoara, asa ca recurg la acest mod de comunicare pentru a va prezenta punctul meu de vedere asupra problemelor din ordinea de zi, cat si fata de alte evenimente.

Am sustinut, cum bine stiti, ideea pastrarii fara echivoc a identitatii PNTCD, a programului si moralitatii lui.

In consecinta:

Schimbarea numelui partidului s-a dovedit un fiasco, comasarea cu URR, de asemenea. Ideea reintroducerii in partid a lui Radu Vasile si Emil Constantinescu, o cacealma.

In ceea ce priveste comasarea prin absorbtie a UCS, o consider o idee ciuce, daca aceasta expresie va mai spune ceva fata de trecutul si viitorul comunist al Republicii Coreea.

Ne-ar mai ramane eventual dezgroparea trecutului comunist si securist al unora dintre membrii PNTCD si reabilitarea lui ca o conditie sine qua non a revigorarii polului de dreapta din Romania.

In ceea ce priveste declaratiile si strategia asumata privind acceptarea lui Ioan Talpes in PNTCD, le consider extrem de periculoase, dar si demne de Academia Catavencu. Evident ca nu semnez nici o hotarare prin care BNC al PNTCD accepta compromisurile grave mentionate mai sus.

Sunt convins ca decalarea datei de sedinta a BNC si mutarea ei la Timisoara, de pe o zi pe alta, reprezinta o manevra de a realiza un vot manipulat la limita cvorumului minimal de sedinta.

In concluzie, va sugerez destituirea mea pentru indisciplina si inactivitate politica.

P.S. Astazi, urmarind cu atentie jocul politic din Romania, cred ca PNTCD poate reveni puternic in atentia publica. Electoratul, bulversat de ce vede si aude la nivelul puterii si opozitiei parlamentare, cauta o iesire din dilema postcomunista. Aceasta iesire nu poate fi garantata decat de un partid istoric, cu moralitate cunoscuta si curatata de impuritatile si infiltrarile din ultimii ani.

Ma refer la PNTCD si palpairea lui eroica de azi.

 

ION DIACONESCU

Portile partidului sa fie larg deschise

 Eu merg mai rar la partid acum, din cauza varstei, deci am mai putine informatii din acest domeniu. Dar ma conduc dupa anumite principii: portile partidului sa fie larg deschise pentru oricine doreste sa mearga pe acest drum. Natural, aplicand drumul apostolului Pavel, care a inceput prin a fi un persecutor al crestinilor, ca pana la urma sa devina un mare apostol, dar recunoscandu-si permanent greselile tineretii. Pe acest drum mergem si noi. In ceea ce-l priveste pe d-l Talpes, eu il cunosc foarte putin, dar relatarile care mi-au fost facute de catre altii mai cunoscatori au fost pozitive: ca, intr-adevar, n-are nimic care ii poate fi reprosat. Cand se va discuta problema la partid si voi fi si eu prezent, voi afla atunci mai multe si voi spune, in lumina celor care se vor relata, si punctul meu de vedere. In tot cazul, merg pe principiul acesta al portilor deschise.

 

 

GHEORGHE CIUHANDU

Nemultumirile au la baza lipsa de informatie

A fost o decizie a Biroului National de Conducere al PPCD (PNTCD), întrunit în 18 februarie la Timisoara, sa îl invite pe domnul senator Ioan Talpes în cadrul urmatoarei sedinte a BNC, din 1 martie, pentru a discuta despre dorinta exprimata de acesta de a deveni membru al partidului nostru.

Am propus acest lucru Biroului National de Conducere dupa articolele aparute în mass-media, cu declaratiile domnului Talpes, si datorita faptului ca foarte multi au început sa se intereseze pe la noi ce se întampla cu aceasta mutare.

Pentru a deveni membru al PPCD (PNTCD), orice doritor trebuie sa depuna o cerere la organizatia de care apartine, sa îndeplineasca conditiile statutare. In mod normal, aceasta situatie ar fi trebuit sa se aplice si domnului senator Talpes. Data fiind însa notorietatea pe care domnul Talpes o are în media romaneasca, am considerat necesar ca Biroul National de Conducere sa poata discuta cu domnia sa si, dupa o astfel de discutie, sa poata lua o decizie în cunostinta de cauza.

De cand a izbucnit întreaga dezbatere cu Ioan Talpes care doreste sa se înscrie în PPCD (PNTCD), am urmarit foarte atent comentariile facute în mass-media de diversi analisti politici. Am vazut, astfel, ca doar într-o parte din media o eventuala înscriere a lui Ioan Talpes în partidul nostru este perceputa negativ. In general, o astfel de miscare are parte de reactii pozitive, asta ca sa nu vorbesc de judetul Caras-Severin, din partea caruia este senator domnul Talpes, si unde posibila sa înscriere în PPCD (PNTCD) este vazuta chiar foarte bine.

Evident, pot exista anumite nemultumiri vizavi de aceasta miscare, chiar si în randul membrilor simpli ai partidului, dar aceste nemultumiri au la baza, în primul rand, lipsa de informatie reala în ceea ce-l priveste pe Ioan Talpes. Daca vom reusi sa le explicam membrilor nostri situatia reala, dupa discutiile din BNC de la 1 martie, nu cred ca vor mai exista asemenea probleme de perceptie.

Si as dori sa mai adaug ceva, atat în ceea ce-l priveste pe Ioan Talpes, cat si UCS, care vine la noi cu zestrea de parlamentari alesi în urma cu doi ani pe listele PRM. Pentru celelalte formatiuni politice nu a fost o problema de imagine încercarea de a-l atrage pe Ioan Talpes în randurile lor. Pentru Alianta D.A., colaborarea cu UCS, care a fost atrasa si la guvernare, nu este vazuta ca o “solutie imorala”, precum colaborarea cu Partidul Conservator. In aceste conditii, nu vad de ce aceste colaborari ar trebui sa se constituie într-o problema de imagine pentru PPCD (PNTCD).

Grupaj realizat de Razvan Braileanu

 (Titlurile apartin redactiei)

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22