De același autor
Probabil că aşa va decurge viguroasa condamnare a regimului comunist ce ni se pregăteşte: un şir de expozeuri urmate de tăcere.
Institutul Cultural Român (ICR) şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) au semnat pe 16 ianuarie un parteneriat – nu e prea limpede pentru ce - sau, conform comunicatului ICR, „şi-au unit eforturile pentru conştientizarea urmărilor regimului comunist“. Ceremonia a avut loc în sala de festivităţi a ICR.
Dacă este să analizăm spusele explicite sau implicite, prin aluzii, ale lui Andrei Marga – din partea ICR, ale lui Andrei Muraru, Dinu Zamfirescu şi Marius Oprea - din partea IICCMER şi ale fostului preşedinte Emil Constantinescu - din partea lui însuşi, lucrurile au stat, grosso modo, cam aşa: Traian Băsescu a fost întotdeauna insensibil şi indiferent în faţa acestui subiect şi a condamnat oficial comunismul în 2006 doar aşa, formal şi simbolic, pe hârtie, de circumstanţă, propagandistic, fiindcă nu avea ceva mai bun de făcut în timpul liber. Presiunea psihică la marginea agresiunii, însoţită de urlete, insulte şi chirăieli, cu care a fost întâmpinat şeful statului în parlament (cu complicitatea sau participarea unor membri ai actualei coaliţii de guvernare) acum 6 ani, odată cu prezentarea Raportului de condamnare a crimelor comunismului, n-ar trebui să ne înşele. A fost o chestiune strict de PR sau entertainment pentru mase, preşedintele n-a condamnat nimic în mod serios, altele avea el în sufletul lui. De altfel, vinovat de „circul penibil“ care a însoţit prezentarea Raportului în parlament este chiar preşedintele. Mai mult, Băsescu şi camarila lui au constituit principalul obstacol în calea unei condamnări a comunismului ca la carte, ei împiedicând inclusiv pedepsirea vinovaţilor de crime şi abuzuri în fostul regim. Fiindcă, dacă n-ar fi fost ei, am fi devenit de mult un exemplu de condamnare riguroasă, metodică a comunismului în Europa Centrală şi de Est. Însă acum, odată cu decapitarea ICR şi IICCMER (primele instituţii vizate de tăvălugul USL-ist în tulburea vară a anului trecut), odată ce sinecuriştii, oportuniştii şi amatorii de excursii exotice au plecat, viitorul e luminos. Vom afla, în sfârşit, cum se condamnă eficient, fără rest, comunismul, fiindcă acum sunt responsabili în acest domeniu, nu-i aşa?, oameni care nu ştiu ce e compromisul şi nu aplică jumătăţi de măsură. Drept pentru care, în viitoarea perioadă, ICR şi IICCMR vor demonstra modul just de condamnare, prin editarea de volume, cursuri de vară, sesiuni de prelegeri etc., o condamnare efectivă a unui regim ilegitim şi criminal, nu prin discursuri. Nu în ultimul rând, în aplauzele asistenţei, Emil Constantinescu a anunţat victorios că tocmai vine de la primărie, unde a obţinut deblocarea fondurilor pentru cel mai grandios monument dedicat victimelor comunismului din Europa de Est.
La încheierea discursurilor de rigoare, o doamnă din public s-a neliniştit: „Ce-a fost asta? Când e sesiunea de întrebări? Noi aşa eram obişnuiţi pe vremea fostului ICR, să punem întrebări. Când vorbim de condamnarea comunismului şi Revoluţia din decembrie ’89?“. Domnul Marga a limpezit lucrurile: se pun întrebări pe urmă, în sală, discret, tête-à-tête. Ceea ce s-a şi întâmplat: dezbaterea aşteptată şi anunţată în program s-a transformat în discuţii particulare, informale, voioase, la un suc. Probabil aşa va decurge şi viguroasa condamnare a regimului comunist ce ni se pregăteşte: un şir de expozeuri urmate de tăcere. Sau exact câte întrebări ar putea permite, din acest punct de vedere, părinţii spirituali ai actualei guvernări, aprigii anticomunişti Ion Iliescu şi Dan Voiculescu. //