De același autor
Astfel, săptămâna trecută, ni s-a comunicat că avem nu numai un guvern competent, ci şi soluţiile de ieşire din criza economică. Din păcate, nu guvernul a făcut anunţul, ci opoziţia, iar cabinetul „din umbră“, operă a laboratorului de gândire al preşedintelui PNL, Crin Antonescu, format din tehnocraţi nominalizaţi „pentru a atrage atenţia mass-media“, nu a întrunit nici măcar aprobarea greilor conducerii liberale, supărată că a fost exclusă de la împărţirea unor fotolii ministeriale inexistente. Săritor ca întotdeauna, colegul de opoziţie, preşedintele PSD, Victor Ponta, a venit în ajutor cu un soi de program de guvernare fundamentat pe impozitarea progresivă. S-a vorbit mult apoi despre unificarea opoziţiei, despre punctele comune din ce în ce mai semnificative dintre Partidul Naţional Liberal şi Partidul Social-Democrat şi despre dorinţa de „acţiuni comune“, cum spunea fostul candidat la preşedinţie Mircea Geoană, la fel de neconvingător ca întotdeauna. De altfel, problema fundamentală a opoziţiei, trecând peste obiecţiile doctrinare, nelalocul lor în cacofonia generală a scenei politice româneşti, este tocmai incapacitatea de a convinge că e o voce reprezentativă a certei exasperări generale.
Pe de altă parte, sindicatele, aflate prin menirea lor în poziţia de a da expresie disperării bugetare, nu sunt nici ele mai abile în a-şi asuma rolul. A început sezonul mişcărilor sindicale, marcate de semieşecul marii mobilizări generale de dinaintea verii. Nici măcar sprijinul necondiţionat al principalelor televiziuni de ştiri nu a reuşit atunci să desăvârşească o acţiune pe care propriii lideri, talonaţi de vocile opoziţiei, o clamau din toate puterile. Era aşadar nevoie, pentru marcarea teritoriului, de o demonstraţie de forţă.
Această demonstraţie nu a venit miercuri, când centrul Bucureştiului a fost perturbat, circulaţia deviată, iar Piaţa Victoriei plină de sindicalişti de la Sanitas. Nu a venit nici de la profesorii care au manifestat mult mai modest a doua zi, într-un ţarc special amenajat, în faţa Muzeului Antipa. A venit, în schimb, de la cele câteva mii de poliţişti adunaţi vineri în faţa guvernului - primul-locatar era la New-York - care au decis, mobilizaţi atent şi strategic de liderul sindical Bogdan Hossu (reputat a fi „ultimul sindicalist neafiliat politic“), să nu mai respecte legea şi să plece într-un fel de „miliţiadă“, nu spre Costeşti, ci spre Cotroceni.
„Legea suntem noi“, au declarat ei, îmbătaţi de uniforma pe care, în treacăt fie spus, nu ar fi trebuit să o poarte într-o asemenea situaţie. Demersul sindicalist (afiliat sau neafiliat politic, detaliul este în context mai puţin semnificativ; în fond, mişcarea sindicală românească nu este o excepţie, doar şi CGT-ul francez a colaborat dintotdeauna cu Partidul Comunist) nu a reuşit decât să arate o dată în plus confuzia fundamentală care persistă, şi după 20 de ani, între atribuţiile legiuitorului şi ale gardianului legii. Ceea ce se dorea a fi o cruciadă a dreptăţii a devenit o degradantă exhibare de vulgaritate, spectacol devenit, din păcate, moneda curentă a manifestărilor în spaţiul public. //
Taguri:
==============================
puterea, opozitia, sindicate, lideri, ministere.