Tardiva schimbare de discurs a lui Crin Antonescu

Melania Cincea 14.01.2014

De același autor

La început de an electoral cu miză majoră, observăm o schimbare radicală de discurs din partea liderului PNL. Care speră ca, în toamnă, să devină preşedintele României. Schimbarea aceasta de discurs, acum, după acutizarea tensiunilor dintre PNL şi PSD şi după atacurile frontale la adresa lui Victor Ponta, face ca o candidatură a sa, ca reprezentant al USL, să fie improbabilă, în ciuda unei noi reprize de pace simulată. În plus, tardivă fiind, nu pare să-i mai ofere şansa de a visa la Cotroceni nici măcar în numele PNL, pe care l-a dus, în ultimii ani, de la dreapta la stânga şi l-a implicat în periculoase jocuri împotriva democraţiei, a statului de drept şi a partenerilor occidentali ai României.

Liderul PNL a luat prin surprindere când a declarat, zilele trecute, că rolul USL trebuie să fie acela de a garanta statul de drept, independenţa Justiţiei şi separarea puterilor în stat. A fost un discurs ce avusese menirea de a ne prezenta un alt Crin Antonescu. Un discurs care s-a vrut o delimitare de Victor Ponta şi PSD. Un discurs prin care dl Antonescu îşi schimbă atitudinea şi faţă de prerogativele preşedintelui şi speră să-şi deschidă uşa spre Cotroceni, dar nu în rol de păpuşă a PSD.

E un discurs care intră, însă, în coliziune frontală cu cel din trecutul lui extrem de recent. O fi uitat ce a făcut din statul de drept, în vara lui 2012, împreună cu Victor Ponta, susţinuţi de Dan Voiculescu?

În aceeaşi vară, când CCR a invalidat votul anti-preşedinte, şi-a exprimat vocal nemulţumirea. Nu au lipsit ironiile la adresa cancelarului german Angela Merkel şi a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu – per­cepuţi drept partizani ai pre­­şedintelui.

În toamna lui 2012, după ce DNA anunţase că Liviu Dragnea este urmărit penal în dosarul “Referendumul”, a trecut la intimidarea procurorilor. Şi, alături de Victor Ponta, sfida, solidarizându-se, prin au­todenunţ, cu un urmărit penal.

În pra­gul alegerilor din 9 decembrie 2012, se declara “deplin so­li­dar” cu trei miniştri, Eduard Hellwig, Liviu Pop şi Ovi­diu Silaghi, intraţi în cursa electorală, dar declaraţi incompatibili de către ANI, şi la fel de solidar cu Dan Mihalache, ex-se­cre­tarul general adjunct al Gu­ver­nu­lui, care l-a numit pe preşedintele ANI “jigodie frustrată”.

În vara lui 2013, parlamentarii PNL, sub atenta privire a şefului de partid, au gândit şi votat un proiect de Constituţie care ar trebui să transforme  Parla­mentul în “for su­prem”. Adică, într-o sfidare a echilibrului puterilor în stat, un Parlament care să aibă ultimul cuvânt în raport cu celelalte puteri. Şi să fie singurul care poate cere urmărirea penală a membrilor Guvernului, pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei. Acum, acest drept îl are şi şeful statului.

În “marţea neagră” din decembrie 2013, Crin Antonescu a contribuit la tentativa de legalizare a co­rupţiei pentru demnitari. Încercarea de disculpare – „Premierul a venit cu ideea stupidă să spunem «nu» amnistiei, dar să treacă” – a fost contrazisă de Victor Ponta –„Antonescu mi-a cerut OUG pentru am­nistie” – şi de Valeriu Zgonea – „Liberalii ştiau de mo­di­ficări“

Iar aceasta e o listă care nu are pretenţia de a fi exhaustivă.

Înainte de a ne întreba pe ce linie va merge dl Antonescu dacă, în toamnă, va ajunge preşedintele României, să ne întrebăm dacă va mai ajunge candidat. E, totuşi, greu de crezut că va fi susţinut de PSD. 2013 fusese un an de fiere pentru cele două mari partide ale USL. Iar acum, după afronturile în serie aduse şi PSD, şi lui Victor Ponta, probabilitatea de a fi candidatul USL, sprijinit de PSD, e aproape zero. În ciuda pozei fericite de grup pe care o flutură din nou poporului – la câteva zile după ce Crin Antonescu s-a autodeclarat apărătorul statului de drept. Şi în ciuda împrospătării, în public, a declaraţiilor de fidelitate. Au mai fost episoade de pace simulată. Aruncate rapid în aer de nemulţumiri reciproce.

Nu e sigur nici că dl Antonescu va fi susţinut de PNL. Nemulţumirile în partid sunt mari, din cauza acceptării de către Crin Antonescu a rolului de vuvuzelă a lui Victor Ponta, care au obligat PNL la mari compromisuri. Să convieţuiască cu balastul comu­nist şi cu vexaţi turnători dovediţi ai fostei Securităţi – şi să mai şi spună public că îi este bine. Să calce în picioare sepa­raţia puterilor în stat. Să îşi ia angajamentul că va pune umărul la desfiinţarea unor instituţii demo­cratice ale statului: CCR, DNA, ANI. Să saboteze democraţia. Să fie parte la ironia grobiană la adresa unor reprezentanţi ai Cancelariilor occiden­tale. Nu e sigur că liberalii vor accepta ali­nie­rea în continuare în spatele lui Crin An­to­nes­cu. Dacă nu vor con­ti­nua aceeaşi politică „Jos Băsescu!“, dar sub o altă baghetă, în con­textul în care s-ar lipi de PDL. Circulă demult zvonuri potrivit cărora aripa nemulţumiţilor liberali ia în calcul detronarea d-lui Antonescu, după europarlamentare, şi prezentarea drept candidat pentru Cotroceni a lui Călin Popescu Tăriceanu.

Aş spune că e târziu, prea târziu pentru o schimbare de discurs din partea d-lui Antonescu.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22