Ponta - `king`, `kingmaker` sau `nimeni`?

Melania Cincea 03.06.2014

De același autor

Victor Ponta va trebui să aleagă între visatul rol de „king“ şi mai puţin doritul rol de „kingmaker“. O alegere greşită i-ar putea încredinţa rolul lui „Nimeni“.

În 2012, după ce au demolat Guvernul Un­gu­reanu şi au pus la cale lovitura de stat, Crin An­tonescu era prezentat ca prezidenţiabil USL, în 2014. După instalarea la guvernare, în ia­nuarie 2013, Victor Ponta lua deja decizii ce indicau că nu d-l Antonescu va fi cel sus­ţi­nut de PSD, pentru prezi­den­ţiale. Şicanele la adresa PNL au culminat, un an mai târ­ziu, cu forţarea ruperii USL şi determinarea ieşirii de la gu­vernare a liberalilor, exact în an cu dublă miză electorală. Calculul politic viza, e clar, pier­derea de voturi de către PNL şi transferarea lor spre PSD.

După scindarea USL, d-l Ponta a realizat, se pare, că sondajele nu sunt pe măsura cal­cu­lelor şi nu converg spre o intrare fără emoţii în cursa pentru prezidenţiale. Astfel, în mar­tie, declara că nu e decis să candideze pentru preşedinţie, dar asigura că numele can­di­da­tu­lui PSD va fi anunţat după 25 mai. Semnale că intrarea personală în cursă nu e cea mai bu­nă variantă veneau şi din partid. „Victor Pon­ta trebuie să decidă dacă vrea să fie un rege sau un creator de rege, «king» sau «king­ma­ker», iar având în vedere vârsta şi po­zi­ţii­le pe care le are, a doua poziţie e mai fa­vo­rabilă“, spunea Ioan Mircea Paşcu. În aprilie, în preziua şedinţei de campanie a partidului, d-l Ponta invoca o posibilă retragere din po­litică, după prezidenţiale. Pu­tea fi un semnal transmis ba­ronilor săi puşcăriabili cum că ul­tima carte – Legea am­nis­tiei şi graţierii – e în mâneca sa, iar o eventuală indisciplină a lor faţă de el, răsfrântă la vot, i-ar putea cos­ta ani de li­bertate. Putea fi şi încercarea de a-şi deschide o portiţă prin care, constrâns, va pă­răsi liga mare a po­liticii, mi­mând însă opţiunea personală.

Poziţionarea pe un teren nu foarte stabil l-a de­terminat să recurgă la unele tertipuri, de la încercarea de a lua voturi de la PNL la cea de de­mobilizare a acestuia. Întâi a lansat un sem­nal pentru refacerea USL. Cum era convins că şansele sunt infime cât la cârmă era Crin An­to­nescu – cu un discurs şi o atitudine radical schimbate –, a determinat împingerea în sce­nă a lui Călin Popescu Tăriceanu. Sperând, pro­babil, că aşa va activa grupurile de ne­mul­ţu­miţi şi posibili trădători. A existat şi o stra­te­gie ce a mizat pe „furtul“ de voturi de la PNL, prin aruncarea în joc a ex-liberalului Mircea Dia­conu. Calculele nu au vizat ca acesta să în­ghită voturi de la social-democraţi, în ciuda faptului că a fost numit „experiment strategic al PSD“ – ce partid şi-ar fi permis luxul de a pierde voturi, în condiţiile în care procentul de la europarlamentare reflectă în mare mă­sură rezultatul la prezidenţiale? În paralel a fost folosit, fără drept, sloganul „ULS tră­ieş­te“, tot în ideea unui plus de voturi, venit de la electoratul nostalgic după USL. Strategia vi­za un scor cât mai scăzut înregistrat de li­be­rali şi, prin urmare, o demobilizare a acestora şi o aliniere, fără pretenţii, în spatele PSD.

Rezultatele scrutinului nu au dat motiv de bucurie reală la vârful PSD. Deşi alianţa PSD-UNPR-PC a avut cel mai mare procent din ţa­ră, 37%, acesta nu-i conferă neapărat pers­pec­tiva câştigării prezidenţialelor. Dacă scorul ar fi fost de cel puţin 40%, cum prognozau exit-poll-urile, PSD putea fi receptat ca în­vin­gător adevărat, ceea ce ducea, în perioada ur­mătoare, la o creştere suplimentară în son­daje – acesta ar fi fost un moment propice de anunţare a candidaturii. Cum nu a fost să fie, în ziua imediat următoare votului, d-l Pon­ta a mai lansat o invitaţie PNL pentru a reface USL. În paralel, responsabilii cu retorica de par­tid – care clamau „victoria zdrobitoare a alian­ţei PSD-UNPR-PC“ – aveau grijă să de­mo­bilizeze PNL. Deoarece cu cât e indusă mai bine ideea că un partid e slab, cu atât scade aderenţa acestuia la public şi, astfel, e mai uşor de adus pe linia dorită. Nu a ţinut nici stra­tegia aceasta. La două zile după alegeri, PNL anunţa alianța/fuziunea cu PDL.

Acestei probleme pe care d-l Ponta o are aca­să i s-a suprapus o alta: situaţia din Par­la­men­tul European, unde Socialiştii nu numai că nu au obţinut majoritatea, dar, în faţa pe­ri­colului reprezentat de escaladarea ex­tre­mis­mului, au fost nevoiţi să se solidarizeze cu Popularii. Ceea ce, în perspectiva bătăliei elec­torale pentru prezidenţiale, îl va încurca pe Ponta în strategia de comunicare – e pre­vi­zibil că nu va mai putea ataca constant şi ve­hement vârfuri ale dreptei, membri ai PPE.

Astfel, la trei zile după alegeri, planurile erau, oficial, schimbate: candidatul va fi anunţat în septembrie şi va mai fi Victor Ponta doar „da­că trebuie“. Pentru că, dacă va pierde ale­ge­rile, va pierde şi partidul, adică, tot – trecând de la visatul rol de „king“, la mai puţin doritul „kingmaker“, iar apoi, la „Nimeni“.

Totuşi, rămâne de văzut ce se va întâmpla pâ­nă în septembrie. Dacă nu cumva de­grin­golada de pe dreapta îl va aduce în postura la care, acum, nu mai poate spera. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22