De același autor
Georgia a avut nesansa de a fi plasata la intersectia intereselor unor mari puteri. De-a lungul timpului, georgienii si-au disputat soarta cu imperiile Persan, Roman, Bizantin, Arab, Mongol sau Otoman si, in cele din urma, cu vecinul rus. In 1921, Armata Rosie a ocupat teritoriul Georgiei, iar peste un an a inclus in granitele acesteia Oblastul Autonom al Osetiei de Sud. Stapanirea sovietica a transformat Georgia intr-una dintre cele mai prospere republici ale URSS si a tinut sub control neintelegerile dintre osetini si georgieni. Dupa dezintegrarea URSS, in 1991, autoritatile de la Tbilisi au proclamat independenta unui stat georgian care a inclus si Osetia de Sud. Noul stat georgian a ramas sub "protectia" Rusiei care i-a facut probleme, sustinandu-i pe separatistii din Osetia de Sud sau Abhazia si contribuind la transformarea disputelor in conflicte inghetate. Dupa 2001 si, respectiv, 2003, in Caucazul de Sud au aparut SUA si UE, care au incercat sa ofere o alternativa la relatiile cu Rusia.
La 7 august 2008, Georgia a declansat o ofensiva militara pe teritoriul regiunii separatiste Osetia de Sud cu scopul de "a neutraliza pozitiile separatiste". Actiunile georgienilor au determinat riposta in forta a Rusiei. La prima vedere, conflictul din Caucazul de Sud pare "o scurta rafuiala" intre autoritatile de la Tbilisi si cativa separatisti care nu vor sa accepte apartenenta Osetiei de Sud la statul georgian. Tot la prima vedere, implicarea Rusiei in conflict pare justificata prin apararea drepturilor rusilor care traiesc in Osetia de Sud. In realitate, ostilitatile deschise la 7 august nu aduc in joc doar trei actori - Rusia, Georgia si separatistii din Osetia de Sud. Exista alti doi actori importanti (SUA si UE), pentru interesele carora miza pozitiei strategice a Georgiei este deosebit de importanta.
Importanta pe care Washingtonul o acorda Georgiei poate fi dedusa din discursul tinut de George W. Bush in 2005, cu prilejul vizitei sale la Tbilisi. Dupa spusele lui Bush, Georgia se afla "intr-un proces de reforma care va lega Europa, Eurasia si Orientul Mijlociu". Revolutia trandafirilor, care schimbase in 2003 regimul politic autoritar, era vazuta de presedintele american ca "model pentru reformele democratice in regiunea care se intinde de la Marea Neagra la Marea Caspica, la Golful Persic si dincolo de acesta".
Dupa 2005, SUA au devenit cel mai mare donator al Georgiei. Ajutorul venit de la Washington a vizat consolidarea politica, economica si militara a statului georgian, ca acesta sa devina viabil in ceea ce priveste noile proiecte ale conductelor de gaz si petrol care-i tranziteaza teritoriul. In 2006, in conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) s-a pompat pentru prima data petrol pentru Europa Occidentala, fara traversarea teritoriului rusesc. Acelasi lucru s-a petrecut si in 2007, cand, prin conducta Baku-Tbilisi-Erzurum (BTE), gazul azer a ajuns la consumatorii europeni, fara ca acestia sa fie nevoiti sa plateasca costurile de tranzit impuse de Gazprom (gigantul rus care detine monopulul asupra conductelor de gaz).
Pentru UE, evolutia evenimentelor din Caucazul de Sud nu are impact doar in ceee ce priveste aprovizionarea cu resurse energetice din bazinul caspic. Apropierea granitelor Uniunii de conflictele care par sa nu aiba solutionare, dupa integrarea Romaniei si Bulgariei, reprezinta o provocare majora pentru securitatea comunitatii. Recunoasterea existentei unor potentiale amenintari (trafic de persoane, droguri) a fost confirmata prin faptul ca in 2003 Bruxellesul si-a luat prima masura de protectie sub forma unui nou cadru pentru gestionarea relatiilor UE cu vecinii - Politica Europeana de Vecinatate.
Dar care este miza reala pe care Georgia o reprezinta pentru Rusia? Dupa venirea la putere a lui Mihail Saakasvili, Georgia s-a transformat, dintr-un stat ascuns sub umbrela protectoare a Moscovei cu un regim politic docil Kremlinului, intr-un aliat al Occidentului. Noul regim de la Tbilisi a fost unul dintre sustinatorii ferventi ai interventiei SUA in Irak, iar, in 2008, a devenit una dintre cele mai importante prezente militare in acest stat (ca numar de soldati deplasati in Irak, Georgia se plaseaza pe locul 4). In plus, Georgia si-a intensificat actiunile care au ca obiectiv transformarea acesteia intr-un membru al NATO, ceea ce ar presupune prezenta permanenta a unor trupe ale Aliantei la granitele Rusiei. In plus, proiectele BTC si BTE nu pot fi trecute cu vederea de Moscova, care si-a vazut amenintat monopolul asupra rutelor de transport al energiei catre Europa de Vest.
Ostilitatile incepute saptamana trecuta dovedesc ca Georgia a reintrat in sfera de interese a unor mari puteri. Pentru moment, Moscova pare sa fi castigat in fata Occidentului. Autoritatile azere au intrerupt la 9 august furnizarea de petrol prin portul Batumi, iar interventia militara a Moscovei, desi aminteste de cea sovietica din 1921, nu a determinat o reactie insemnata din partea UE sau a SUA.