De același autor
Stradaniile batranului PSD de a se da drept altceva imi amintesc de bancul cu muncitorul de la Cugir sau Zarnesti. In buna traditie comunista, in fiecare zi el duce acasa cate-o piesa in ideea sa-si faca bicicleta. Totusi, in orice ordine le-ar monta, iese tot o mitraliera. Asa si cu PSD-ul. De cate ori nu si-a schimbat numele: FSN, FDSN, PDSR, PSD, doar- doar si-o pierde ereditatea PCR-ista. De cate ori nu si-a rotit cadrele, doar-doar o da impresia schimbarii, reclamata de alegatori la locale. In ultimul timp pare sa fi ajuns la fundul sacului. Ce risipa de imaginatie, de strategii, de marketing politic din import, ce joc de umbre si de proceduri americane, ca sa ajungi de unde ai plecat.
Micul spectacol al alegerilor interne a fost grandios proiectat pe marea scena a tarii. PSD-ul si-a facut practic un fel de precampanie electorala inaintea celei legale. Pe ecrane defila un PSD nou, modern, in care avea loc schimbul de generatii: tinerii urcau scara de la metrou spre noi culmi, in timp ce batranii predau stafeta si coborau demni in pamant, cu datoria implinita. Inaltator, tovarasi! Ce imagini!
Dar ce departe de realitate. Rezultatul alegerilor interne arata ca si cand acestea n-ar fi fost. Tot Mitrea la Vrancea, tot Nastase la Bucuresti si tot cu Dan Ioan Popescu in coasta, tot Nica la Galati, tot Paunescu, dar intr-o noua prezentare, hunedoreana, tot Hrebenciuc si Agathon la Bacau, Branzan si Ilie Sarbu la Timis, micul Titulescu la Gorj, Dancu, Zanc si Rus la Cluj, Solcanu la Iasi, Cozmanca la Suceava, tot un Mazare la Constanta, doar ca nu e primarul, e frate-sau. Ce vis frumos a visat Nastase, visul alegerilor interne. Te duci in mijlocul celor pe care Mazare i-a facut oameni si ii intrebi: pe cine vreti?! Pe Mazare! Pe urma te duci intre oamenii lui Taracila si intrebi: voi pe cine vreti? Pe Taracila! Doar Puwak nu se mai vede, dar fiind sefa organizatiei de femei va reveni poate pe usa din dos, rezervata promovarii sexului slab. Se adauga mica suita a presedintelui Iliescu, vesnicii fideli: Stireanu, Corina Cretu, poate chiar Rodica Stanoiu.
Una peste alta, nimic nu s-a schimbat, doar un deputat obscur, Razvan Ionescu, a lesinat cand s-a vazut pe locul patru. Medicul partidului, Sorin Oprescu, l-a diagnosticat cu stres electoral si i-a recomandat mai putina cafea.
Ce s-ar fi facut opozitia daca PSD chiar s-ar fi schimbat? Din fericire pentru ea, nimic nu s-a schimbat, pentru ca nu putea sa se schimbe, asta-i PSD-ul oricum l-ai invarti si rasuci. Logica luptei pentru putere in PSD l-a impins pe mai putin experimentatul Nastase in postura de candidat la Presedintia României, pe care nu si-o dorea, pentru a face loc vesnic tanarului Iliescu, legendarul Pesedeu, al carui jilt de drept doar l-a tinut cald si acum il preda cu temenele adanci.
In fruntea noului PSD se intoarce cel mai vechi lider politic din Europa de Est, ultimul supravietuitor al vechii garzi comuniste. Asta da innoire.
Acelasi Iliescu care a trait acel "23 August" salvator, avea 14 ani si-un tata in puscarie, care ii vorbea de "Patrascanu ca figura cheie" si de Stalin ca "om de dreapta". Si astazi fiul ilegalistului infiereaza parvenitii, domnisorii rupti de soarta tarii, luxul afisat cu ostentatie. Din cand in cand rabufneste si ia partea batausilor din SPP, pe care-i numeste patern "baieti", sau denunta proprietatea privata ca "moft" si "eroare istorica", dupa care admite ca a avut prejudecatile lui, dar ce sa-i faci, noi toti am fost "sclavii unor reminiscente", asa ca este in continuare reprezentativ. Aceasta este puterea lui, ca reprezinta.
Sigur, vremurile s-au mai schimbat, URSS s-a stins, iar Uniunea Europeana da pe afara, asa ca, o data Nastase impins in gradina de la Cotroceni si inchis acolo, Iliescu va avea nevoie de o carja politica noua. Un om fara spate in partid si in consecinta complet dependent de liderul suprem. Acest rol i l-a rezervat lui Mircea Geoana, un elev politic la fel de silitor ca Nastase sau ca Petre Roman, nascut din aceeasi nomenclatura, externist ca si ei, insa gata sa indeplineasca orice sarcini de partid si de stat in speranta ca el, si nu altul, il va mosteni pe Iliescu.
Asadar, aceiasi Iliescu-Nastase-Geoana aliniati la startul alegerilor in fruntea stravechiului pluton parlamentar: Hrebenciuc, Cozmanca, Mitrea, Taracila etc. In spatele lor se aliniaza oastea cea mare a baronilor locali sau, cum se spune mai nou, a oprisanilor.
Pana si Boda e acelasi. Fostul consilier al lui Iliescu, reciclat in analist, face turul televiziunilor, asuda din greu sa ne convinga ce nou e vechiul PSD.
Si totusi s-ar putea sa nu ajunga, cel putin asa spun sondajele. Opozitia, desi pasiva peste vara, sufla in ceafa PSD-ului, nici un risc nu mai poate fi asumat. Si atunci este recuperat acelasi aliat cu nume de detergent universal, care pentru a doua oara va trece pragul electoral in spinarea PSD. Sigur, o data ajuns la liman, PUR il va intepa din nou, asa cat sa nu-si piarda "doctrina" si "identitatea". Doar ca pretul PUR este acum mai mare, circa treizeci de locuri eligibile, dar ce sa-i faci, toate s-au scumpit.
Totusi, zestrea PUR-ului consta mai degraba in suportul sau mediatic decat in cele cateva procente, cinci cu toate, din care PSD-ul o sa recupereze jumatate, spun sociologii.
Si atunci PSD, prin aripa Iliescu, care este a viitorului, a inceput o lenta dar vizibila recuperare a "noului" Vadim. Ocheadele politice aruncate de Rovana Plumb, vizitele lui Cozmanca la domiciliul tribunului sunt tot atatea forme de pregatire a opiniei publice.
Cu imaginea spalata atata cat s-a putut de consilierul Eyal Arad, cu bustul ridicat lui Rabin alaturi de cele mai vechi ale lui Antonescu, PRM ar putea functiona la nevoie drept suport parlamentar din umbra pentru guvernul prooccidental Geoana. In perspectiva aderarii la UE o sa sune ca dracu', vorba lui Petre Roman, dar daca situatia o cere...
In sfarsit, sa tragem linie si sa adunam: cu Iliescu, Nastase, Geoana in frunte, cu aceiasi patriarhi in Parlament, legitimati democratic si chiar electronic, cu aceiasi vechi aliati, PSD s-a intors fix de unde a plecat, iar eu am folosit "acelasi" si "aceiasi" de aproape zece ori. Hai ca v-am plictisit...