Plângere penală pentru un torţionar. De ce acum?

A făcut înconjurul presei, zilele acestea, informaţia potrivit căreia In­stitutul de Investigare a Cri­melor Comunismului şi Me­moria Exilului Românesccere Parchetuluide pe lângă Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti începerea urmăririi penale împotriva fostului co­mandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, Ale­xandru Vişinescu, pentru omor deosebit de grav.

Melania Cincea 01.08.2013

De același autor

A făcut înconjurul presei, zilele acestea, informaţia potrivit căreia In­stitutul de Investigare a Cri­melor Comunismului şi Me­moria Exilului Românesc cere Parchetulu ide pe lângă Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti începerea urmăririi penale împotriva fostului co­mandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, Ale­xandru Vişinescu, pentru omor deosebit de grav.

Însă, înclin să cred, nu informaţia în sine a captat atenţia, cât atitudinea aces­tuia. Contactat de presă, acest ticălos – unul dintre torţionarii de top ai regimului comunist – s-a dez­lănţuit împotriva jurnaliştilor, încercând să-i lo­vească, atât cât îi mai permit cei 88 de ani, şi înjurându-i crunt, blasfemiator. Pe majoritatea românilor nu cred că îi mai interesează ca acest individ să răspundă pentru ceea ce a făcut (şi) în faţa Justi­ţiei pământene. Dacă majori­tatea de care vor­besc ar fi fost interesată de condamnarea aces­tuia – şi a altora asemenea lui – în primul rând, nu ar fi votat cum a votat în celebra “Du­minică a orbului” din mai 1990. Dacă majorita­tea ar fi gândit aşa, nu ar fi contribuit, 21 de ani mai târziu, la un rezultat năucitor înregistrat în urma unui sondaj de opinie realizat de I.I.­C.­C.M.E.R. şi C.S.O.P. Era cu puţin timp înainte de împlinirea a 21 de ani de la momentul Decembrie ’89, când acel sondaj arăta că 44% dintre românii intervie­vaţi consi­derau comunismul o idee bună, dar prost apli­cată. Şi mi-e teamă că acel răspuns nu a fost neapărat un vot de blam dat întregii clase politice succedate la putere în ultimii 21 de ani, cât o activare se­lec­tivă a memoriei colective, care a dus la o idealizare a acelui regim politic.

E foarte bine că se cere, acum,  începerea urmăririi penale împotriva lui Alexan­dru Vişinescu. Cu toate că e târziu, extrem de târziu. Deşi omorul a fost declarat infracţiune imprescriptibilă, este greu de crezut că timpul îi va mai permite acestui individ, fost director al Penitenciarului de la Râmnicu Sărat, să răs­pundă penal pentru cri­mele comise. Mă întreb, însă, de ce acum? Cum de nu o fi cerut I.I.­C.­C.M.E.R.-ul con­dam­narea mai demult, acum câteva luni de exemplu, după ce noua condu­cere terminase războiul împotriva fostei. Luni de zile, dinspre I.I.C.C.M.E.R. nu am auzit decât despre “ile­galităţile” făcute de Ioan Stanomir, fostul pre­şedinte al institutului, şi de Vladimir Tismă­neanu, fostul preşedinte al Consiliului Ştiinţific al I.I.C.C.M.E.R. Le auzeam de la noii – actua­lul preşedinte al institutului, Andrei Muraru, şi de la preşedintele Consiliului Ştiinţific, Dinu Zamfirescu, seniorul liberal numit de Victor Ponta la conducere, care declara, prin februa­rie, că “instituţii «parazitare» ca C.S.A.T., D.N.A. sau A.N.I. ar trebui desfiinţate”.  Despre “ile­galităţile” comise de Ioan Stanomir şi Vladimir Tismăneanu nu a mai amintit, însă, nimeni nimic, o dată acţiunea de maculare încheiată.

Revenind, însă, la “scandalul Vişinescu”, am remarcat că după anunţul I.I.­­C.C.M.E.R., care l-a provocat pe torţionarul comunist să-şi arate încă o dată ticăloşia în toa­tă măreţia ei, subiecte gen audierea lui Liviu Dragnea la D.N.A., în legătură cu referen­du­mul de anul trecut, legăturile lui Hayssam cu oameni ai actualei Puteri ori cacealmaua rezul­tată până acum din ceea ce s-a vrut a fi priva­tizarea C.F.R. Marfă au intrat într-un con de umbră. Să fie pură întâmplare anunţul făcut exact acum de I.I.C.C.M.E.R. în privinţa fos­tului torţionar comunist? Sau a fost o încerca­re, reuşită, de distragere a atenţiei opiniei publice de la subiecte mult mai grave?

Articol publicat in Timpolis

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22