Pace tuturor

Rasvan Popescu 26.10.2005

De același autor

Dupa doua luni de blocaj total, rotitele parlamentului se învartesc din nou. La sfarsitul zilei, jurnalele consemneaza record dupa record, înca o suta de articole ale noului Regulament adoptate, înca trei legi necesare integrarii... Zagazul dintre putere si opozitie s-a rupt si alesii recupereaza în forta timpul pierdut. Nu si prestigiul. Cota de încredere în principala institutie a democratiei, care este parlamentul, se afla oricum la nivelul de avarie, dupa 15 ani de selectie defectuoasa a oamenilor pe liste si de bani publici risipiti cu amandoua mainile. Ei bine, ciocnirea naprasnica a puterii si opozitiei în jurul jilturilor celor doua Camere, cu blocajul aferent, a coborat pragul încrederii la 10%. Domnii Vacaroiu si Nastase pot fi fericiti, este un record absolut, democratia plateste pe ei pretul maxim. Dar cosmarul pare sa se fi încheiat. Partile au negociat responsabil, în absenta lui Nastase, care era la Bruxelles. Puterea a primit lumina verde pe Regulamentul ce permite schimbarea presedintilor. Opozitia a punctat în planul imaginii, demonstrand ca nu se poate trece peste ea, si a obtinut un ragaz pentru sesizarea Curtii Constitutionale. Nastase însusi pare resemnat, spune ca, daca va fi sa-si piarda scaunul, nu-i nimic, important e ca grupul parlamentar al PSD ramane cel mai mare. Nu-i trebuie alta functie, va ramane simplu deputat si va avea mai mult timp pentru numeroasele sale cursuri la universitati care platesc bine.
Cat despre Nicolae Vacaroiu, a înghitit în sec si-a zis ceva neinteligibil. Oricum, nu functia l-a facut pe el un “Hagi al finantelor”. Doar Anghel Stanciu (PRM) s-a trezit “singur în transee, ca soldatul japonez, lui nu i-a spus nimeni ca s-a terminat razboiul”. Acum e pace si parlamentul îsi poate vedea linistit de buget, în asteptarea deciziei Curtii. Daca ea zice da, schimbarea presedintilor este constitutionala, Vacaroiu si Nastase îsi fac bagajele. Si o poate spune, pentru ca în Constitutie scrie ca membrii birourilor permanente pot fi revocati înainte de încheierea mandatului, iar cei doi presedinti sunt si ei membri ai birourilor permanente. In cazul in care Curtea zice nu, ramanem cu Vacaroiu si Nastase în brate pana la viitoarele alegeri. Si o poate face, pentru ca în aceeasi Constitutie se spune ca presedintii celor doua Camere se aleg pe patru ani. Ca sa vedeti cat de incoerenta, ca sa nu zic vicioasa este legea noastra fundamentala, cu care ne mandrim. Eu, unul, am sperat, dupa obicei, în vesnica salvare din afara noastra, într-o Constitutie europeana, dar, dupa esecul acesteia în Franta si Olanda, sunt pesimist, ma tem ca vom continua sa ne taraim si sa ne mandrim. In speta de care vorbim, Curtea Constitutionala va putea spune da sau nu, cu egala îndreptatire. Pana atunci nu putem decat spera si chibita.
Marea întrebare este daca negocierea dintre Alianta D.A. (PNL-PD) si PSD s-a dus pana la ultimele consecinte sau s-a oprit la usa Curtii Constitutionale si, mai departe, Dumnezeu cu mila.
Se stie ca PSD are o influenta serioasa la Curte, majoritatea judecatorilor de acolo fiind legati de partid prin familia politica, ca fostii senatori Predescu si Ninosu, fie prin familie pur si simplu, ca sotul Rodicai Stanoiu. Va uza PSD de aceasta influenta sau chiar îi va lasa sa cada pe Vacaroiu si Nastase? Aceasta-i întrebarea.
Noul presedinte al PSD, Mircea Geoana, n-are nici un interes în sustinerea lor. Nastase este pentru el “sula din coasta”, un posibil contracandidat la congresul din 2007. Fara scaunul de sef al Camerei, influenta acestuia ar scadea în partid. Nicolae Vacaroiu este un iliescian pur-sange, eventuala lui sacrificare slabeste tabara conservatoare.
Asadar, Geoana n-are motive sa miste nimic, dimpotriva. Insa omul cu carlig la Curte nu e actualul presedinte PSD, ci fostul, Iliescu a atribuit mandatele celor mai multi judecatori. Motivele lui sunt împartite. Pe de-o parte, cred ca s-ar uita cu satisfactie cum se rostogoleste Nastase de pe muntele arogantei. Fara Nastase, uns cu toate alifiile politice, Iliescu poate sa s-ar descurca mai usor cu neexperimentatul Geoana. Insa nu-l poate salva numai pe fostul sau tovaras de economie planificata, fidelul Vacaroiu este de aceasta data la pachet cu Nastase. Mai trebuie luat în calcul si faptul ca Iliescu se afla la sfarsitul carierei si putini mai raspund apelului unui om sfarsit. Cu alte cuvinte, degeaba vointa, daca n-ai putirinta.
Iata cate necunoscute, doar în tabara PSD.
Puterea pare exterioara Curtii. Actuala guvernare e prea juna ca sa fi numit judecatori, iar cei cativa care n-au fost “emanati” de PSD au fost promovati de fostul presedinte Constantinescu, care nu mai joaca nici un rol. In aceste conditii, guvernul pare sa încerce sa castige bunavointa Curtii, careia i-a alocat un buget mai substantial pentru mobilier si masini. Exista si reversul medaliei; undeva, uitata, intentia de a schimba Legea de organizare si functionare a Curtii, dar judecatorii si-o mai amintesc, ca pe un vis urat. Una peste alta, un joc cu foarte multe necunoscute. La capatul lui, puterea va fi în sfarsit întreaga si integral responsabila de mersul lucrurilor.
Daca însa, prin absurd, dupa tot acest circ grotesc, Curtea Constitutionala îi însurubeaza mai tare în scaune pe Vacaroiu si Nastase, am luat plasa secolului. Cacealmaua se va preda la scoala de înalte studii politice. N-o mai spala nici inundatiile, nici alegerile anticipate.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22