Gabonul, între continuitate si amorsarea schimbarii

Iuliu Diculescu 08.12.2005

De același autor

Gabonul este o tara francofona aparte. In anii ’70, la apogeul visului sau petrolier, i se spunea “Elvetia Africii Centrale”. In prezent, vitrina s-a fisurat si nu mai radiaza forta modelului de altadata.
Dupa peste un deceniu de austeritate si descrestere, gabonezii au învatat “sa strânga cureaua”, confruntându-se cu o pauperizare tot mai accentuata si cu fenomene sociale considerate, à la Marx, injuste. Si, cu toate acestea, comparat cu alte state ale regiunii, se poate vorbi de o insula de stabilitate si relativa prosperitate. Spre deosebire de vecinii sai - care au cunoscut revolte violente si episoade de razboi civil - Gabonul a beneficiat de o evolutie atipica.
Dintr-o perspectiva politica, daca în prima parte a acestei evolutii, cea ascendenta, factorul ce a determinat asigurarea stabilitatii a constat mai ales în dezvoltarea generata de exploatarea resurselor subsolului, în cea de-a doua etapa, rolul a fost preluat de presedintele Omar Bongo Ondimba.
Acesta - ajuns la putere înca din 1968, prin succesiune constitutionala - a facut dovada unei uluitoare capacitati de adaptare în fata tuturor evenimentelor, crizelor, accidentelor si evolutiilor. Personaj exotic, dar esentialmente politic, sigur de calitatea si de rolul sau de lider, Omar Bongo se poate afisa în calitate de dublu performer: ca cel mai tanar presedinte al continentului (de la doar 32 de ani) devenit, în prezent, decanul de varsta printre omologii sai africani.
Postura speciala a presedintelui a permis micului stat gabonez ca, în pofida pierderii aurei de “emirat petrolier”, sa îsi mentina influenta regionala si un nivel ridicat al activitatii diplomatice, similiar cu cel al unor tari semnificativ mai puternice. Bongo, fidel prieten al Frantei, dispune de credibilitatea necesara medierilor dificile si este un abil purtator de “bune oficii”. Gabonul conteaza pe scena africana si chiar si pe cea internationala, iar capitala sa, Libreville, este o etapa aproape obligatorie pentru sefii de stat straini aflati în vizita pe continent.
O noua confirmare a respectului pe care gabonezii îl acorda rolului stabilizator al presedintelui a fost data de scrutinul prezidential din 27 noiembrie (desfasurat într-o relativa normalitate, conform standardelor regionale, dar nu numai). Evident - reales - Bongo V a devenit Bongo VI, deschizandu-i-se posibilitatea de a ajunge la o longevitate în functie deja politiquement incorrecte pentru istoria moderna: 44 de ani.
De remarcat, însa, ca realegerea s-a facut fara mare entuziasm (prezenta la urne de doar 35%). Majoritatea gabonezilor nu doreste o revolutie, dar cauta o solutie pentru schimbare, fiind deja amorsata o reala dezbatere de societate în acest sens.
Iata de ce, acest al saselea mandat pare a-i fi fost acordat lui Omar Bongo inclusiv pentru organizarea propriei succesiuni. Altfel spus, într-o logica de tip gaullist, “trebuie sa parasesti puterea înainte ca aceasta sa te paraseasca pe tine”.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22