De același autor
Cum îi poate convinge doamna Pivniceru să candideze pe procurorii buni din sistem în condițiile în care presiunile politice pentru înlocuirea actualei conduceri a parchetului cu persoane obediente politic sunt evidente?
Săptămâna trecută, Ministerul Justiției a lansat anunțul cu privire la selectarea noului procuror general al României și a procurorului şef DNA. Procedura e clar prevăzută de lege – ministrul Justiției propune, CSM emite un aviz consultativ, iar președintele României numește sau respinge motivat propunerea. Au existat ample dezbateri în ultimii ani cu privire la formula optimă pentru realizarea acestor numiri – premierul, pe când se afla în opoziție, susținea că ar trebui date toate competențele privind această procedură către CSM. Acum și-a mai nuanțat poziția. Eu cred că actuala reglementare este cea corectă, pentru că îmbină răspunderea politică a ministrului Justiției cu opinia profesională pe care o emite CSM cu privire la candidatul propus să ocupe funcția, opinie de care președintele României a ținut cont mai mereu. Cred că e bine ca ministrul Justiției să fie lăudat dacă face o alegere bună și criticat dacă face o alegere proastă, adică să plătească un cost politic pentru acțiunile sale. Chiar și atunci când ministrul este un (fost) magistrat, costurile politice pentru formațiunea politică susținătoare există.
Persoane marcante din conducerea USL discută despre urgența schimbărilor la conducerea DNA şi a Parchetului General, căci anchetele privind neregulile la referendum merg înainte sub actuala conducere și generează nopți albe celor care se văd chemați să dea explicații în fața procurorilor. Pe de altă parte, între oamenii politici și ministrul Pivniceru nu pare să existe o diferență majoră în privința felului de a se raporta la activitatea Parchetului. Chiar înainte de a ajunge ministru, doamna Pivniceru a ținut pagina întâi a ziarelor cu plimbarea sa în mașina condusă de Andrei Năstase, asta după ce declarase cu câteva zile înainte că fostul premier are dreptate din punct de vedere strict jurnalistic atunci când susține că dosarul Trofeul Calității (în care a fost condamnat) este unul pur politic. Doamna Pivniceru s-a poziționat public și alături de domnul Costiniu – judecătorul implicat în dosarul Voicu.
Lovitura de stat eșuată din această vară a accentuat atenția acordată României de către Comisia Europeană, care, în dezacord cu opiniile politicienilor români, a lăudat constant DNA. După ce au văzut astă-vară de ce suntem în stare, europenii au transmis premierului o listă de solicitări, printre care figurează și asigurarea unei proceduri deschise şi transparente, bazate pe criterii profesionale și de integritate, de numire a procurorului general şi a șefului DNA. Comisarul Reding ar fi dorit să discute cu ministrul Pivniceru despre această procedură, însă, în ultimul moment, ministrul a anunțat că nu mai merge la întâlnirea cu doamna Reding, pentru că are treburi mult mai importante în țară. De altfel, cu câteva zile înainte, ministrul tocmai lansase un simulacru de procedură de selecție care a generat reacții extrem de dure din partea CSM. Și Comisia Europeană a transmis Bucureștiului scrisori prin care își exprimă îngrijorarea cu privire la graba de a înlocui pe doamna Kövesi și pe domnul Morar din funcții. Presată din toate părțile, doamna Pivniceru a trebuit să revizuiască procedura și să prelungească termenele pentru diferitele etape din procesul de selecție. Rămâne însă problema de fond a credibilității procedurii care e indisolubil legată de credibilitatea ministrului, pentru că ministrul rămâne suveran în luarea deciziei.
Cum îi poate convinge doamna Pivniceru să candideze pe procurorii buni din sistem în condițiile în care presiunile politice pentru înlocuirea actualei conduceri a Parchetului cu persoane obediente politic sunt evidente? Ce poziții publice a avut doamna Pivniceru care să justifice presupunerea că dânsa nu gândește exact la fel cu politicienii care o susțin? Reacția cvasiinexistentă a ministrului la deciziile parlamentului de a refuza ridicarea imunității în cazurile Dobre și Borbely este un indiciu privind modul de poziționare a doamnei Pivniceru cu privire la deciziile politice care blochează efectuarea anchetelor penale în România.
Cum să schimbi șefii Parchetului, fără să pierzi prea multe puncte pe plan extern și fără să-ți șifonezi imaginea prea tare pe plan intern, căci e an electoral (alegerile generale au fost programate, suprema ironie, pe 9 decembrie – ziua internațională de luptă împotriva corupției)? Asta e întrebarea care îi macină azi pe guvernanți. Grea misie, vorba lui Caragiale… //